fbpx

Co se děje, když se pár rozejde, ale společný účet na Netflixu zůstává 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Sdílené placení streamovacích služeb nebo i rodinné mobilní tarify jsou vazby, které překonají i rozchody a rozvody. Stává se, že takové předplatné může vzbudit i pocit nostalgie

Zveřejněno: 15. 2. 2022

Když se Aimee Custisová a Kian McKellar po čtyřech letech vztahu rozešli, rozdělili si své knihy, fotografické vybavení a nádobí. Zůstalo, co se dělit nedá. Jejich účty na Netflixu, Hulu a Pandoře. Nakonec se dohodli následovně – ona platí Netflix, on Hulu a Pandoru, oba využívají služby dál. Dva a půl roku po rozchodu bydlí každý jinde a jediné, co mají dál společné, jsou zmíněné účty na internetových službách.

Sdílená ekonomika tak dostává nové rozměry, láska zmizí a ze vztahu zůstane už jen společný výhodný účet na streamovacích službách nebo rodinný mobilní tarif. Prostě to vyjde levněji a není potřeba zařizovat nový účet pro toho partnera, který z domácnosti odejde. Na rozdíl od smluv v oblasti pojištění aut a zdravotního pojištění, které jsou v USA obvykle vázány na adresu, u účtů za mobil, Netflix, Spotify nebo Amazon Prime tomu tak není.

Někdy zafunguje nostalgie a v placení za službu, kterou využívá osoba, jež byla kdysi osobou velmi blízkou, jsou hezké vzpomínky na toho druhého.

Náklady na digitální služby v posledních deseti letech prudce poklesly těm, kteří sdruží více uživatelů. Ať už jde o rodiny, milence nebo sousedy, lidé se houfně sdružují a využívají například výhodné nabídky mobilních operátorů. Jeden z nich, Sprint, zavedl v roce 2014 dnes velmi populární termín „family plan“.

Když to platí ex

Mix rodinných příslušníků a přátel alespoň o deseti osobách získal velmi výhodný tarif. Některé služby na streamování videa umožňují jeden účet využívat více lidmi na oddělených profilech. Cassie Lentzová stále sleduje Netflix prostřednictvím účtu bývalého snoubence své sestry, i když se pár před několika lety rozpadl. A vlastně ani netuší, jestli její sestra tuhle službu vůbec využívá.

Páry, které se rozpadly, mívají často společné už pouze jenom to, že sdílejí náklady na hudební nebo video služby.

Sdílení těchto služeb šetří peníze a čas, který by bylo třeba k nové registraci. Existují případy, kdy po několika letech po ukončení vztahu jeden z bývalých partnerů zjistí, že jeho účet za telefon platí pořád jeho ex, tedy osoba, se kterou už nemá vůbec nic společného. Každopádně ta osoba buďto vůbec netuší, že táhne účty někoho jiného, nebo o tom ví, ale nestojí jí za to tento problém nějak řešit. Někdy zafunguje nostalgie a v placení za službu, kterou využívá osoba, jež byla kdysi osobou velmi blízkou, jsou hezké vzpomínky na toho druhého.

Vzpomínka na sdílené

Páry, které se rozpadly, mívají často společné už pouze jenom to, že sdílejí náklady na hudební nebo video služby. Dohodnou se, jak se na platbách budou podílet, protože je to výhodné a „logisticky“ snadné. Dříve hudbu poslouchali společně, nyní jsou každý na jiné straně zeměkoule. Pár ušetřených dolarů se počítá a příjemnou nebo naopak nechtěnou vzpomínku vyvolá třeba nějaký playlist, který byl podle hudebního vkusu jasně sestavený protějškem.

Existují samozřejmě rozpadlé páry, které cokoliv společného po rozchodu odmítají. Nechtějí spolu nic řešit. A ani to, že přijdou o výhodný tarif, je nepřesvědčí. Ke společnému majetku cítí odpor a to samé platí i pro společné služby, ať už rozchod proběhl hladce a bývalí partneři se dosud přátelí, nebo ne. Nicméně případy, kdy společný účet na Netflixu v délce trvání překoná vztah, se množí.

Související…

Bird Box challenge: Netflix varuje lidi, aby byli při napodobování filmu opatrní
Zdeněk Strnad

foto: Shutterstock, zdroj: The Wall Street Journal

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...