fbpx

Navzdory dlouhodobému přesvědčení o chmurnosti a zkáze se podle odborníků opravdu jednoho konkrétního dne bát nemusíme. Ve skutečnosti jsme v onen "černý den" dokonce víc v bezpečí než jindy

Zveřejněno: 13. 11. 2020

Jsou lidé, kteří se na oslavu pátku třináctého scházejí v hospodách. Tedy pokud jsou ty hospody otevřené. Možná mají za to, že se jim v hospodě nemůže nic špatného stát. V období koronavirové infekce se ale v hospodě sejít nemůžou. Tedy někteří vyvolení můžou, ale to teď vynechme. Není tedy pátek třináctého o koronaviru, kdy jej (ten pátek) nemůžeme přečkat v bezpečí hospody o to nebezpečnější? Není. Pátek třináctého je totiž podle statistik mnohem bezpečnějším dnem než den běžný.

Lidé věří, že by se jim mohlo v pátek třináctého něco stát, a tak jsou opatrnější než jindy. Proto je nehod, úrazů a všech možných negativních událostí statisticky méně. Prevence tu zkrátka funguje.

A právě v tom podle Rebeccy Borahové, profesorky angličtiny na univerzitě v Cincinnati, spočívá ona "ochranná funkce pověr". Podle ní jsou pověry pokusem pochopit a vyrovnat se s osudem v nejistém světě. „Když máte pravidla a víte, jak hrát, život se zdá mnohem jednodušší,“ vysvětluje na serveru National Geographic a dodává příklad se známým králem všech upírů Drákulou. Když víte, že proti Drákulovi zabírá česnek, můžete jít ven, koupit si ho a věřit, že od sebe zlo můžete odvrátit, což je docela uklidňující.

Bezpečnější ulice

Pro české nákupčí mouky ve velkém by chtělo dodat, že mouka proti koronaviru nezabírá. Ale pryč se sarkasmem. Podle Borahové jsou mezi námi jedinci, kteří bývají v pátek třináctého strachem ochromeni natolik, že se dokonce bojí vyjít z domu. Takový přístup je sice trochu přitažený za vlasy, v konečném důsledku ale přispívá k vyšší bezpečnosti na ulicích. Třeba podle studie z roku 2008, kterou provedlo Nizozemské centrum pro pojištění, v pátek třináctého došlo k menšímu počtu dopravních nehod než v jiné pátky, stejně jako se snížil i počet krádeží nebo ohlášených požárů.

Američtí podnikatelé zaznamenávají ztráty, jež se v daný černý den pohybují kolem částky 800 až 900 milionů amerických dolarů.

Donald Dossey, historik a zakladatel originálního centra, jehož název zní v originále Stres Management Centre a Phobia Institute a sídlí v Asheville v Severní Karolíně, zase potvrzuje, že mnoho lidí v tento den odmítá létat, kupovat dům nebo investovat. V roce 2013 Dossey uvedl, že kvůli pátku třináctého zaznamenávají američtí podnikatelé ztráty, jež se v daný černý den pohybují kolem částky 800 až 900 milionů amerických dolarů.

Výstup z komfortní zóny

Pokud vám nedá strach z pátku třináctého navíc v kombinaci s koronavirem spát, mohli byste si vzít k srdci radu Stuarta Vyseho, profesora psychologie z Connecticut College v Novém Londýně, který je přesvědčen o tom, že iracionální obavy mohou být velmi "kontraproduktivní". Svůj strach navíc můžete přenášet i na děti a další rodinné příslušníky, a zbytečně tak komplikovat život nejen sobě, ale i jim. Jenže co tedy s tím?

Číslo 13 trpí také kvůli své pozici po číslu 12. Dvanáctku totiž numerologové považují za "úplné" číslo.

Podle Vyseho je ideální se zaměřit na podnikání malých kroků mimo komfortní zónu. Pokud se například bojíte opustit dům, měli byste se domluvit s blízkým přítelem a sejít se s ním v malé, útulné kavárně. „Vyzkoušejte nějakou maličkost, kterou byste za normálních okolností běžně udělali, a pokud budete takto pokračovat, uvidíte, že se vám nic nestalo a že se tedy žádných strašlivých věcí obávat nemusíte,“ radí Vyse na serveru National Geographic. Nutno dodat, že to radí, co se týče pátku třináctého, nikoli epidemie.

Podle Phillipse Stevense, docenta antropologie na University of Buffalo v New Yorku, souvisí strach z pátku třináctého také s něčím, co se nazývá "principy magického myšlení", které se vyskytují v kulturách po celém světě. Jeden z těchto principů zahrnuje konkrétní věci nebo činy a tvrdí, že pokud se jakýmkoliv způsobem (tvarem, pachem, zvukem, barvou) podobají jiným věcem nebo činům, lidé mají tendenci dávat je do souvislostí a přisuzovat jim totožné vlastnosti.

V této souvislosti bylo na Poslední večeři, díky níž tu "pátek třináctého" máme, přítomno 13 lidí, proto cokoliv spojené s číslem 13 musí zákonitě přinášet smůlu. Thomas Fernsler, numerolog působící na University of Delaware v Newarku, uvádí, že číslo 13 trpí také kvůli své pozici po číslu 12. Dvanáctku totiž numerologové považují za "úplné" číslo. V roce je 12 měsíců, existuje 12 znamení zvěrokruhu, na Olympu podle legend sedí 12 bohů, Izrael měl 12 kmenů, Ježíš 12 apoštolů. Třinácté číslo tak pyká za svou pozici, která je umístěna po "dokonalosti či úplnosti". Tak snad nebudeme v pátek třináctého moc trpět my.

Související…

Hoj, ty Štědrý večere! Proč jsou Vánoce tak morbidní, i když zrovna není koronakrize
Ivan Verner

foto: Shutterstock, zdroj: National Geographic

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...