fbpx

V Americe frčí domovní zvonky s kamerami, které vám odhalí kohokoli, kdo jde k vašemu domu. Zvonky upozorní vás, nebo rovnou policii

Zveřejněno: 29. 3. 2019

Kamer v ulicích měst i vesnic přibývá a my už skoro netušíme, kde všude jsme sledováni. Podle listu Washington Post jsou za mořem hitem videozvonky Nest Hello a další podobné, které mají rovněž připojené bezpečnostní kamery. Deník tvrdí, že tyto zvonky představují „nejrychleji se rozšiřující vychytávky pro vylepšení domova a otevírání garážových vrat“.

Americká města, jako je třeba Washington, toho začala využívat a podněcovat spolupráci majitelů videozvonků s policií.

Kamery, jež jsou často zabudované do bzučáků zvonků, varují majitele, jakmile se někdo přiblíží ke dveřím domu. Majiteli se rozezní telefon a záběry se uloží na síti. Má jít o ochranu soukromí i obranu před nevítanými návštěvníky. Vypadá to docela ideálně. Leč, jak už to na světě chodí, zdání často klame a většina naoko perfektních záležitostí mívá nějaký háček. A jinak to není ani v případě chytrých videozvonků.

Propojte to s policií

V případě zvonků s kamerami se Američané podle deníku dostávají na poměrně tenký led. Podle zákona mají právo nahrávat pouze na veřejných místech, jimiž je bezpochyby i prostor před vstupními dveřmi. A tyto obrázky mohou sdílet všichni. Americká města, jako je třeba Washington, toho začala využívat a podněcovat spolupráci majitelů videozvonků s policií.

Město nabízí dokonce i velmi výhodné slevy. Detroit jde dokonce ještě dál – místní starosta chce bezpečnostní kamery v obchodech s pozdní zavírací dobou opatřit přímým přístupem k policii.

Identifikace není problém

Bezpečnostní společnost Ring (dříve Doorboot), kterou vlastní Amazon, aplikovala na zvonky svou patentovanou technologii. Jde o software Rekognition pro identifikaci obličeje. Jako ochrana před zloději možná fajn, ale problémem jsou jako vždy lidé. Společnost Ring má pobočku i na Ukrajině. Tamní tým si začal prohlížet a pak i veřejně komentovat uživatelská videa.

Sdílejte uvážlivě a uvědomte si, že byste mohli třeba někomu nevědomky ublížit.

Mluvčí společnosti americkému deníku sdělil, že se jejich zaměstnanci dívali pouze na veřejně sdílené videozáznamy vlastníků zařízení Ring, kteří s tím předtím souhlasili. Dali byste nějakým lidem svolení, ať se baví a komentují, co se děje kolem vašeho domu?

Patentovaný software Rekognition vyděsil obhájce občanských svobod. Společnost Ring i Amazon tvrdí, že se jedná pouze o nápad, který je zatím v testovací fázi. Společnost Nest, výrobce zvonků, které mají oči, tvrdí, že její služba „známé tváře“ slouží k tomu, aby z nahrávání byla eliminována rodina a blízcí. Jejich záběry by prý neměly být sdíleny.

Přiměřený odstup

Všichni samozřejmě chceme, aby nás technologie pokud možno ochránily. Otázkou ale je, zda se pomalu nedostáváme do doby, kdy budeme potřebovat ochranu před technologiemi. Zatím máme to štěstí, že lze aplikovat na nastalé situace střízlivý přístup či, chcete-li, nadhled. Rozhodně ale nemusíme podezřelým technologiím chodit na ruku. Washington Post nabízí pár rad, jak na to.

1. Nešmírujte

Chytré technologie zobrazují mnohem víc než jen prostor před vaším vchodem. Nevyužívejte toho. Respektujte soukromí ostatních. Mohli byste kameru nenápadně zacílit třeba na sousedy. Ale proč? Nedělejte to.

2. Sdílejte opatrně

Někteří lidé rádi sdílejí videa „podezřelých postav“ na serveru Nextdoor.com nebo prostřednictvím aplikace Social Network Neighbors. Ring chce do tohoto sdílení zapojit policii. Může být ale každý policista Colombo? Sdílejte uvážlivě a uvědomte si, že byste mohli třeba někomu nevědomky ublížit.

3. Spolupracujte, ale dobrovolně

Samozřejmě je na místě pomoci policii s dopadením zločince. Kdy a za jakých podmínek by ale měla mít policie přístup k vašim soukromým záběrům? Ve městě Washington jsou za zakoupení kamer a registraci v policejním rejstříku nabízeny nemalé slevy.

Související…

Děti s chytrými hodinkami může sledovat každý. EU už je zakázala
Jan Handl

Tvrdí se, že je na vlastnících zařízení, které záběry budou sdílet a které ne. Obhájci občanských svobod se ale obávají, že lidé budou ke sdílení nuceni, protože dostali slevu, nebo prostě proto, že jsou zapsáni v rejstříku.

4. Mažte staré záběry

Dnes je zatím možná těžké pochopit, jak by mohly být záběry zneužity. Nezavdávejte k tomu ale příčinu. Mažte ty staré. Na co je zachovávat? Nepodceňuje také zabezpečení a aktualizujte pravidelně software, používejte spolehlivá hesla a další. Chovejte se zkrátka tak, abyste hackerům nedávali záminku dostat se do vašeho zařízení a zjistit cenné informace o vás a vašich blízkých.

foto: Shutterstock, zdroj: Washington Post

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...