fbpx

Letíte na dovolenou? Zjistěte, co všechno byste měli vědět, aby vás na letišti nic nezaskočilo

Zveřejněno: 25. 3. 2023

Nejdříve takové ty nezbytnosti, bez nichž se cestuje jen špatně: Dopředu si zkontrolujte, zda máte platné cestovní doklady, tedy cestovní pas nebo alespoň občanský průkaz (cestujete-li výhradně v rámci schengenského prostoru). Nezapomeňte si také včas projít všechny informace ke svému letu – datum a čas odletu, jméno letecké společnosti a informace o počtu zavazadel včetně jejich rozměrů a hmotnostního limitu, což se u každé letecké společnosti může lišit.

infografika final

A už můžete vyrazit. Nejlépe včas. Na letišti buďte dvě hodiny před odletem, případně i tři hodiny předem, pokud cestujete s nadrozměrnými zavazadly. Jakmile dorazíte do odletové haly, na informační tabuli zjistíte čísla přepážek, kde vás pracovníci na základě cestovního dokladu odbaví a vydají palubní vstupenku. Zároveň vám zkontrolují zavazadla vzhledem k vašemu tarifu letenky. V závislosti na tom, kam odlétáte, vás pak čeká pasová nebo rovnou bezpečnostní kontrola.

V rámci on-line odbavení si přímo zvolíte sedačku, odbavíte zavazadlo či objednáte speciální jídlo.

Pokud si chcete ušetřit čas, využijte odbavení on-line, které už nabízí většina leteckých společností. Stačí navštívit internetové stránky dopravce, nebo si stáhnout mobilní aplikaci. V rámci on-line odbavení si přímo zvolíte sedačku, odbavíte zavazadlo či objednáte speciální jídlo.

Na závěr vám aplikace vystaví palubní vstupenku, kterou je nutné mít u sebe při nástupu do letadla, a to vytištěnou, nebo uloženou do mobilního telefonu. Přímo na Letišti Praha můžete k odbavení využít také samoodbavovací kiosky, které jsou určené pro cestující vybraných aerolinek.

Pozor na typ zavazadel

Další nezbytností je respektovat pravidla ohledně typu zavazadel a toho, co v nich můžete převážet. Rozlišujeme příruční (kabinové) zavazadlo, které si můžete vzít s sebou na palubu letadla, a zavazadlo zapsané (odbavené), které patří výhradně do nákladového prostoru letadla. U nízkonákladových leteckých společností počítejte s tím, že cena letenky zpravidla zahrnuje jen příruční zavazadlo, za to odbavené si budete muset připlatit.

Například tekutiny či gely mohou do příručního zavazadla pouze v nádobách do 100 ml.

Při balení pak mějte na paměti, jaké věci patří do odbaveného zavazadla, a co a za jakých podmínek můžete mít v zavazadle příručním. Například tekutiny či gely mohou do příručního zavazadla pouze v nádobách do 100 ml. Za tekutinu je přitom považována například i řasenka, zubní pasta nebo jídlo v nepevném skupenství (marmeláda, med apod.). Tekutiny musí být navíc uloženy maximálně do jednoho uzavíratelného a průhledného sáčku.

Na palubu a do podpalubí

Pokud vezete léky, zabalte je do odbaveného zavazadla a do letadla si vezměte jen ty medikamenty, které nutně potřebujete po dobu cesty. Rovněž je dobré mít s sebou potvrzení lékaře o medikaci v češtině a angličtině, čímž doložíte, že léky skutečně užíváte.

Veškerou elektroniku, jako je například mobil, powerbanka, fotoaparát, holicí strojek či notebook, si vezměte s sebou na palubu, do zapsaného zavazadla totiž nepatří. Povolena jsou zařízení s baterií o maximální výdrži 100 Wh. Taktéž elektronické cigarety musíte mít v příručním zavazadle. Náhradní náplně do elektronické cigarety již ale podléhají stejnému omezení jako tekutiny, do letadla si tedy můžete vzít balení s maximálním objemem 100 ml.

Jak sáček s tekutinami, tak elektroniku či powerbanku si zabalte pokud možno tak, abyste se k nim snadno dostali. Budete je totiž muset na letišti opět vytáhnout a předložit ke kontrole zvlášť. Pokud si průhledný sáček zapomenete, dostanete jej přímo na pražském letišti. Mělo by se však jednat o poslední záchranu.

Související…

Na pražské letiště pojede vlak, první stavba už začala
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock, zdroj: Letiště Praha

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...