fbpx

Začíná poslední série ikonického seriálu. A není nic otravnějšího než lidé, kteří vám prozrazují děj dopředu. Řešení ale existuje

Zveřejněno: 15. 4. 2019


Fanoušci Game of Thrones se rozdělují do několika skupin, a to podle míry závislosti na úspěšném seriálu. V první řadě to jsou běžní konzumenti, spořádaně se podívají každý týden na jeden díl, občas o tom s kamarády prohodí slovo, občas si přečtou článek. Tento model je stejný už desítky let, jejich rodiče takhle sledovali Nemocnici na kraji města, a jestli existují či neexistují sociální sítě, je jim naprosto jedno.

Spoileristy nechceme

Druhou skupinu tvoří fanatici. Dlouhou dobu před zahájením druhé řady dávali různé odpočty, vytvářeli spiklenecké teorie o tom, jak se na vztahu Jona a Daenerys projeví to, že jsou vlastně příbuzní, jestli white walkeři sežerou Cersei zaživa, nebo ji nejdříve upečou a jestli Viserion přestane mít modré oči. Dávají si profilovku s Tyrionem nebo Aryou, čekají do čtyř ráno, aby mohli sledovat dané díly jako první, a ti nejaktivnější jezdí na larpy, kde si s jekorovými mečikostýmy z IKEA přehrávají scénky z filmu.

Těšíte se na ucelený zážitek, celý den jste napjatí a najednou se vám ve feedu objeví: „To je naprosto šílený – Arya v druhém díle poslední řady zemře!“

Všichni tihle jsou ale de facto neškodní. Existuje však ještě jeden druh lidí, kteří zasluhují přibít na kříž Ramsay Boltona a zaživa stahovat kůži po malých proužcích. Patří do druhé skupiny fanatiků, ovšem navíc ještě ke všemu okamžitě dávají na Facebook zprávy, co se v tom daném dílu stane. Chápete – těšíte se na ucelený zážitek, celý den jste napjatí a najednou se vám ve feedu objeví: „To je naprosto šílený – Arya v druhém díle poslední řady zemře!“ (Upozornění: toto je prank, který Maisie Williams provedla u Jimmyho Fallona jako aprílový vtípek.)

Těmto lidem se říká „spoileři“, kaziči a jsou právem předmětem obecného opovržení. Ale co s nimi, když jsou to kamarádi a nechcete je vyhodit z přátel?

Vypněte je!

Facebook má přesně pro tyhle případy funkci Snooze. Taky jste do dnešního dne neměli tušení, o co se jedná? My také ne, ale teď už víme a podělíme se s vámi. Funkce je určena přesně pro ty případy, kdy máte kamaráda, kterého se nechcete zbavit, ale u kterého jste si jistí, že ty spoilery prostě bude a bude dávat – a vy je nechcete vidět, ale zároveň ho nechcete vyhodit z přátel. Funkce Snooze pak dočasně na 30 dní vyřadí „kamarádovy“ příspěvky z vašeho feedu, pak se vše automaticky uvede do původního stavu. A jak si funkci „Snooze“ zapnout?

1

Nejdříve se potřebujete dostat na timeline daného přítele a pak do daného příspěvku. Pokud uvidíte ve svém feedu jeho příspěvek, klikněte na jeho dobu – na obrázku viz 1. Jakmile se vám otevře jeho timeline, najděte daný příspěvek – je dost pravděpodobné, že bude někde vysoko, nemělo by vám to trvat dlouho. Následně klikněte na tři tečky vpravo nahoře – viz obrázek č. 2.

2

Otevře se vám menu s několika volbami, vyberte „Snooze“ – a je to. Máte od otravného spoilerujícího kamaráda či kamarádky na měsíc pokoj.

Zkuste se vypnout sami

Samozřejmě, daleko jednodušší a účinnější by bylo, kdyby existovaly filtry na určitá slova. Což by bylo mimo jiné docela dobré i jako zabezpečovací funkce pro rodiče – prostě by vám Facebook nepustil na timeline příspěvky s určitými vámi nadefinovanými klíčovými slovy. Do té doby si budeme muset vystačit s funkcí Snooze. Případně zkuste vypnout Facebook úplně. Stejně brzy skončí, tak si to aspoň nacvičíte. Byli jste před Facebookem, budete i po něm.

Ale na Game of Thrones – na ty ať nám nikdo prosím nesahá!

Související…

Poslední sezóna Game of Thrones se blíží, svět hledá ještě dva trůny
Zdeněk Strnad

foto: HBO a Facebook, zdroj: Hra o trůny

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...