fbpx

Populární web pro dospělé vymazal obsah od neověřených uživatelů, a snížil tak počet videí ze 13 milionů na 4 miliony. Nová videa už budou moct nahrávat jen ti, co se prokážou fotkou a přezdívkou

Zveřejněno: 15. 2. 2021

Jeden z nejsledovanějších pornoserverů světa Pornhub odstranil většinu svého obsahu poté, co vyšetřování odhalilo, že mnoho videí zobrazuje nezletilé nebo oběti obchodu s lidmi. Provozovatelé pak zakázali neověřeným uživatelům zveřejňovat nový obsah. Na řadu nevhodných a nelegálních videí, včetně těch, která se týkají nezletilých, poukázal článek deníku The New York Times. Ten na základě policejního vyšetřování popisuje mimo jiné zpovědi nezletilých, kteří se na videích objevili, ale i případy znásilnění, jež byly na Pornhubu k vidění. Na článek pak zareagovaly karetní společnosti Visa a Mastercard a přerušily s Pornhubem jakékoliv finanční styky, jinak řečeno neumožňovaly svým klientům posílat Pornhubu peníze.

Pornhub pročistil obsah, který nahráli neověření uživatelé už v minulosti. „To znamená, že všechen obsah Pornhubu nyní pochází od ověřených uživatelů. To je požadavek, který platformy jako Facebook, Instagram, TikTok, YouTube, Snapchat a Twitter ještě musí zavést,“ uvedla společnost na svém blogu v článku, který oznamuje změny. „V Pornhubu je bezpečnost naší komunity nejvyšší prioritou,“ uzavírá kauzu očekávaná věta PR oddělení Pornhubu.

Zůstala třetina obsahu

Podle technologického magazínu Motherboard došlo k opravdu masivnímu propadu počtu videí, které je nyní na Pornhubu možné vidět. Z původních 13 milionů jich zůstaly 4 miliony. Odstranění 9 milionů videí společností Pornhub prý může představovat významnou hrozbu pro sexuální pracovníky, kteří bojují s výpadkem příjmů během koronavirové epidemie vyděláváním prostřednictvím online videí či streamů. „Tato zpráva je zdrcující pro stovky tisíc modelek a modelů, kteří se spoléhají na naši platformu při své obživě,“ deklaroval Pornhub už po počátečních krocích Mastercardu.

Aby uživatel prošel ověřením, je povinen předložit fotografii, na které drží kousek papíru se svým uživatelským jménem.

Obsah na Pornhub mohli nahrávat už v době jeho vzniku, tedy v roce 2007, prakticky všichni. Nyní tedy tak mohou činit pouze ověření uživatelé. Aby uživatel prošel ověřením, je povinen předložit fotografii, na které drží kousek papíru se svým uživatelským jménem. Společnost Pornhub uznala závažnost obvinění a poznamenala, že kampaň proti ní vychází od skupin, které dlouhodobě bojují proti sexuálnímu obsahu všeho druhu. Ve svém prohlášení společnost Pornhub uvedla, že se stala cílem ne kvůli svým zásadám, ale prostě proto, že je na rozdíl třeba od Facebooku platformou pro dospělé. Mezi zmíněné skupiny, které na Pornhub poslaly policii, patří například organizace National Center on Sexual Exploitation.

Deník The Guardian k tématu nabízí ještě jedno zajímavé srovnání. Za poslední tři roky Facebook sám nahlásil 84 milionů případů materiálu podezřelého z pohlavního zneužívání dětí. Během stejného období nahlásila nezávislá nadace Internet Watch Foundation 118 incidentů této povahy na Pornhubu. Facebook má tedy ještě co dohánět.

Související…

Sex se přesunul z postelí za kameru. Cam Girls ovšem končí s psychickými problémy
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...