fbpx

Kdo už ve světě porazil virus a kdo ho nezvládá? Server OZY na Česko naštěstí zapomněl 1 fotografie
Vakcinační centrum v indonéské Jakartě

Premianty, co se boje s koronavirem týče, jsou Vietnam, Jižní Korea, Singapur či Kanada. V Evropě se zase nedaří Itálii, kdežto Británie se z průšvihu dostává očkováním

Zveřejněno: 13. 4. 2021

Americký prezident Joe Biden připomněl národu první výročí prohlášení koronaviru za pandemii a slíbil, že všichni dospělí Američané budou mít přístup k vakcíně do 1. května. A dodal, že do památného 4. července, tedy do Dne nezávislosti, budou USA schopny „vyhlásit nezávislost na tomto viru“. Amerika hraje ve světě prim v ohlášených případech, v počtu úmrtí, ale i dostupných vakcínách. Jak to ale vypadá v dalších zemích? Které z nich jsou úspěšné a které boj s koronavirem stále prohrávají? V následujícím výčtu naštěstí není zmíněná Česká republika, u níž byl potvrzen nejvyšší počet mrtvých na počet obyvatele na světě.

Magazín OZY přinesl vyčerpávající přehled toho, jak některé země ve světě s koronavirem bojují. Přehled začíná právě doma, respektive v jednotlivých státech a městech USA. A už jen v nich se situace značně liší.

Vzorný Seattle

Seattle ohlásil případ nakažení koronavirem již v lednu 2020 a stal se prvním epicentrem v celých Státech. Nyní má Seattle nejnižší míru úmrtí z 20 největších městských aglomerací. Odborníci říkají, že za to mohla kombinace odpovědnosti obyvatel, dodržování lockdownu a silné filantropické sítě. Seattle také těží z převahy lidí, kteří mohou pracovat z domova, firmy Amazon a Microsoft byly mezi prvními, které podporovaly práci na dálku.

Florida měla do poloviny března téměř 2 miliony případů, i když guvernér Ron DeSantis už v květnu 2020 vyhlásil vítězství nad koronavirem.

To na Floridě „neexistuje nic, co se jmenuje koronavirus“. To je vtip z jednoho virálního tiktokového videa, který poukazuje na postoj státu k omezením souvisejícím s pandemií. Florida, která má 18,8 milionu obyvatel, měla do poloviny března téměř 2 miliony případů onemocnění, i když guvernér Ron DeSantis už v květnu 2020 vyhlásil vítězství nad koronavirem. Případy onemocnění prudce vzrostly v červenci poté, co se stát dostal do druhé fáze rozvolňování ekonomiky. DeSantis si i po tomto fiasku dál myslí na post prezidentského kandidáta za republikány.

Rhode Island si díky přísným a časným omezením užíval klidného léta. Na podzim se nákaza začala přesto šířit a v prosinci zažil Rhode Island více úmrtí a případů na 100 000 lidí než kterýkoli jiný stát. Vzhledem k tomu, že se lidé během zimy přesunuli do vnitřních prostor, k šíření přispěla hustá populace státu. Centrum ohniska, město Central Falls, má totiž hustotu obyvatel 16 000 lidí na čtvereční míli. Svou roli hrála také chudoba a rasové rozdíly. Latinoameričané zde mají 6,7krát větší pravděpodobnost, že budou s tímto virem hospitalizováni, než běloši. Stát nyní nabízí očkování pro každého, kdo chce, bez ohledu na věk, a tato cílená vakcinace dramaticky snižuje počet případů.

Tam, kde to přehlížejí

Pojďme ale mimo USA. Africká Tanzánie přestala hlásit údaje o koronaviru loni v květnu. To ovšem neznamená, že tam už virus není. Prezident a popírač koronaviru John Magufuli zmizel z očí veřejnosti a objevily se zprávy, že byl v Indii s tímto virem hospitalizován poté, co nejdřív strávil čas na ventilátoru v Nairobi. Jak se v Tanzánii bojuje s „neexistující“ hrozbou? Roušky jsou tu dobrovolné a pak děj se vůle viru.

V Brazílii se tváří, že je vše v pořádku, a politiky nevyvádí z míry ani čtvrt milionu mrtvých.

Brazílie je, co se týče celkového počtu úmrtí bez ohledu na počet obyvatel, na druhém místě za Spojenými státy. I v Brazílii se tváří, že je vše v pořádku, a politiky nevyvádí z míry ani čtvrt milionu mrtvých. Prezident Jair Bolsonaro pokračuje ve zlehčování dopadů viru i poté, co jej sám prodělal, přičemž ponechává každému městu a státu, aby o lockdownu rozhodovaly samostatně.

Švédsko ještě nedávno udivovalo svět svým přístupem vytváření kolektivní imunity s cílem, že vše bude tak jako dřív a vir se nechá volně šířit. Severoevropská země však od této filozofie ustupuje. V prosinci švédský král oznámil, že národ selhal poté, co byl zasažen druhou vlnou případů, kterou měla vybudovaná „imunita stáda“ odrazit. V lednu přijalo Švédsko legislativu, která vládě umožňuje třeba přijmout omezení pro podniky. Předtím byla omezení většinou nevymahatelná.

Úspěchy tvrdších režimů

Nikdo nepřijal tvrdší stanovisko ke koronaviru než Vietnam, komunistický stát jedné strany s téměř 100 miliony obyvatel, který sdílí hranici s Čínou. Agresivní karanténa a systém sledování kontaktů pomohly rozlehlé zemi přežít několik virových vln a udržovaly počet případů neuvěřitelně nízko. Vykázáno bylo jen 35 mrtvých, což je zvláštní triumf ve srovnání s mnohem bohatšími a vyspělejšími zeměmi.

Co proklínaná Čína? Wu-chan, město s 11 miliony obyvatel, kde virus vznikl, prožil měsíce v lockdownu. Ten zabraňoval šíření viru v Číně v počátcích pandemie a nyní vykazuje překvapivý „návrat do normálu“, po němž touží celý svět. U mnoha obyvatel ovšem trauma z minulosti a strach z budoucnosti přetrvává.

Slovensko, náš soused, otestoval téměř veškerou svou dospělou populaci už v loňském roce. Byla to součást jednoho z nejodvážnějších a nejpřísnějších screeningových programů na světě. Výsledek? Slovensko mělo několik měsíců nejnižší počet úmrtí na obyvatele v Evropě, tedy alespoň před nedávným prudkým nárůstem v důsledku mutací. I tak třeba Velká Británie na Slovensko poslala odborníky, aby se od Slováků učili. To se ovšem dělo loni v listopadu. Nyní se zbytek Evropy může učit od Britů, jak se má očkovat.

Kanada lepší než Česko

Na příkladu Singapuru se ukázalo, že z epidemie může být i prospěch. Tento městský stát v jihovýchodní Asii si vzal ponaučení z vypuknutí onemocnění SARS v roce 2003 a rozpoznal známky ničivé globální pandemie dříve než většina ostatních. Země se rychle uzamkla a poskytla jasné informace obyvatelstvu, které už má s rouškami velké zkušenosti. Vědci v zemi dokonce zkoumají odpadní vody a hledají stopy viru.

Téměř čtyřikrát větší zemi, co se týče počtu obyvatel, než je Česko, se podařilo udržet počet mrtvých pod 25 000.

V roce 2003 zasáhl SARS také Toronto, čímž se Kanada stala jedinou zemí mimo Asii, která hlásila nějaká úmrtí, celkem jich bylo 44. Kanada se rozhodla, že tentokrát bude mít lepší výsledky, a stala se světovým lídrem, co se týče sociálního distancování. Téměř čtyřikrát větší zemi, co se týče počtu obyvatel, než je Česko, se podařilo udržet počet mrtvých pod 25 000 (12. dubna měla země 23 315 obětí koronaviru). Kanada ale nyní v očkování za USA zaostává.

Někteří vynášejí do nebes Jižní Koreu a její kolektivistickou společnost, která prý zemi před virem zachránila. Po boji se SARS a blízkovýchodním respiračním syndromem MERS udržuje země plán proti propuknutí infekčních nemocí, který je aktualizován každých pět let. Tento plán umožnil jihokorejské vládě rychle zalarmovat soukromý sektor a současně provádět rozsáhlé a účinné testování a sledování kontaktů. Jihokorejců, kterých v zemi žije přes 50 milionů, tak kvůli nemoci zemřely necelé dva tisíce.

Až se z toho dostane Indie

Itálie, země známá svým nočním životem, má stále od deseti večer zákaz vycházení, tedy omezení, které platí po znepokojivém nárůstu počtu případů už od listopadu. Itálie byla první západní zemí, která prosadila lockdown a poskytla temný pohled na to, co nás ostatní čeká. Přísným italským opatřením se nakonec podařilo šíření nákazy zastavit, ale nedávný nárůst počtu případů poslal zemi zpět do stavu nouze. To země jako Španělsko a Řecko mají v úmyslu v létě přivítat turisty. Plánům na dovolenou má „napomáhat zavedení vakcinačních pasů“ platných v celé Evropské unii.

Velká Británie si jen tak neoddechne. Tato země zaznamenala nejvyšší počet úmrtí v Evropě, a to kvůli nekonzistentní strategii lockdownu v uplynulém roce. Nyní v zemi úřaduje obzvláště nakažlivá a smrtící varianta koronaviru. Dobré zprávy? Vakcíny se zdají být téměř stejně účinné i proti britské variantě, očkování probíhá rychle a úspěšně.

Indie má po USA, Brazílii a Mexiku čtvrtý nejvyšší počet obětí na světě, přitom ale jednu z nejnižších úmrtností na obyvatele. Někteří věří, že je to kvůli její mladší populaci nebo skutečnosti, že byla pandemií zasažena později. Národ si nyní klade za cíl naočkovat do srpna 300 milionů lidí. Svět to bude sledovat, protože Indů je 1,39 miliardy, což je téměř pětina světové populace. Je těžké si představit, že by se svět vrátil do normálu, co se týče cestování, dokud se Indie z viru nedostane.

Související…

Američané se koronaviru už moc nebojí. Na rozdíl od Čechů k tomu mají důvod
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: OZY

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...