fbpx

Zveřejněno: 3. 7. 2017

Umělá inteligence, robotika, znovu obnovitelné rakety – to vše je dnes již realitou. Výzkum laserů a potažmo i jaderná fúze však stále pokulhávají za akcelerujícím futuristickým vývojem. Nové studie však chystají revoluci. Díky „diamantové technologii“ totiž dosáhli vědci konečně úspěchu a skládáním menších paprsků do jednoho uceleného získali technologii, za kterou by se nemusela stydět ani Hvězda smrti. Jak bude fungovat a k čemu budou lasery sloužit?

Aaron McKay z Macquarie University, který se výzkumem zabýval, tvrdí, že půjde o průlom v této oblasti, a to díky novému způsobu seskládání laserů. Menší paprsky se budou soustřeďovat dohromady do umělého a velice čistého diamantu. 

Diamonds are the scientist’s best friends 

McKay a jeho tým museli nejdříve vymyslet způsob, jak docílit toho, aby nedocházelo k narušení tvaru paprsků, a také bylo třeba vyřešit otázku, kam se bude odvádět přebytečné teplo. Jako skvělé východisko se ukázal vývoj čistého krystalu diamantu, který byl umístěn v bodě, kde se spojují tři paprsky dohromady. Tento postup se ukázal být naprosto průlomový. Jedním z dalších plusů je, že při rozbití jednoho malého laseru celek bude stále fungovat. A to i přes zeslabení výkonu.   

Autor projektu k tomu dodává: „Náš objev je významný kvůli tomu, že vědci zaměření na lasery zápolí se zvýšením používaných energií přes jistou mez kvůli nahromaděnému odpadnímu teplu. Kombinování paprsků z více zdrojů skrze diamant je nejslibnějším řešením problému, jak tuto bariéru významně překonat.“ 

Projekt se potýká s kritikou

Práce s lasery se potýká i s vlnou negativních názorů a pochyb. Kritici tvrdí, že je projekt extrémně náročný na přípravu a navíc by vyžadoval opravdu pracnou údržbu. Také mu vytýkají, že by se musely udržovat menší lasery, kterých by bylo hodně, místo jednoho velkého. Přičemž by byl nutný servis zdrojů energie a také chlazení. Vědci však na kritiku nedají a mluví z nich prozatím jen nadšení. 

Budoucnost laserů s případným úspěchem

A jak by se lasery využívaly, pokud by byl projekt úspěšný? Této technologie by se pravděpodobně ihned chopila armáda. Tanky a vozidla by ji využívaly jako obranný systém před střelami všeho druhu, ale jistě by našla uplatnění i jako proti-raketový systém. Na tom již ostatně pracuje USA, Čína a Rusko. 

Kam až to může zajít?

Budoucnost vypadá jak ze sci-fi filmů. Existují totiž plány, že by mohly lasery po roce 2030 sloužit jako vesmírné zbraně. Byly by však také uplatněny mimo bojiště. Mohly by sloužit při výzkumech v teoretické fyzice nebo při snahách o jadernou fúzi. Bylo by možné je využít i jako ekologický zdroj energie. 

Slabší lasery mají dávno uplatnění

Slabší lasery již své uplatnění získaly. Slouží dnes jako zaměřovače u moderních pušek a také jsou využívány k různým experimentům. Jak na tom budou jejich mnohem větší a děsivější sourozenci? Na to si ještě pár let počkáme. 

 

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...