fbpx

Trička jsou praktická, pohodlná a snad nikdy nevyjdou z módy. A zvolíte-li správný model, mohou být i originální. Dokonce jejich prostřednictvím máte možnost vyjádřit názor.

Zveřejněno: 25. 10. 2019

Nosíte rádi trička? Nejste sami. Těžko byste hledali univerzálnější kus oděvu, který si bez problémů obléknete k šortkám, džínám, sukni, saku, a dokonce i kalhotám od obleku. Trička jsou zkrátka praktická, pohodlná a snad nikdy nevyjdou z módy. A zvolíte-li správný model, mohou být i originální. Dokonce jejich prostřednictvím máte možnost vyjádřit názor.

Trička můžete nosit jednobarevná, vícebarevná, s nápisy, geometrickými vzory a s opravdu širokou škálou různých motivů – geometrických, pohádkových, filmových i komických. Trička s různými hláškami z oblíbených filmů a seriálů, trička s matematickými symboly, vzorečky i velmi povedenými ilustracemi a logy. Takové tričko donutí kolemjdoucí, pokud si jej tedy všimnou, buď k úsměvu, nebo přímo k zamyšlení.

Dle barvy, nebo motivu?

Trička v podstatě spolu s jejich velikostí a materiálem můžete vybírat buď podle barvy, nebo právě podle zmíněného motivu. A na ty se v následujícím článku zaměříme. Nejde totiž jen o nápisy.

Dále si naši pozornost získalo tričko Roentgen s nápisem 3,6 R/h not great not terrible. To je zase hláška ze seriálu Chernobyl.

Na svých bedrech můžete nosit třeba obrázek svého oblíbeného filmového hrdiny. Jako dárek přímo ideální. Takové tričko rozhodně neurazí. Jaké máte možnosti? Na e-shopu Geekshirts.cz téměř neomezené.

Vyjádříte svůj názor

Najdete tu totiž nejenom trička s potiskem známých pohádkových postaviček (Pat a Mat, Bob a Bobek, Maxipes Fík), ale i se spoustou velmi neotřelých motivů, jejichž prostřednictvím můžete vyjádřit své postoje a názory.

011831 85102

Co takhle tričko s nápisem There is no place like 127.0.0.1.? Zrovna tento nápis se stal předmětem několika diskusí na internetu. Víte, co znamená? Z diskusí na internetu je zřejmé, že toto rčení je symbolem pro domov – tento počítač. „Všude dobře, doma nejlíp“, tedy „Všude dobře, na localhostu nejlíp“.

Motivy k zamyšlení

Dále si naši pozornost získalo tričko Roentgen s nápisem 3,6 R/h not great not terrible. To je zase hláška ze seriálu Chernobyl. „3,6 rentgenů není nic dobrého, ale ani strašného.“ To jsou zkrátka motivy, které skutečně nutí k hlubšímu zamyšlení, každopádně i k hlubšímu googlování.

Pokud nevíte, co nápis na tričku znamená, buď si jej přeložte, nebo jej raději nenoste vůbec.

Takovýchto zajímavých motivů ovšem na e-shopu Geekshirts.cz najdete celou řadu. Vaší pozornosti byl neměly uniknout především nové motivy.

Pokuta za 17 tisíc

Buďte opatrní, které motivy zvolíte. U nás jste, dalo by se říci, v bezpečí a na tričku s výjimkou vyloženě propagandistických motivů můžete nosit téměř cokoliv. Jsou však země, které k motivům, jimiž se ve své podstatě prezentujete, a tudíž se s nimi ztotožňujete, tak benevolentní nejsou. A zdaleka se nejedná jen o země muslimské.

Letos byla v Chorvatsku pokutována turistka za to, že na sobě měla tričko s listem marihuany. Pokuta přitom nebyla zrovna nízká, v přepočtu se jednalo o 17 tisíc korun. Pokutován byl i muž za nápis „Cannabis“. Podobně se některé země staví k k motivům sexuálním. Na ty například zapomeňte v arabských zemích. A co u nás v Čechách? Alespoň v tomto smyslu u nás vládne svoboda. Triko s hákovým křížem by ale zřejmě neprošlo ani zde.

Trička s cizojazyčnými nápisy

Ne vždy tomu ale tak s tou svobodou bylo. V dobách totalitních se například nošení triček s cizojazyčnými nápisy (vyjma ruských) či s jakýmikoliv motivy západního světa (například v podobě vlajky USA) považovalo za západní propagandu. A to byl důvod k zatčení. Součástí běžné konfekce taková trička tedy rozhodně nebyla. Bez ohledu na to, že byla k sehnání pouze na černém trhu. Změna v podstatě začala až po pádu železné opony, kdy se se západními motivy roztrhl pytel. Trička s anglickými nápisy doslova zaplavila trh. Nosily je téměř všichni včetně těch, kteří neměli tušení, co nápis na jejich tričku znamená.

I dnes byste měli být s nápisy, kterým nerozumíte, opatrní. Pokud nevíte, co nápis na tričku znamená, buď si jej přeložte, nebo jej raději nenoste vůbec. Zatčeni za nápis „I am Idiot“ sice nebudete, ale ruku na srdce, vzali byste si na sebe tričko s nápisem „Jsem idiot“? Zřejmě nikoliv.

Související…

Oblékáte se udržitelně? Osm tipů, jak ušetřit peněženku i planetu
Milada Kadeřábková

foto: Geekshirts.cz, zdroj: Geekshirts.cz

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...