fbpx

Adam Plachetka: Znojemské hudební léto spojuje klasiku, folklór a víno 2 fotografie
Adam Plachetka s rodinou

S vynikajícím operním zpěvákem o znojemském festivalu, pracovním vytížení a proč ke klasice patří dobrá gastronomie.

Zveřejněno: 19. 7. 2019

Na Hudebním festivalu Znojmo, který se koná do 28. července na Znojemsku, vystupoval v roce 2005 v představení Acis and Galathea. Letos vystoupí v roli Saula v Händelově Oratoriu: "Saul je krásné oratorium, které se neprovádí příliš často. Zaujala mě především příležitost si ho zazpívat a dokonce i zahrát, protože scénická provedení jsou ještě výjimečnější," říká Adam Plachetka. "Naše by mělo být dokonce první v České republice."

Jak se vám líbí letošní program jako celek?

Ano. Koncepce festivalu, který spojuje klasiku na vysoké úrovni, folklór a víno je podle mého názoru povedená.

Na které vystoupení se nejvíce těšíte? Co byste doporučil?

Jsme tu s rodinou, takže se nejspíš na moc koncertů nedostanu. Pochopitelně bych doporučil Saula, který je středobodem festivalu. Moje žena chystá zajímavý koncert na Vranově. Zazní na něm díla z pera libretisty Pietra Metastasia, který se na Vranov jezdíval rekreovat. Ale věřím, že každý si v programu najde něco. Ať už velký symfonický koncert, nebo řízenou degustaci u cimbálky.

Adam Plachetka

Jeden z nejvýznamnějších současných českých operních zpěváků absolvoval roku 2006 na Pražské konzervatoři u prof. Luďka Löbla. V Národním divadle v Praze debutoval roku 2005, působí také ve Státní opeře Praha. Věnuje se také koncertní činnosti s mnoha českými orchestry (například Filharmonie Bohuslava Martinů, Pražská komorní filharmonie, Státní filharmonie Brno a další) nebo s barokními soubory (Collegium Marianum, Ensemble Baroque, Solamente Naturali). Pravidelně se účastní Znojemského hudebního festivalu, kde ztvárnil Polyphema v Händelově masku Acis and Galatea a titulní roli v Donu Giovannim. Na letošním ročníku se představí v roli Saula v Händelově Oratoriu.

Festival se snaží bourat zažité představy o klasické hudbě. Proč se jí vlastně říká "vážná"?

Sám to označení nemám moc rád. Nemá příliš pozitivní zvukomalbu a myslím, že v některých lidech budí strach se vypravit na koncert, nebo představení. Nevybavuji si jiný jazyk, kde by se jí tak říkalo.

Když někdo dobře dělá svůj styl, nevidím důvod ho nepřizvat.

Nejspíš to pochází ještě z dob, kdy se opera dělila na vážnou a komickou a následně se to označení rozšířilo neprávem i na komickou část klasiky.

Na festivalu vystupují i soubory, které obecnou představu klasické hudby určitě nenaplňují - uvedu například Red Socks Orchestra nebo vokální skupinu Skety. Patří podle vás na tento festival?

Jak jsem už psal. Festival spojuje různé styly, což se mi líbí. Hudba je jen jedna a buď je dobrá, nebo špatná. Když někdo dělá dobře svůj styl, nevidím důvod ho nepřizvat.

Znojemské hudební léto není jen o hudbě - neoddělitelně k němu patří víno, dobrá gastronomie... myslíte si, že to může zlepšit zážitek návštěvníků? Nepůsobí to spíše rušivě?

Rušivé to není. Ke Znojmu to prostě patří. Myslím, že část návštěvníků se vrací právě i kvůli uvolněné atmosféře.

Jak se festival za těch 13 let proměnil?

Ducha si zachoval stejného. Jen vyrostl a zprofesionalizoval se. I to, že se neztratil původní entusiasmus organizátorů mě tu baví.

dongiovanniznojmo fotovitezslavotruba3

V roli Dona Giovanniho na Znojemském hudebním létě.


Festival vážné hudby, na jihu Moravy, ve vinařské oblasti... spousta lidí by tomu nevěřila, přesto má plno. Čím si vysvětlujete jeho popularitu?

Nehraje si na nic, čím není. Nabízí kvalitu, pohodu a hezké prostředí. Věřím, že to je lidem sympatické.

Jste členem Vídeňské státní opery, hostujete v Metropolitní opeře v New Yorku, Bavorské státní opeře... a spousta dalších scén. jak to zvládáte? Připadá mi to až skoro technicky nemožné sladit časově... a to už vůbec nezvažuju otázku jak zvládnout repertoár.

Repertoár se ladí naopak snadněji. Když se pohybujete mezi různými divadly, máte větší výběr, co se dá dělat. Logisticky je třeba se nad plánem vždycky dopředu zamyslet, ale na to máme i cestovní oddělení v agentuře, takže nemusím dělat všechno sám. 

Ještě tento rok připravujete vystoupení v O2 aréně. Proč jste se rozhodl vystoupit právě na této scéně? A jaký bude program?

Do O2 arény mě loni přizval na svoje koncerty Leoš Mareš. Měl jsem jen kratičký výstup, ale management se mě téměř hned zeptal, jestli bych nechtěl uspořádat vlastní koncert. Přišlo mi to troufalé, protože se jedná o největší halu u nás, ale nakonec jsem se rozhodl se do projektu pustit. Na programu bude mix hudby od klasiky po pop a zpívat budu sám i s hned několika hosty. Podle dosavadních ohlasů se mi zdá, že je dobře, že se klasika touhle formou do netradičního prostoru dostane.

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...