fbpx

Osmadvacetiletý Rob Lawless se každý den představí cizímu člověku, někdy se mu povede během 24 hodin navázat dvě a často i čtyři nové známosti. Poznávání nových lidí ho fascinuje natolik, že se z jeho honby za novými přáteli stala práce na plný úvazek

Zveřejněno: 22. 9. 2019

Rob Lawless zahájil svůj projekt Robs10kFriends už v listopadu roku 2015. Chce se seznámit s deseti tisíci lidmi a s každým si hodinu povídat. Zatím se takto sešel se skoro třemi tisíci lidmi, a pokud bude pokračovat podobným tempem, jeho projekt skončí za deset let.

Rob prý v chytrých knihách vyčetl, že trvá asi 90 hodin, než někoho dobře poznáte. A když skončil studia na vysoké škole, děsila ho představa, že bude sedět 12 hodin v kanceláři a na přátele nebude mít čas. Začal v korporaci, vyměnil ji za start-up a nakonec zakotvil jako obchodník v IT firmě.

Díky Instagramu je Rob vlivnou osobností, i když má „jen“ 23 000 sledujících. A firmy jeho účet sponzorují.

Potřebu poznávat nové lidi začal realizovat v rámci svého projektu, který se mu po pár měsících stal i zaměstnáním. Platí ho totiž sponzoři. Líbilo se mu mluvit s neznámými lidmi napřímo, bez technologických vymožeností a na schůzky se nijak nepřipravoval.

Na schůzku se sváčou

Rob Lawless obvykle začíná svůj den cvičením a klidnou snídaní, než jede do města na schůzky, které mívá v 10, ve 12:00, 14 a v 16 hodin. Se svými respondenty se potkává v parcích a kavárnách a mnoho toho neutratí. Když ho nikdo nepozve na jídlo, je vybaven, nosí s sebou krabičku se svačinou. Každé setkání je prý jiné, neexistuje žádná struktura schůzek nebo seznam otázek. Na začátku vyhrazené hodinky se představí, řekne něco o sobě a pak už poslouchá lidské příběhy a plány.

kamos 2

Hlavně sedí a poslouchá, to je ten hlavní důvod, proč tyto schůzky podniká. Na instagramovém účtu pak každého z respondentů představí fotkou a shrne, o čem si povídali. Právě díky Instagramu je Rob vlivnou osobností, i když má „jen“ 23 tisíc sledujících. A firmy jeho účet sponzorují.

Nehledám si holku

Rob chce se svým projektem vyrazit i do zahraničí, zatím jeden z jeho sponzorů zaplatí cestu do Toronta, z Filadelfie často podniká pracovní cesty do jiných amerických měst, byl v Los Angeles a New Yorku. Podle výpočtů kamarádů Rob doposud poznal tolik lidí, jako běžný osmdesátiletý člověk. Přitom je mu jen 28 a má všechno před sebou.

Jeho koníček, mluvení s lidmi z očí do očí, ho začal živit paradoxně díky sociálním sítím, které jeho počínání zviditelnily.

V průběhu let se Rob Lawless setkal se všemi – od studentů po generální ředitele, bezdomovce až po pouliční umělce, poslouchal i příběhy pár známých jmen. Poznal přátele na celý život a s několika dívkami ze svého projektu také randil, i když, jak zdůrazňuje, záměrem projektu rozhodně není najít si holku. Svoje poznatky ze setkávání s neznámými lidmi hodlá sepsat v knize. Jeho koníček, mluvení s lidmi z očí do očí, ho začal živit paradoxně díky sociálním sítím, které jeho počínání zviditelnily, umožnily mu najít sponzory a šířit jeho jméno dál.

Související…

Šest způsobů, kterými sociální média ničí naše přátelství
Zdeněk Strnad

foto: Instagram, zdroj: Inquirer

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...