fbpx

Zpráva Freedom House: Zákony a omezování už nejsou úplně "in". Vlády buď tvrdí, že jejich oponenti šíří fake news, nebo fake news šíří samy, aby zlikvidovaly své oponenty

Zveřejněno: 5. 12. 2018

Report serveru Freedom House přišel s mrazivým, ale tak nějak celosvětově očekávaným zjištěním. Vlády po celém světě zpřísňují kontrolu údajů o občanech. Používají tvrzení o „fake news“ i v souvislosti, kdy potřebují potlačit nesouhlas se svojí politikou (vzpomeňme na Donalda Trumpa, že), narušují důvěryhodnost internetu a spolu s tím vším i základy demokracie jako takové.

Související…

Jak PR agentura Facebooku zanesla do Silicon Valley špínu z politiky
Jan Handl

Podle nejnovější analýzy iniciativy Freedom House zažívá zkrátka digitální autoritářství zlaté časy. Je totiž na vzestupu. A situace s nesvobodou internetu se rok od roku zhoršuje již plných 8 let. Asi nepřekvapí, že nejhorší je situace se zákazy a ovlivňováním celosvětové sítě Čína.

O zmatek a chaos jde digitálnímu autoritářství především. Když něčemu nerozumíte, nemůžete zkrátka jednoznačně nesouhlasit.

„Hlavním tématem této zprávy je stále neúprosný fakt, že internet, který byl kdysi považován za osvobozující technologii, je dnes stále častěji využíván jako prostředek k narušování demokracie z rukou destabilizujících diktatur,“ řekl Mike Abramowitz, předseda Freedeom House. „Propaganda a dezinformace stále více otravují digitální sféru a autoritáři a populisté využívají boj proti falešným zprávám jako záminku k tomu, aby umlčeli prominentní novináře a kritiky sociálních médií. Dělají to často prostřednictvím zákonů, které kriminalizují šíření nepravdivých informací,“ dodal podle serveru The Verge.

Ráj dezinformací

Jak to vypadá v praxi? Jako náš každodenní chléb. Něco si na internetu na nějaké stránce přečtete a nevíte, jestli tomu můžete věřit. Protože jinde se píše zase něco jiného. A jinde totéž, ale jinými slovy. Jak ale odlišit nepravdivé informace od pravdivých?

Stále více zemí přijímá zkušenosti a technologie z Číny, které Freedom House popisuje jako "úsilí šířit systém cenzury a dohledu po celém světě".

Právě o takový zmatek a chaos jde podle členů Freedom House digitálnímu autoritářství především. Když něčemu nerozumíte, nemůžete zkrátka jednoznačně nesouhlasit. A už se jedná o nenápadné potlačování nesouhlasu, které je vám podsouváno, jak jsme zmínili výše.

Následujeme Čínu?

V roce 2018 zrušila v USA vládní "nezávislá" komise Federal Communications Commission (FCC) takzvaná pravidla neutrality sítě, důsledkem čehož výrazně klesla svoboda internetu. Jiné země ale zaznamenávají mnohem horší úpadek.

Sedmnáct z 65 zemí, na něž se studie zaměřuje, přijalo zákony omezující online média. Ve sledovaných zemích bylo podle dostupných údajů 13 občanů stíháno za údajné šíření nepravdivých informací. A stále více zemí přijímá zkušenosti a technologie z Číny, které Freedom House popisuje jako "úsilí šířit systém cenzury a dohledu po celém světě".

Nepřímo cílená smrt

Samozřejmě, že existují kompromisy mezi svobodou a bezpečností. Zpráva Freedom House například kritizuje Srí Lanku a Indii, které s mírou omezení svobody internetu operují hlavně tehdy, když v zemích vypukne nějaký etnický nebo náboženský konflikt (což je vlastně neustále). V obou případech byli tamní občané ubiti davy, které uvěřily dezinformacím, jež se díky vládní intervenci šířily prostřednictvím sociálních médií.

Vlády ve 32 zemích také podle Freedom House použily placené komentátory, aby vedli zmanipulované online rozhovory.

„I odříznutí internetových služeb je drastická reakce, a to zejména v době, kdy je občané nejvíce potřebují – ať už k rozptýlení mylných zvěstí, ke kontaktu s blízkými nebo k tomu, aby se vyhnuli nebezpečným oblastem,“ dodává pro server The Verge Adrian Shahbaz, výzkumný ředitel Freedom House pro technologie a demokracii. „Úmyslně falšovaný obsah je skutečný problém. Některé vlády jej užívají stále častěji jako záminku k upevnění kontroly nad informacemi a potlačení nesouhlasu,“ potvrzuje Shahbaz.

Omezení zákonem

Zpráva Freedom House také konstatuje, že vlády v 18 zemích od června 2017 zvýšily státní dohled a 15 z nich zavedlo nové zákony o kontrole osobních údajů, které mohou vyžadovat, aby společnosti uchovávaly uživatelská data pro případné usnadnění přístupu vládám (což není účel nám známé GDPR, ale kdo ví...). Vlády ve 32 zemích také podle Freedom House použily placené komentátory, aby vedli zmanipulované online rozhovory. Prostředkem podobné manipulace se stále častěji stávají i aplikace jako je WhatsApp a další.

Nakonec trochu světla naděje do všech těch špatných zpráv. Podle informací Freedom House arménští občané v uplynulém roce využili komunikační aplikace živého vysílání přístupné na sociálních médiích k zorganizování mírové revoluce. V Etiopii nový premiér zase propustil vězněné blogery a aktivisty a slíbil, že zmírní omezení online komunikace. J. F. Kennedy toho o internetu asi ještě moc nevěděl, nicméně jeho rčení, že "svoboda bez vzdělání je nebezpečná a vzdělání bez svobody je zbytečné", platí pro prostředí internetu asi víc než pro jakýkoli jiný prostor.

foto: Shutterstock, zdroj: The Verge

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...