fbpx

Víc než polovina Švédů si už do mobilů stáhla platební aplikaci, mnohé obchody už ani hotovost nepřijímají. Stát řeší, zda a jak vlastně regulovat platební systémy

Zveřejněno: 5. 12. 2018

Švédský maloobchodní trh se rychle odklání od používání hotovosti, její hodnota v oběhu klesla na jedno procento švédského HDP. Tento vývoj vyvolává některé klíčové otázky, které se týkají role státu v oblasti plateb.

Související…

Švédové se prý do pěti let zbaví hotovosti
Zdeňka Musilová

Stovky let byly veřejnosti nabízeny bankovky a mince. Pokud teď hotovost přestává fungovat, nastává podle odborníků ze Světového ekonomického fóra doba, kdy bude prostředí plateb formovat spíš soukromý sektor, což je změna vpravdě historická. Švédská centrální banka, Riksbanken, proto zkoumá potenciální důsledky této změny včetně toho, jak navrhnout digitální měnu centrální banky nazývanou e-koruna.

Ať to swishtí

Co přesně má e-koruna být? Švédská legislativa umožňuje maloobchodníkům, restauracím a jiným firmám odmítnout přijímání hotovosti. Například tím, že u vchodu umístí příslušnou značku. Společně s bankami, které přestanou nabízet hotovostní služby, je odmítnutí hotovosti podnikateli stále častěji rozšířeným jevem. Švédové mají obecně rádi nové technologie, takže karty jsou samozřejmostí a platební aplikaci Swish, která funguje od roku 2012 s podporou šesti největších místních bank, si do mobilů stáhla už víc než polovina populace.

swish 0388909116

Víc než polovina lidí ve Švédsku používá k placení mobilní aplikaci. Hotovost pomalu mizí z oběhu


Spojením bankovního účtu v libovolné bance s číslem mobilního telefonu se aplikace Swish stala populárním způsobem, jak platit účet v restauraci, posílat kapesné dětem, vybírat peníze za narozeninový dárek pro kolegu z kanceláře a také platit za zboží na pouličních trzích. Platby fungují v reálném čase, což je pro celý systém velkou výhodou, odeslaná částka nevisí někde ve „vzduchoprázdnu“, ale okamžitě je na účtu příjemce. Výraz swish, tedy něco jako „švihnout“, se ve švédštině zažil jako nové sloveso pro placení. Pokud by pokračoval současný klesající trend využívání hotovosti, Švédové by se mohli během pár let nacházet v situaci, kdy hotovost nebude přijímána jako platební prostředek vůbec.

Sladění s eurozónou

Tento vývoj samozřejmě vyvolává některé otázky, které se týkají regulací na trhu plateb. Veřejnost měla mince a bankovky k dispozici po stovky let od státu. Pokud budou zrušeny, přejdou závazky, jež souvisejí se zpřístupněním plateb veřejnosti na soukromý sektor. Ten pak bude budovat prostředí platebních metod a způsobů. Norsko směřuje podobnou cestou a obě centrální banky na strategii spolupracují. Nicméně v eurozóně jako takové se hotovost stále používá ve vysoké míře. Hodnota hotovosti v ní odpovídá 10 % HDP eurozóny.

Alternativou je vydávání peněz centrální banky v digitální podobě jako doplněk peněz a prostředků držených na bankovních účtech.

Co se tedy bude dít v následujících letech? Jednou z možností je nedělat nic, což znamená přijmout fakt, že široká veřejnost už nebude mít přístup k peněžním prostředkům centrální banky. Platební trh by musel být regulován a kontrolován novými způsoby, aby byl udržen bezpečný, účinný a všem přístupný.

kavarna svedsko

Švédské obchody, restaurace či bary mají možnost odmítat hotovost. Využívají ji prakticky všichni


Druhou alternativou je vydávání peněz centrální bankou v digitální podobě jako doplněk peněz a prostředků držených na bankovních účtech. Digitální e-koruna, která by měla být vydávaná centrální bankou, je novou a poměrně neprobádanou možností, přesto řadu centrálních bank zajímá.

Jak ovládnout e-korunu

Základní koncepce pro e-koruny je následující: Bude v kurzu 1:1 s tradiční korunou uloženou na účtu v bance nebo jinde, například na kartě nebo v mobilní aplikaci. V oblasti platebního průmyslu poskytne Riksbanken infrastrukturu pro e-korunové transakce, ke které se mohou poskytovatelé platebních služeb připojit a ve které mohou vytvářet platební služby pro koncové uživatele.

Pokud e-koruna zaznamená nulový zájem, mohlo by to mít negativní vliv na provádění měnové politiky.

Dopad případných změn na finanční systém bude záviset na tom, jak velká poptávka po e-koruně vlastně bude. Pokud e-koruna zaznamená nulový zájem, a bude tedy v tomto ohledu ekvivalentem k hotovosti, mohlo by to mít negativní vliv na provádění měnové politiky, pokud budou například úrokové sazby příliš nízké. Na druhé straně by se e-koruna v případě velkého zájmu veřejnosti mohla stát pro centrální banku novým politickým nástrojem.

Technologie k vybudování funkční e-koruny je k dispozici již nyní, dalším krokem v postupném procesu je vybudování prototypu, který by mohl být vydán v rámci současného mandátu Riksbanken. To by přineslo poznatky, jež by poskytly prostor pro manévrování v budoucnu.

foto: Profimedia, zdroj: WeForum

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...