fbpx

Panevropský hackathon #EUvsVirus bude řešit přibližně dvacet problémů souvisejících s koronavirem, mezi které patří například rychlá výroba zařízení, rozšiřování výrobních schopností nebo přenos znalostí z jedné země do druhé

Zveřejněno: 23. 4. 2020

Evropská komise pořádá 24. až 26. dubna panevropský hackathon #EUvsVirus. Slibuje si od něj mobilizaci evropských inovátorů a občanské společnosti. Hackathon je součástí tzv. Akčního plánu ERA vs. Corona, který připravila Evropská komise ve spolupráci s členskými státy EU.

Celoevropský online hackathon představuje pomyslnou nadstavbu národních hackathonů, jejímž cílem je zajistit využití a šíření životaschopných projektů na celoevropské úrovni, stejně jako jejich rychlé provedení.

Až 60 tisíc účastníků                                                                                                 

Panevropský hackathon #EUvsVirus bude řešit přibližně dvacet problémů souvisejících s koronavirem, mezi které patří například rychlá výroba zařízení, rozšiřování výrobních schopností nebo přenos znalostí z jedné země do druhé. Jednotlivé výzvy pak reflektují pět prioritních oblastí – zdraví a lékařství, kontinuita podnikání, sociální soudržnost, ochrana rizikových skupin a vzdělávání. Ambicí #EUvsVirus je přilákat na 60 tisíc účastníků napříč evropskými zeměmi.

Hackathon zúčastněným umožní vytvářet týmy napříč členskými zeměmi a pracovat ve všech úředních jazycích Evropské unie. 

Přihlásit se mohou všichni začínající podnikatelé, studenti, zavedené společnosti a inovátoři, zkrátka ti, kteří se chtějí zapojit a společnými silami bojovat proti koronaviru a jeho dopadům. Hackathon zúčastněným umožní vytvářet týmy napříč členskými zeměmi a pracovat ve všech úředních jazycích Evropské unie. Organizátoři si nechtějí nechat ujít žádný dobrý nápad jednoduše proto, že není v angličtině. Zájemci, kteří chtějí být součástí hackathonu, se mohou registrovat na www.euvsvirus.org, a to jako dobrovolníci, partneři nebo mentoři.

Akci koordinuje CzechInvest

Národním kurátorem hackathonu pro Českou republiku je CzechInvest. To v praxi znamená, že koordinuje účast členské země a pomáhá zvyšovat povědomí o akci. Jako národní kurátor je součástí tzv. Rozhodovací skupiny (Decision Making Group, DMG), která se skládá z představitelů Evropské komise a národních kurátorů, tzn. organizátorů národních koronavirových hackathonů.

CzechInvest má mimo jiné také na starosti podporu projektů, které jsou součástí českého hackathonu Hack the Crisis, a jejich zapojení do #EUvsVirus.

Související…

Jak si stáhnout film a jak se učit s dětmi? Pomůže portál Protinudě.cz
red

foto: Shutterstock, zdroj: Hack The Crises

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...