fbpx

CYKY kabely jsou běžné kabely, které se ukládají do takzvaných chrániček, umísťují se pod omítku a do rozvaděče

Zveřejněno: 27. 5. 2019

Malé vysvětlení laikům. Pokud potřebujete kabely na rozvody elektroinstalace, hledáte CYKY kabely. Hodí se pro běžné domovní a průmyslové rozvody. V názvu je velice důležité písmeno „C“ na začátku, protože to označuje, že jde o měděné jádro kabelu, a budete tedy dělat takzvané měděné rozvody. Pokud by šlo o hliníkové rozvody, začínalo by označení kabelu písmenkem A.

CYKY kabely a jejich označování

CYKY kabely jsou běžné kabely, které se ukládají do takzvaných chrániček, umísťují se pod omítku a do rozvaděče. Tyto kabely ale mají i další podtypy. Kabely CYKY-O jsou takzvaně ovládací kabely. Používají se především pro rozvody vedené od vypínačů k rozvodné krabici.

kabely CYKY

Jiný typ kabelů použijete třeba na vypínače nebo do zásuvek


Jiný typ kabelů označen jako CYKY-J funguje jako rozvodný kabel. Už název napovídá, že se bude používat k vedení rozvodů směrem k zásuvkám. Třetí typ se označuje jako CYKYLo. V tomto případě jde o ploché kabely.

Uložit je lze do země i do betonu. Kabely jsou odolné UV i šíření plamene.

U označení se však objevují i další číselné parametry. Běžné je například označení kabelu CYKY 3×2,5. V tomto případě číslo 3 znamená, že jde o kabel trojžilový s průřezem drátů 2,5 mm. Označení CYKY 3×1,5 označuje opět trojžilový kabel, ale pouze s 1,5 mm silnými dráty. CYKY 3×2,5 i CYKY 3×1,5 se hodí pro vnitřní a venkovní prostory. Uložit je lze do země i do betonu. Kabely jsou odolné UV i šíření plamene.

Průřez CYKY kabelem

Standardní CYKY kabel se skládá z venkovního PVC pláště, ve kterém jsou uložena měděná plná holá jádra, obalena izolací z PVC. Ve zbývajícím prostoru, pod venkovním pláštěm, se nachází výplňový materiál.

Na elektřinu raději odborníka

I když elektrické rozvody patří do rukou odborníka, někdy není špatné umět je zkontrolovat, nebo levně nakoupit kabely pro rozvody a nespoléhat se na cenovou politiku elektrikáře, kterého jste si na práci zavolali. Rovněž se může stát, že dříve než se pustíte do připojování rozvodů, budete muset položit kabely.

Související…

Přenést vůně z internetu už jde. Vadí jen ten kabel v nose
Jan Handl

Typickým případem mohou být rozvody pod trávníkem v zahradě, kterými si rozvedete osvětlení nebo venkovní elektrické zásuvky po zahradě. Volat si na pokládání těchto kabelů elektrikáře je zbytečné a drahé. Stačí jej zavolat až na finální připojení. Vy ale musíte předem vědět, jaké kabely pořídit a kde. S výběrem vám poradí v e-shopu e1.cz. Za dobré ceny zde kabely rovněž nakoupíte.

foto: e1.cz, zdroj: e1.cz

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...