fbpx

Čína postavila novou železnou oponu, říká šéf Human Rights Foundation a obhajuje bitcoin jako jedinou smysluplnou kryptoměnu.

Zveřejněno: 26. 6. 2019

Analytik z Human Rights Foundation si na pražské přednášce (proběhla v rámci konference SingularityU) nebral servítky. Mluvil hlavně o obavách z budoucnosti pod dozorem a cílem jeho kritiky byla hlavně Čína a její systém sociálního kreditu, který ovládá čínská vláda prostředním aplikace WeChat. „Neexistuje jiná aplikace, která by tvořila tak komplexní ekosystém a kterou by zároveň vlastnila vláda určitého státu,“ říká Alex Gladstein. „WeChat provozují čínští komunisté, technologie a stát v tomto případě jedno jsou. Všechny čínské technologické společnosti jsou ze zákona povinny odevzdat vládě svá data. V čínském digitálním prostoru nic takového jako soukromí neexistuje.“

To mi připomnělo, že nedávno Mark Zuckerberg veřejně požadoval, aby americká vláda Facebook více regulovala… co říkáte na to, že soukromá společnost volá po státní regulaci?

Vím, a je to celé jeden velký nesmysl. Ve svobodné zemi, v demokracii by lidé, co provedou něco špatného, měli být potrestáni. Úkolem vlády je dohlížet na dodržování zákona. A pokud nějaká soukromá společnost páchá zločiny, krade od lidí, porušuje jejich právo na soukromí, měla by být potrestána. Vláda by ale neměla regulovat oblasti, o kterých nic neví. Představitelé EU nebo USA nejsou odborníci na technologie. Zvolení politikové bohužel nevědí, jak funguje internet, a neměli by být těmi, kteří pro internet stanovují pravidla.

gladstein

Alex Gladstein na konferenci SingularityU.


Bez ohledu na to, jak je vláda benevolentní, nakonec vždy připraví lidi o svobodu. Nemá smysl s nimi vyjednávat, to nemůže nikdy dopadnout dobře. Je lepší vytvořit technologie, které zabrání tomu, abychom o svobodu přišli. Původní internet byla peer-to-peer síť, která rostla, a politici neměli možnost to zastavit. Postupem času se ale vlády naučily, jak internet využívat pro ovládání lidí, a slouží jim k tomu právě aplikace jako Facebook nebo WeChat.

Viděl jste seriál Black Mirror, díl “Nosedive”? Tam se popisuje, jak to může dopadnout, když zavedeme “sociální skóre”. V Číně už to tak funguje, když máte nízké sociální skóre, tak si třeba nekoupíte lístek do letadla.

Black Mirror je sci-fi, ale jak vidíte, v Číně už je to realita. Ve svobodné zemi je to naštěstí trochu jinak. Můžeme žalovat vládu, můžeme žalovat danou společnost a můžeme je přinutit k tomu, aby dělaly věci jinak. Představte si situaci, kdy by Facebook stanovil různé podmínky používání pro různá náboženství. To by byl obří skandál. A přesně tohle se teď děje v Číně.

Prezident vaší země používá pro svou osobní potřebu technologie Huawei, to je naprosto šílené.

Pokud máte na WeChatu nízký kredit, nemůžete dělat určité věci. Nemůžete cestovat, kam chcete, nemůžete používat některé věci a služby. Všechno tedy záleží na tom, v jakém společenském zřízení žijete. Lidé v diktátorských režimech pocítí negativní dopady technologií jako první. Nové technologie se v demokracii budou prosazovat jen těžko, protože tady prostě starý systém funguje. Tam, kde nefunguje, tam se prosadí inovace.

Na jedné straně diktátorský režim v Číně, na druhé straně více či méně demokratické zřízení v EU nebo USA… hrozí střet kultur?

Samozřejmě. Nová studená válka je tady. Nemyslím, že dojde k násilným střetům… je to digitální studená válka. Čína postavila novou železnou oponu, obrovský firewall, přitom se snaží vybudovat po celém světě svoje telekomunikační struktury. Prezident vaší země používá pro svou osobní potřebu technologie Huawei, to je naprosto šílené.

Čína chce v Česku masívně investovat…

… a vy z toho nebudete mít vůbec nic. Česko za dob Václava Havla podporovalo Tibet a dalajlámu, podporovalo lidská práva po celém světě. Dnes váš prezident podporuje Čínu, zemi, která zavírá muslimy do koncentračních táborů. To je prostě absurdní. Česká republika je PR nástroj pro čínskou vládu.

Alex Gladstein

Ředitel pro strategii Human Rights Foundation. Alex propojuje disidenty a progresívní zástupce občanské společnosti s předními obchodníky, technology, novináři, filantropy, politiky a umělci za účelem podpory svobodné a otevřené společnosti. Jeho články publikuje BBC, CNN, Guardian, Monocle, Time, Wired, Wall Street Journal a další. Přednáší na MIT a na Stanfordu, mluvil také v Evropském parlamentu. Žije v San Franciscu.

A nejhorší bude, jestli Huawei získá kontrakt na vybudování sítě 5G. V takovém případě bude po válce – oni vyhrají. Budou vlastnit celou infrastrukturu a budou si s ní moct dělat, co se jim zlíbí. Přitom máte možnost se svobodně rozhodnout – můžete kupovat technologie z kterékoliv jiné země. Jen ať to proboha není Čína.

Proč je zrovna 5G tak zásadní?

Protože to není jen rychlejší internetové připojení. 5G změní úplně všechno. Změní se systém poskytování zdravotní péče, změní se doprava, veřejná infrastruktura… od základu se změní způsob, jakým lidé a věci komunikují mezi sebou. Telefony budou běžně dosahovat gigabytových přenosových rychlostí. Totálně se promění třeba medicína. Už dnes je možno třeba pomocí 5G dělat operace na dálku.

Pokud budou v Česku 5G sítě stavět čínské společnosti, bude mít čínská vláda k dispozici veškerá vaše osobní data. To je naprosto děsivá představa.

Změní se úplně všechno. A vy nechcete, aby vaše budoucnost byla postavena na technologii, která vás připraví o veškeré soukromí. Což je případ i Česka –  veškerá data budou mít k dispozici společnosti, které budou stavět 5G sítě. A pokud to budou čínské společnosti, pak vzhledem k tomu, že jsou všechny vlastněny čínskou vládou, bude mít veškerá vaše osobní data k dispozici čínská vláda. To je naprosto děsivá představa.

V současnosti je ale spousta pozitivních věcí založena na zpracování velkého objemu dat. Máme cloudy, datové sklady, smart cities…

Vím, vím… smart city je hezký moderní výraz, v dnešním kontextu se ale jedná spíš o surveillance city (město pod dozorem, pozn. aut.). To město není chytřejší. Jde jen o to, že pro vládu je jednodušší vás sledovat.

Máme tedy koncept smart city úplně zavrhnout?

Nemusíme. Je potřeba myslet zároveň na ochranu soukromí. Musíme inovovat v oblasti šifrování, zpracování dat, decentralizovaných sítí. Jednou z cest je třeba využívání bitcoinu a šifrovaných peer-to-peer zpráv, tam je potřeba zaměřit akademický výzkum.

Mluvíme teď o blockchain technologiích?

Ne, mluvíme specificky o bitcoinu. Podle mě není technologie blockchainu příliš užitečná. Většina blockchain projektů je centralizovaná a oblasti lidských práv nijak nepřispívá. Jsem skeptický, protože každá centralizovaná technologie v sobě skrývá zadní vrátka, kterými můžete systém ovládat. Bitcoin žádná taková zadní vrátka nemá.

Bitcoin se ale používá hlavně ke spekulacím – stačí sledovat křivku vývoje jeho ceny a porovnat to s vývojem objemu finančních transakcí, které jsou v bitcoinech realizovány.

V Americe a Evropě se bitcoin používá hlavně ke spekulacím, lidé do něj investují, protože chtějí rychle zbohatnout. S běžným používáním to nemá nic společného. Jsou ale země, kde se bitcoin již běžně používá, a to je třeba Čína, Venezuela, Filipíny, Írán, Nigérie. Největší objem bitcoinových transakcí je v Číně právě proto, že když platíte bitcoinem, neexistuje možnost finanční kontroly. Lidé jsou pod maximální kontrolou WeChatu a bitcoin je pro ně způsob, jak tuto kontrolu obejít.

Tvrdíte, že každá nová technologie má období, kdy jí lidé nevěří, a nakonec se prosadí, uvádíte jako příklad telefon, auto, letadlo, internet… máme ale také Napster, Betamax, Polaroid, nebo dokonce radioaktivní léčebné prostředky…. Ne každá technologie se musí nutně prosadit.

Musíte si vybrat ty správné. Co se kryptoměn týče: existují jich stovky, ale bitcoin je stále tou hlavní a také jí zůstane. Ten příklad Betamaxu není příliš šťastný, lepší by bylo přirovnat bitcoin k internetu, rádiu nebo dálniční síti. Bitcoin je infrastrukturou pro digitální peníze. Dobrým příkladem by mohlo být létající auto, kdyby existovalo… pokud chcete být úspěšný v byznysu, musíte přijít na to, co bude dalším telefonem, chladničkou, internetem. Bitcoin je next big thing.

Na bitcoinu ale spousta lidí prodělalo…

Neinvestujte peníze, investujte čas. V nejhorším případě se stanete odborníkem, naučíte se, jak fungují peníze, přečtete si něco o teorii her, ekonomice, technologii, kryptografii, zjistíte, jak fungují sociální systémy a vlády. Nemůžete nic ztratit, protože idea decentralizovaných peněz nezmizí. Je lepší to studovat teď než za pět let, kdy už tahle big thing nebude jen next.

foto: Michaela Cásková

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...