fbpx

Pátek Karla Křivana: Experti náš problém nevyřeší. Ani v době expertní 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Karel Křivan tentokrát o tom, proč kromě expertů potřebujeme ještě někoho, kdo i expertům dá jasný směr, kam by naše společnost měla kráčet

Zveřejněno: 21. 5. 2021

Žijeme v době expertní. Na všechno jsou specialisté. Což je dobře. Jsou to lidé, kteří do hloubky znají určitý problém. Malér ale nastává ve chvíli, kdy se ten problém má stát součástí širšího řešení. „Žádný člověk není ostrov sám pro sebe,“ napsal básník John Donne už v 17. století. Ani žádný problém není na světě osamocený. Má svoje sestřičky a bratrance. Jejich vztahy mají vzájemné souvislosti. Problémy člověka i světa bývají zašmodrchané, propletené, provázané. Expert na jednu věc se ovšem tváří, že má řešení na vše. Jenže on umí rozvázat jen ten svůj uzel. A tak třeba vyřeší svůj problém, ale protože nerozumí nebo nechce rozumět tomu zauzlení vedle, zůstává ostrovem sám pro sebe. Rozumí kapce vody, ale ne řece a moři.

Experti se tváří, že když umí nějak zvládnout jednu věc, mají tak mustr i na složitosti další. Když to takto funguje u nás, musí to přece jít i u sousedů. A pak se diví, když to nevyjde. Vinu hledají v okolnostech nebo těch sousedech. Mnozí to známe ze své práce.

Manuál na všechno

Lidé úspěšní, velmi úspěšní a skvělí ve své oblasti sebevědomě mluví do práce jiným. Do práce, kterou nikdy nedělali a které nerozumí. Ale když uspěli s prodejem čokolád nebo výrobou žárovek, musí přeci vědět, jak se sází kytky nebo malují obrazy. A když to nevědí, tak použijí svůj manuál. Že nemají talent, cit, zkušenost, znalosti pro ten jiný druh práce, to jim nevadí. S odporem se nesetkají díky respektu ke své dosavadní práci. A tak vidíme nepovedené domy nebo nefunkční reklamy.

Podnikatel, který vybudoval firmu, si myslí, že může spravovat stát. Přitom při budování firmy jde o jeho zisk a při budování státu o bezpečí, spravedlnost a prosperitu všech.

Zpatlají-li za svoje peníze svoje soukromé věci, je to vlastně jen jejich záležitost. Horší je, když jdou radit ostatním. Lékař při rozhodování o dopadu zdravotní krize na společnost nebere na vědomí ekonomiku, mezilidské vztahy, děti bez školy či kulturu. Podnikatel, který vybudoval firmu, si myslí, že může spravovat stát. Přitom při budování firmy jde o jeho zisk a při budování státu o bezpečí, spravedlnost a prosperitu všech.

Mistři kopií

Expert vidí jen svůj problém, svůj ostrov. Nechápe, že za obzorem také žijí lidé, na něž musí brát ohled. A jejich reakce na jeho řešení má nakonec vliv i na výsledek. Svět není laboratoř. Tedy zatím. „Vybudovat loď neznamená tkát plachty, kovat hřebíky, studovat hvězdy, nýbrž probudit lásku k moři,“ píše Exupéry ve své geniální Citadele.

Vidím počtáře, techniky a úzce zaměřené experty. Ne architekty, stavitele a kapitány.

Blíží se doba vybírání nových vůdců. Zatím vidím ty, kteří mi říkají, že mají nejlepší hřebíky nebo utkají víc plachet než ostatní, že spočítají nejrychlejší cestu do přístavu či nedovolí jinému, aby si lodní náklad odnesl domů. Nevidím moc těch, kteří mluví o domovu, jak ho mají rádi a jak v něm budeme společně žít. A že právě tím se musí začít.

Vidím počtáře, techniky a úzce zaměřené experty. Ne architekty, stavitele a kapitány. Více mluvíme o tom, co nás odlišuje od druhých a proč jsme lepší. Málo o tom, co máme společného a proč tu vůbec spolu chceme žít. Nepotřebujeme experty, těch máme dost. Hledejme lidi s představivostí, hledejme tvůrce. Dokonalost stokrát opakované činnosti vydáváme za tvorbu. Chtějí nám vládnout výrobci šablon, kopií. Chci originál.

Související…

Pátek Karla Křivana: Zahrádky bez wi-fi? Rozvolňování je zákeřný newspeak
Karel Křivan

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...