fbpx

Sociální síť se snažila kauzu ututlat. Její zaměstnanci přitom dobře věděli, že o stovky a tisíce dolarů obírají nicnetušící děti

Zveřejněno: 25. 1. 2019

Představte si, že zaplatíte 450 korun za to, aby vaše dítě mohlo hrát hru na Facebooku. Klasicky zadáte sumu a transakci potvrdíte autorizačním kódem v domnění, že jde o jednorázový nákup. O několik týdnů později s hrůzou zjistíte, že Facebook bez vašeho vědomí z účtu postupně strhl částku, která v řádech dosahuje několik desítek tisíc korun. Žádnou další platbu jste přitom neschválili.

Scénář, který nám možná připomíná spíš hackerský útok podvodníků, se pro mnoho rodičů facebookmilujících dětí stal smutnou realitou. A vzhledem k tomu, že gigant sociálních sítí odmítal peníze vrátit, byli na Zuckerbergovu síť nuceni podat žalobu.

I samotní zaměstnanci Facebooku si uvědomovali, že děti utrácí stovky, a někdy dokonce i tisíce dolarů za poplatky za hry, aniž by o tom jejich rodiče věděli.

V loňském roce se Facebooku příliš nedařilo. Jeden skandál následoval druhý, ať už se týkal úniku dat nebo šíření falešných zpráv. O téhle sociální síti se také už dávno ví, že způsobuje závislost a naše názory záměrně ovlivňuje skrze zobrazovací algoritmy. A ani rok 2019 nezačal pro Facebook zrovna růžově. Americký federální soud v lednu rozhodl, že společnost musí zveřejnit dosud tajné dokumenty, které se týkají soudního procesu z roku 2012, kdy byla žalována za to, že profituje z neférových obchodních transakcí s nezletilými.

Předražený Ninja

Podle zpravodajské agentury Reveal, která žádost o zveřejnění podala, si i samotní zaměstnanci Facebooku uvědomovali, že děti utrácí stovky, a někdy dokonce i tisíce dolarů za poplatky za hry, aniž by o tom jejich rodiče věděli. Hlavním případem žaloby, která byla léta držena pod pokličkou, bylo dítě, které použilo kreditní kartu své matky, aby zaplatilo 20 dolarů za hraní hry Ninja Saga. Chlapec s iniciálami „I. B.“ neměl ani tušení, že sociální síť si platební informace uložila. A když poté v hraní pokračoval, věřil, že další nákupy jsou pouze virtuální.

Téměř ve všech případech rodiče věděli, že jejich potomek tuto hru hraje, ale netušili, že by si mohl cokoli kupovat bez zadání hesla či autorizace.

Když za několik týdnů přišel účet, šokovaná matka zjistila, že poplatky za hru se mezitím vyšplhaly na několik stovek dolarů. Poté žádala od Facebooku vrácení peněz s tím, že kromě oněch 20 dolarů nikdy žádné další platby neschválila. Společnost jí ale peníze nevrátila, čímž rodinu donutila k podání žaloby.

Nezletilí plátci

Facebook analyzoval jednu z nejpopulárnějších her vůbec, Angry Birds, a zjistil, že průměrný věk dětí, které ji hrají, je kolem pěti let. „Téměř ve všech případech rodiče věděli, že jejich potomek tuto hru hraje, ale netušili, že by si mohl cokoli kupovat bez zadání hesla či autorizace,“ uvádí interní dokument Facebooku, které Reveal získal. Jeden ze zaměstnanců také zdůraznil, že děti mohly tyto transakce snadno zmást, protože „nezletilým vůbec nemusí připadat jako skutečné“.

Vážíme si pečlivého přezkoumání těchto materiálů soudem.

I poté, co problémy vytanuly na povrch, Facebook podle Revealu nadále odmítal peníze vracet. „V jednom z odhalených dokumentů dva zaměstnanci Facebooku odmítají žádost o vrácení peněz od dítěte, které označují za „velrybu“, což je termín, kterým se označují rozmařilí hráči v kasinech. Dítě zadalo číslo kreditní karty, aby mohlo hrát hru, a o dva týdny později z ní byly strženy tisíce dolarů za poplatky,“ píše Reveal a předkládá i přesný přepis úryvku komunikace zaměstnanců Facebooku:

Gillian: Vrátil bys tenhle velrybí poplatek? Chce zpátky všechno...

Michael: Kolik celkově utratil?

Gillian: 6 545 dolarů, ale karta byla přidána už 2. září. Chce zpátky všechno. Uživatel vypadá dost mladě. No, možná ne méně než 13.

Související…

Facebook zařízl dvě ruské dezinformační sítě ve východní Evropě
Jan Handl

 

Michael: A to je rodič nebo to 13leté dítě?

Gillian: To 13leté dítě říká, že je mu 15. Vypadá mladší. Ona, ne ono. Lol.

Michael: …Nevracel bych...

Gillian: Super, souhlasím. Jen pro kontrolu.

Podklady k žalobě tedy po letech spatří světlo světa. A zatímco se soudce i advokát rodičů shodli na tom, že je třeba, aby se veřejnost o celé záležitosti dozvěděla, Facebook, který teď bude muset většinu dokumentů zveřejnit, se k celé kauze vyjádřil pouze jednou větou: „Vážíme si pečlivého přezkoumání těchto materiálů soudem.“

foto: Shutterstock, zdroj: Reveal News

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...