fbpx

Provoz elektromobilu nemá jen blahodárný vliv na ovzduší ve městě. Majitelé elektromobilů platí nejnižší povinné ručení ze všech řidičů, což vám ukáže i online srovnání povinného ručení

Zveřejněno: 11. 11. 2020

Stále více řidičů přesedlává z klasických automobilů na elektromobily. Kromě celé řady výhod mají dobrý vliv na ovzduší. Seznamte se s tím, jak elektromobilita pomáhá životní prostředí chránit.

Provoz elektromobilu nemá jen blahodárný vliv na ovzduší ve městě. Majitelé elektromobilů platí nejnižší povinné ručení ze všech řidičů, což vám ukáže i online srovnání povinného ručení. Vzhledem k tomu, že se ekonomika bez dopravy neobejde, jsou elektromobily jedním z řešení.

Minimální produkce CO2 emisí

Elektromobily za jízdy nevypouštějí výfukové plyny, a proto přispívají k čistšímu ovzduší ve městech. Emise jsou samozřejmě vedlejším produktem výroby elektřiny používané k pohonu těchto automobilů, ale mohou být až o 90 % nižší než emise fungujících spalovacích jednotek – záleží na energetickém průmyslu země.

Emise škodlivých látek se budou snižovat s rostoucím podílem obnovitelných zdrojů energie v národním energetickém sektoru.

Za předpokladu, že Škoda Citigo-e iV spotřebuje 14,8 kW na 100 kilometrů, bude to mít za následek emise nižší než 101 gramů CO2 na kilometr, zatímco emise nejekonomičtější benzinové verze jsou 105 g/km. Pokud by elektrická vozidla měla být poháněna výhradně obnovitelnou energií, jejich dopad na životní prostředí by se drasticky snížil.

Elektrická vozidla mají nejmenší dopad na životní prostředí v zemích, jejichž energie je založena na obnovitelných zdrojích energie nebo jaderných elektrárnách (např. Francie). Stručně řečeno, invazivní používání elektromobilů nezávisí na technické specifikaci samotného vozidla. Klíčem je především energetický mix země. Emise škodlivých látek se budou snižovat s rostoucím podílem obnovitelných zdrojů energie v národním energetickém sektoru.

Elektromobily během své výroby i likvidace vypustí do povětří mnohem méně emisí než naftová a benzínová auta. Motory těchto vozů nevypouštějí škodliviny v místech, kde je velká koncentrace obyvatelstva.

Bezhlučný a levný provoz

Elektromobily nevydávají příliš hluku, jsou tak přínosem zejména pro města, která trápí časté dopravní zácpy. V případě, že si automobilky osvojí principy cirkulární ekonomiky a naučí se důsledně recyklovat a znovu užívat materiály, zejména pro výrobu baterií, zátěž na životní prostředí při výrobě elektromobilů se ještě významně sníží.

Servisování elektromobilu je v porovnání s benzínovými a naftovými auty jednodušší. Na rozdíl od nich není nutné měnit zapalovací svíčky a olej.

Elektromobily mají na životní prostředí zjevný přínos a jejich význam v Evropě poroste spolu s tím, jak zde bude postupně sílit využívání energie z obnovitelných zdrojů. Podporu má elektromobilita v celé řadě zemí, nejvíce ji však podporují Norsko, Nizozemsko, Velká Británie a také Čína a Spojené státy. Již samotné servisování elektromobilu je v porovnání s benzínovými a naftovými auty jednodušší. Na rozdíl od nich není nutné měnit zapalovací svíčky a olej. Výhodou elektromobilů je také jejich životnost.

V současné době je elektrický pohon tím nejlepším, co lze v globálním měřítku představit. Účinnost je neporovnatelně vysoká, výkon úžasný, dobrý vliv na životní prostředí není mýtus. A přístup vlád, které výrazně stojí za přechodem na elektřinu, činí nákup takového vozu stále výnosnějším.

Související…

Jak dobíjet elektrokamion? Dráty ne, koleje ne, teď se zkouší soláry
Ivan Verner

foto: Shutterstock, zdroj: Srovnejto.cz

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...