fbpx

„Počítačová myš, která je pro většinu lidí úplnou samozřejmostí, je části postižených k ničemu. Stárneme všichni a i ve vyšším věku nebo s hendikepem chceme být online a bez omezení surfovat na internetu. To znamená vytvářet takové webové stránky, které se dají snadno ovládat.“

Zveřejněno: 27. 6. 2019

Pokud chcete při sportu zažít úplně nové pocity, zkuste si za někoho sednout na dvojkolo a ujet třeba jen pár kilometrů s úplně zavřenýma očima. Pro každého, kdo na to není zvyklý, je to asi tak těžké jako používat počítač nebo telefon poslepu či bez končetin. V obou případech je v podstatě nezbytný zkušený pomocník, který vám vytvoří takové podmínky, aby to šlo. Právě tuto pomoc se snaží postiženým nabídnout Lukáš Pazderka ze společnosti Seznam.cz.

„Jejich pracovní stoly jsou často charakteristické jednou věcí. Chybí na nich počítačová myš, která je pro většinu lidí úplnou samozřejmostí. Byla by pro ně totiž úplně zbytečná, protože ji kvůli svému handicapu nemohou ovládat. Někteří nevidí, jiní nemají prsty, ruce nebo s nimi mohu jen velmi špatně pohybovat,“ říká Pazderka. Počítač je ale velmi užitečným pomocníkem i pro lidi, kteří s okolním světem komunikují třeba jen pusou. Ať už hlasovými příkazy nebo pomocí speciálního zařízení.

Nic není samozřejmost

„Poznal jsem spoustu lidí, kteří chtějí i přes svůj hendikep žít úplně normální život. A kolikrát jim k tomu pomůže i drobnost. Přístupné webové stránky a aplikace jim umožňují obstarat a zařídit si mnoho věcí, což výrazně zvyšuje kvalitu života,“ vysvětluje Lukáš Pazderka. Rozhodně neplatí, že každý může pohybovat kurzorem nebo kliknout na pravé tlačítko myši.

Je potřeba, aby se uživatel dostal na všechny ovládací prvky na webové stránce bez použití myši, pouze s použitím klávesnice.

Úplný základ proto je, aby webové stránky, které mají sloužit skutečně všem, byly kompletně přístupné z klávesnice. Je tedy potřeba, aby se uživatel dostal na všechny ovládací prvky na stránce a dokázal je ovládat jen s použitím klávesových tlačítek a aby také věděl, na jakém ovládacím prvku se právě nachází. Klávesnice přitom nemusí být jen klasická, používají se také speciální se zvětšenými tlačítky, nebo jiná zařízení v podobě různých senzorů. Tyto pomůcky pak simulují klávesnici.

Nevidomým se stránky musí průběžně hlásit

„Uživatelé s problémy se zrakem se na webových stránkách, například na domovské stránce Seznam.cz či realitním portálu Sreality.cz, orientují díky odečítači obrazovky, který jim předčítá, kde se na stránce právě nacházejí. Pro uživatele je klíčové, aby věděli, ve které části stránky zrovna jsou,“ tvrdí Pazderka.

Speciálně upravené weby pravidelně podle odhadů používá kolem 350 000 uživatelů.

Důležitý je podle něj správný význam prvků na stránce, především vhodně zvolené nadpisy. Dále je nezbytné, aby všechny ovládací části stránky byly dostupné klávesou tabulátor. Také je nutné, aby se dobře ohlásily, když se na ně uživatel dostane, aby bylo předvídatelné, co se bude dít, a stránky uživateli sdělovaly svůj stav. Speciálně upravené weby pravidelně podle odhadů používá kolem 350 000 uživatelů. Je to asi třetina ze všech v různé míře handicapovaných obyvatel České republiky.

Internetové mapy jsou dnes i pro nevidomé

Někteří lidé dokonce díky speciálním vychytávkám používají internetové služby i offline. „Zdravý člověk, když někde bloudí, vytáhne mobil a na mapách si najde přesnou trasu. I nevidomí se ale mohou v okolí zorientovat, a to díky službě Mapy.cz. Pro ně jsou tu takzvané haptické mapy, kompenzační pomůcka s unikátním automatickým řešením, které ve světě nemají obdoby. Vznikly díky spolupráci společnosti Seznam.cz s už zmíněným střediskem Teiresiás při Masarykově univerzitě a střediskem ELSA při ČVUT v Praze. Postižení mají možnost jednoduše si vygenerovat mapu jakéhokoliv místa v Evropě a z něj pořídit výřez mapového podkladu natolik jednoduchý a přehledný, že nevidomému umožní se na mapě zorientovat i pomocí hmatu,“ říká Pazderka.

obr. 1 hapticka mapa

Důležité je, že prohlížení mapy neprobíhá na monitoru počítače. „Vybranou mapu je potřeba vytisknout na speciální mikrokapsulový papír citlivý na teplo a následně nechat projet takzvaným fuserem. Jde o zařízení, které papír zahřeje a způsobí, že černě vytištěná místa vystoupí na povrch a následně se dají prohlížet hmatem. Tato zařízení vlastní především organizace, které zajišťují pomoc a servis nevidomým spoluobčanům. Běžně to funguje tak, že se nevidomý na takovou organizaci obrátí a ta je schopna mu požadovaný výřez rychle a jednoduše připravit,“ doplňuje Pazderka.

Přístupnost se týká všech

Do procesu zpřístupňování služeb Seznamu se zapojují přímo i handicapovaní, kteří dávají nejlepší zpětnou vazbu a řeknou, co jim opravdu pomáhá a co potřebují. Zpřístupňování stránek se ale netýká jen jich. Téma je důležité v podstatě pro každého. „Už jenom z toho důvodu, že starší lidé mohou mít horší zrak, sluch, mohou se jim třást ruce nebo zhoršovat kognitivní schopnosti. To vše umí dobře přístupné stránky kompenzovat. Stejně tak se každý může dostat do situace, kdy je třeba krátkodobě zraněný. Stačí drobný úraz při jízdě na kole a s rukou v sádře se lépe než myš ovládá klávesnice,“ uvádí Pazderka. Senioři, kteří jsou světloplaší, si mohou pracovní prostředí v operačním systému upravit tak, aby měli vždy tmavé pozadí a světlý text, viz ukázka níže. Potlačí se všechny obrázky a barvy na pozadí.

obr. 2 prihlasovaci stranka pro hendikepovane

Kontrastní stránku uvidí světloplaší uživatelé lépe.


obr. 3 prihlasovaci stranka pro zdrave

Přihlašovací stránka pro běžné uživatele bez zdravotního omezení.


Přístupné stránky, konkrétně dobrý kontrast textu a pozadí, navíc ocení i uživatelé, kteří používají svá mobilní zařízení v exteriéru. „Kdo se třeba snažil najít dopravní spojení venku na ostrém slunci, ví, že právě malý kontrast komplikuje hledání. Cílem je, aby byly stránky dostupné opravdu všem těm, kteří na ně chtějí přijít,“ uzavírá Pazderka.

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...