fbpx

V sobotu 11. dubna otevřelo první autokino v Praze. A kultovní Samotáři zabodovali

Zveřejněno: 12. 4. 2020

Zavřená kina, hospody, kavárny, zrušené festivaly. Je čas na promýšlení svých záměrů a cílů, na meditaci, na čtení, učení se novému. Pokud tedy nepatříte k té části národa, která teď pracuje s ještě větším vypětím než dříve. Všem nám ale schází společné prožitky mimo práci. Podle průzkumu české agentury Simply5 se lidé nejvíc těší na setkání s blízkými, pak na cestování a hned v závěsu na kulturní zábavu mimo domov.

Tým lidí ve filmové distribuční síti Artinii tohle cítil už od začátku pandemie a téměř přes noc vymyslel, jak může předefinovat své služby pro dobu virovou. Vzniklo tak drive in kino a například také charitativní projekt pro dětské domovy Artinii #společně.

Spolu, a přitom odděleně

A už v sobotu večer, tedy pár dní od nápadu, se v Praze odehrálo první autokino. Čtyřicet pět aut se sjelo na parkoviště Retail Parku Štěrboholy, aby jejich pasažéři a zhlédli kultovní Samotáře. Všichni přitom dodržovali aktuální bezpečnostní nařízení. Seděli ve svých autech, film prožívali spolu, a přitom odděleně. 

„Moc jsem si přál, aby to vyšlo. Spojovat lidi zážitkem z filmu je mým přáním už hodně let. Proto jsme s kamarádem Vítkem Krajíčkem založili Artinii. Naše unikátní distribuční technologie je velmi jednoduchá. Drive in kino si tak může s námi domluvit prakticky kdokoliv, a to legálně a ve spolupráci s filmaři,“ říká Ctirad Hemelík, jeden ze zakladatelů Artinii.com.

Tým Artinii připravil i jednoduchou aplikaci, na jejímž základě si mohou i další zájemci po celé České republice rozjet své vlastní drive in kino.

„Hlavní pro nás bylo ujistit se, že celá akce bude bezpečná, a to se nám povedlo. Moc děkujeme za rady odboru hygieny, zastupitelstvu, panu starostovi a paní místostarostce Dolních Měcholup i všem partnerům,“ říká Ondřej Kábele, hlavní manažer projektu. „Chtěli jsme svým lidem dopřát trochu bezpečné radosti,“ dodává Jana Doláková, místostarostka Dolních Měcholup.

Sobotní autokino bylo první akcí svého druhu v této době. Tým Artinii připravil i jednoduchou aplikaci, na jejímž základě si mohou i další zájemci po celé České republice rozjet své vlastní drive in kino.

Související…

Ke kvalitnímu filmu patří pospolitost. V zoufalství volím naději, říká filmový kurátor
Zdeněk Strnad

foto: Artinii, zdroj: Artinii

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...