fbpx

Pod pojmem mužská antikoncepce si všichni představí kondom. O zásahu do organismu nechtějí muži ani slyšet, u žen se to bere jako standard

Zveřejněno: 5. 8. 2020

V tématu týdne se tentokrát věnujeme antikoncepci. Ne úplně výhradně, ale dalo by se říct, že s důrazem na trendy v antikoncepci mužské. Pokud jde o rodičovství, mnohé se v posledních letech posunulo. Muž už není vnímaný pouze jako nepřítomný živitel, ale také jako rovnocenný rodič s unikátním emocionálním a výchovným vlivem. A i když to stále není běžné, probíhá alespoň diskuze o mužích na rodičovské dovolené. Jedno tabu ale pořád přetrvává, a to hned ve fázi plánování rodičovství. Přestože říkáme "rodičovství", v této oblasti větší část zodpovědnosti leží stále na ženě.

Žena investuje tedy mnohem víc do procesu "mít dítě" a bohužel stále i do snahy dítě nemít. Přestože o rovnosti v přístupu k antikoncepci se otevřeně mluví už od devadesátých let, Česká republika snaze o pokrok vytrvale odolává. Podle zprávy OSN z roku 2019 je pouze v 8 % využívána mužská antikoncepce, v 11 %, pokud započítáme i přerušovaný styk. Z 90 % je tedy zabránění početí v rukou (pokud se to tak dá říct) ženy. Ženy mají na výběr z několika typů antikoncepce, většinou založené na hormonech (pilulky, injekce, nitroděložní tělísko, vaginální kroužek), případně nitroděložní tělísko nehormonálního typu, měděné. 

Do koulí mi nikdo řezat nebude!

Všechny tyto metody mají svá rizika a vedlejší účinky. Od těch méně závažných, nicméně nepříjemných (přibírání na váze, ztráta libida, nevolnost, krvácení) přes závažné (migrény, deprese, poruchy funkce jater, vysoký krevní tlak, rozvoj cukrovky) až po ty život ohrožující (trombóza a s ní související infarkt, mozková příhoda, embolie či smrt). Většina uživatelek se také shoduje, že hormonální antikoncepce má vliv na to, co jim voní, co jim chutná nebo jak reagují. No a aplikace nitroděložního tělíska je úkon tak příjemný, jak jen proniknutí cizího kovového předmětu do vašich vnitřností může být. 

Muži nehodlají své ženy před těhotenstvím chránit ani v případech, kdy byli svědky porodů, sekcí, řezání, šití a rekonvalescencí žen.

Do mužské antikoncepce se řadí kondom a páry se smyslem pro dobrodružství mohou přidat také přerušovaný styk nebo výpočet plodných a neplodných dnů. Rovnoprávnost ve vztahu k antikoncepci by se tedy v praxi dala shrnout tak, že zatímco dívky a ženy jsou podrobovány intimním lékařským prohlídkám a znají celou škálu možné antikoncepce většinou ještě před zahájením sexuálního života, muži vystačí se znalostí kondomu a dotazem "bereš prášky?".

Překvapivé je, že tento přístup mužů se nemění ani ve zralém věku, kdy páry už mají kompletní rodiny a další děti neplánují. Muži nehodlají své ženy před těhotenstvím chránit ani v případech, kdy byli svědky porodů, sekcí, řezání, šití a rekonvalescencí žen. Stále odmítají nejjednodušší a nejspolehlivější formu antikoncepce se slovy "mně do koulí nikdo řezat nebude". Nebude, pánové, nebude. Vasektomie se dnes provádí zcela bez skalpelu.

Pojďme zbořit pár mýtů

Vasektomie spočívá v přerušení chámovodů. Dnes se již provádí bez skalpelu, pouze s lokálním umrtvením a i to se řeší neinvazivně, bez použití jehly. Samotný zákrok trvá přibližně 10 minut, nevyžaduje hospitalizaci, nezanechává žádné jizvy a muž po 15 minutách od zákroku odchází zcela kompletní, po vlastních nohou, aniž by bylo jakkoliv ohroženo jeho mužství. Na rozdíl od většiny antikoncepce pro ženy má vasektomie minimum vedlejších účinků.

Běžné komplikace typické pro jakýkoliv lékařský výkon, jako jsou krvácení, bolest a zánět, jsou uváděny při použití bezskalpelové metody u 2,3 % případů, z toho bolestivost v místě zákroku u 1 % klientů. Po 6–7 týdnech od zákroku provede lékař kontrolní spermiogram. Ten potvrdí očištění ejakulátu od spermií a od této chvíle je možné se na vasektomii spolehnout jako na naprosto nejspolehlivější metodu antikoncepce.

vasektomie

Pearlův index vyjadřuje spolehlivost jednotlivých antikoncepčních metod. Udává počet těhotenství u 100 typických párů užívajících danou antikoncepci v průběhu jednoho roku


A jaké jsou nejčastější pochyby a mýty ohledně vasektomie?

1. Vasektomie je definitivní řešení

Ne. Vasektomie je vratná. Opětovné spojení chámovodu je sice složitější než jeho přerušení, provádí se v celkové narkóze, ale nejnovější čísla udávají úspěšnost až 95 %. Ta klesá v čase a po více než 10 letech od vasektomie se uvádí 50 až 60 %. Vasektomie se tak doporučuje mužům, kteří jsou přesvědčeni, že s potomky už opravdu skončili. Pokud by si to přece jen rozmysleli, existuje možnost uložení ejakulátu před vasektomií, případně mikrochirurgický odběr spermií přímo z varlat.

2. Po vasektomii nebudu mít orgasmus

Zákrok nemá žádný vliv na kvalitu sexuálního života, a pokud ano, jedině pozitivní. Takže mužům zůstane nejen orgasmus, ale také ejakulace. Množství ejakulátu se sníží přibližně o 5 %. K sexuálnímu životu je možné se vrátit okamžitě po zákroku, ačkoliv se doporučuje 2–3 dny počkat kvůli riziku infekce.

3. Je to drahé

Cena bezskalpelového zákroku je okolo 13 000 Kč, což je v porovnání s celoživotním užíváním nitroděložního tělíska nebo hormonální antikoncepce (nemluvě o neplánovaném těhotenství) nejlevnější způsob antikoncepce.

4. Bude ze mě eunuch, dělá se to úchylům ve vězení

Vasektomie nemá vliv na tvorbu pohlavních hormonů ani libido. Na rozdíl od hormonální antikoncepce pro ženy. Ze studií naopak vyplývá, že muži po vasektomii mají více pohlavních styků a více si je užijí. Umím si představit, že to samé by o sexu s nulovým rizikem otěhotnění řeklo i mnoho žen.

5. Budou mi viset koule

Ne. Chámovod nemá žádnou podpůrnou funkci, takže všechno zůstane tak, jak jste zvyklí.

6. Budu za exota

Jak se to vezme. V západním světě se jedná o jeden z nejrozšířenějších způsobů antikoncepce. V USA se využití vasektomie pohybuje mezi 10 až 20 %, v závislosti na konkrétních státech. Černošská a latinsko-americká komunita totiž tradičně preferuje ženskou sterilizaci. V Austrálii a na Novém Zélandu využívá vasektomii jako antikoncepci 18 % všech mužů, z toho 25 % všech ženatých mužů a ve věkové kategorii od 40 let dokonce 57 % mužů. Podobná čísla uvádí také Kanada, Anglie nebo Nizozemí.

Nejspolehlivější metoda

„Velká část zdejší mužské populace sice zastává názor, že za početí odpovídá žena, a staví se tak k možnosti vasektomie odmítavě, jsou tu však i takoví muži, kteří si uvědomují, že hormonální antikoncepce má velké množství vedlejších účinků a ženu často limituje. Zodpovědnost by dle mého názoru měli nést oba partneři, a tak pokud se pár rozhodně řešit antikoncepci, je dobré vědět, že vasektomie je možná volba. Podstatné je i to, že vasektomie představuje daleko šetrnější výkon než chirurgická sterilizace žen,“ říká lékař Josef Stolz, který působí jako vedoucí urologické ambulance v Canadian Medical Care a ve Fakultní nemocnici Motol.

Proč vasektomie nepatří mezi nejvyužívanější a nejoblíbenější antikoncepční metody v zemi, kde většina rodin končí s množením u dvou dětí?

Vasektomie vyžaduje zodpovědnou předchozí úvahu, a máte-li stálého partnera, tak i otevřenou diskuzi o tom, zda je pro oba z vás počet potomků finální, nebo může za 10 let nastat situace, kdy zatoužíte po miminku. Řešení takové situace existuje, ale je náročné medicínsky i finančně. Vasektomie je spolehlivá, má nejméně vedlejších účinků, je trvalá, cenově příznivá a v zahraničí poměrně běžná. Proč tedy nepatří mezi nejvyužívanější a nejoblíbenější antikoncepční metody v zemi, kde většina rodin končí s množením u dvou dětí? Odpověď je jednoduchá: Muži na to nemají koule.

foto: Shutterstock, zdroj: Téma týdne, Flowee

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...