fbpx

Průzkum ukazuje, že se uživatelé sítě chodí na videa hlavně inspirovat. Problém nastává, když je berou jako jediný zdroj informací

Zveřejněno: 4. 12. 2018

Lidé sledují YouTube z různých důvodů. Někdo si chce připomenout zlatou olympijskou jízdu Ester Ledecké, jiný zase přes tento kanál sleduje nějaký svůj oblíbený film. V USA to údajně tak pestré nemají. Každý druhý Američan se tam totiž chodí učit věci, které dosud neuměl.

Související…

Nehoda české youtuberky dělá dobře hejtrům. Co jsou zač?
Tereza Hermochová

Když se mě před časem pár kamarádek zeptalo, jestli si můj manžel umí uvázat kravatu, nevěděla jsem, jestli to myslí vážně, nebo je to nějaká divná společenská hra. Ptaly se vážně, protože prý jejich manželé to neumějí, a jsou to ony, kdo jim nakonec požadovaný uzel na vázance vyrobí. To bylo ještě v dobách, kdy YouTube tolik nefrčel. Dnes by svým manželům zřejmě doporučily, aby si to našli právě na tomto portálu pro sdílení videí.

Důležitá výuka

Přidali by se tak k jednapadesáti procentům Američanů, kteří sledují YouTube právě proto, aby se naučili věcem, které dosud nedělali. Vyplývá to z nejnovějšího výzkumu amerického Pew Research Center, který byl prováděný přibližně na 4,5 tisících dospělých uživatelů této sítě. Oněch jednapadesát procent odpovídá přibližně pětatřiceti procentům celé dospělé populace USA bez ohledu na to, zda YouTube využívají nebo ne. Sedmaosmdesát procent z těchto lidí uvedlo, že je pro ně YouTube důležitý právě z tohoto důvodu, více než polovina pak řekla, že je dokonce velmi důležitý.

Pozitivně lze vnímat poměrně vysoký podíl uživatelů nad 65 let věku, kteří se na YouTube neváhají obrátit, pokud chtějí umět něco nového.

Význam YouTube pro získání nových dovedností se liší také podle věku uživatelů. Přibližně třiapadesát procent Američanů ve věku 18 až 29 let uvedlo, že by se bez YouTube v tomto ohledu de facto neobešli. Naproti tomu u uživatelů starších 65 let se takto vyjádřili jen čtyři z deseti. Takový poměr není příliš překvapivý, protože s přibývajícím věkem získáváme nové zkušenosti. Na druhé straně ale lze pozitivně vnímat poměrně vysoký podíl uživatelů nad 65 let věku, kteří se na YouTube neváhají obrátit, pokud chtějí umět něco nového. To totiž podle výzkumníků značí, že už i starší lidé si uvědomili, že není třeba se informačních technologií bát.

Zdroj vzdělání?

YouTube je nějakou dobu také fenoménem ve vzdělávání. Už před třemi lety na tomto kanále sledovalo téměř půl milionu lidí každý den více než 1900 přednášek těch nejvlivnějších speakerů v rámci TED Talks. Rostoucí oblibu YouTube u studentů mi nedávno potvrdil i můj manžel, který učí ekonomii na jihlavské Vysoké škole polytechnické. Častěji však tomu tak je u posluchačů kombinované formy studia.

Téměř dvaceti procentům uživatelů portál pomáhá pochopit, jak a proč se věci ve světě dějí.

Získávání vědomostí a dovedností ale není jediný důvod, proč na YouTube chodíme. Osmadvacet procent uživatelů přiznalo, že tam jen zabíjí čas. Častěji tak činí mladí dospělí. Skoro každý pátý na YouTube hledá inspiraci pro své nákupy a dalším téměř dvaceti procentům uživatelů portál pomáhá pochopit, jak a proč se věci ve světě dějí. Ti, kteří se k portálu připojují více než jedenkrát denně, tento důvod přiznávají bezmála v jedné třetině případů. To z YouTube činí poměrně mocný nástroj, pomocí něhož lze mezi lidmi šířit nejrůznější informace, včetně zpravodajství, ale bohužel i řady fake news či hoaxů.

Videa a děti

Musím přiznat, že YouTube sledujeme doma zřídka. Tedy alespoň co se týká dospělé části naší domácnosti. Naše ratolesti naopak tamní videa doslova hltají. Samozřejmě pod naším dohledem, který vykonáváme prostřednictvím namátkových kontrol. V tomto ohledu se de facto nevymykáme tomu, jak k YouTube přistupují rodiče v USA. Tam totiž svým dětem dovolí videa na síti sledovat čtyři rodičovské páry z pěti. Přibližně třetina rodičů dovolí svým dětem být na YouTube pravidelně. Z nich pak šedesát procent přiznalo, že jejich děti alespoň jednou přistihli při prohlížení obsahu, který nebyl vhodný pro jejich věk.

youtube 0108311172

Motivace pro sledování YouTube může být různá. Pokud se chceme něco dovědět, tak je to ještě ta lepší varianta


Tento kanál si je přízně dětských diváků vědom, proto dětská videa patří k těm, která se v nabídce objevují vysoko. Zmíněný výzkum to víceméně potvrdil. Jako páté nejčastěji doporučované video kanálu YouTube totiž je Baby Shark Song.

Zdroj informací?

Jak se zdá, YouTube stále více získává na popularitě. Přesto, nebo možná právě proto, je k němu potřeba přistupovat podobně jako k jiným sociálním sítím. Snadno se totiž může z dobrého sluhy proměnit ve zlého pána. Jako zdroj pro získávání dovedností je jistě neocenitelný.

Pokud jde o YouTube coby zdroj informací, neměli bychom se výlučně spoléhat jen na něj.

Ne nadarmo se říká, že je lepší jednou vidět než tisíckrát slyšet. Pokud ale jde o YouTube coby zdroj informací, neměli bychom se výlučně spoléhat jen na něj. Riskujeme tak totiž, že snadno podlehneme dezinformacím. A jestli vás zajímá, jak to dopadlo s mým manželem a jeho kravatou, vězte, že si ji uvázat uměl už dávno předtím, než se internet dostal do České republiky. Proč se ale nemrknout na YouTube, jestli to nejde nějak jednodušeji...

foto: Shutterstock, zdroj: Pew Research Center

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...