fbpx

Zamilovaní Češi finanční situaci partnerů neřeší. Po rozchodu už bývá většinou pozdě

Zveřejněno: 30. 11. 2018

Zamilovaní nepřemýšlí nad tím, co bude, když vztah nevydrží. Věří, že láska bude trvalá. Téměř polovina všech manželství však končí rozvodem. V tu chvíli vyplouvají na povrch věci, které měly zůstat navždy skryté. Třeba partnerova finanční situace, o kterou se většina Čechů nezajímá.

Související…

Čeští mileniálové hledají způsoby, jak se zabezpečit na stáří
Lucie Telievová, Zonky.cz

Průzkum společnosti Broker Consulting ukazuje, že 35,8 procenta lidí nezajímá partnerova finanční situace. Finance svého partnera totiž považují za jeho soukromou záležitost, a tak se na ni nevyptávají. A to je velká chyba.

Co je moje, je tvoje

Společné jmění manželů totiž nejsou jen majetky, ale také dluhy, ačkoliv se to tak podle názvu nemusí zdát. Za veškeré závazky – až na několik zákonných výjimek – jsou tak zodpovědní oba manželé a v případě nesplácení budou také od obou vymáhány.

Ve finančních institucích si každý může pořídit i několik úvěrů bez vědomí partnera. A dlužná odpovědnost se nemusí vztahovat jen na období manželství.

Dlužníkům, kteří se rozhodli nebýt k partnerům upřímní, tak například hraje do karet alibistická praxe některých poskytovatelů půjček. Ne všichni totiž vyžadují souhlas druhého z manželů u půjček až do výše 300 tisíc korun. Takže si ve finančních institucích každý může pořídit i několik menších úvěrů bez vědomí partnera. A dlužná odpovědnost se nemusí vztahovat jen na období manželství. Společné jmění manželů totiž počítá i s dluhy vzniklými před uzavřením sňatku. Exekucí tak mohou být opět postiženi oba manželé.

Do nepříjemné situace se navíc můžete dostat i tehdy, když s dlužníkem pouze sdílíte společnou domácnost a nejste manželé. I tehdy může exekutor oblepit žlutými štítky také vaše věci. Za takové dluhy sice zodpovědnost nenesete, nicméně vás čeká běhání po úřadech, kde se budete muset domáhat vyškrtnutí své osoby z exekuce.   

Kdy smlouva nepomůže

Nesouhlas vůči dluhu ale může podat i druhý z manželů, který například doloží, že pohledávka vznikla před uzavřením sňatku bez jeho vědomí. Úspěšně požádat o vyloučení z řízení může také v případě, kdy prokáže, že obstavené věci jsou v jeho výlučném vlastnictví a byly pořízeny před uzavřením manželství. Případně je získal v dědickém řízení nebo třeba jako náhradu nemajetkové újmy.

Když jeden z manželů začne podnikat, může být výhodné rozdělit společné jmění manželů a případné závazky z podnikání z něj vyloučit.

Finančně zodpovědné manželské páry chrání také zákon. Je tu například možnost zúženého společného jmění manželů. Pokud se na ní pár dohodne před sňatkem, jde o takzvanou předmanželskou smlouvu. Majetkový režim však můžete řešit i po svatbě. Třeba když jeden z manželů začne podnikat, může být výhodné rozdělit společné jmění manželů a případné závazky z podnikání z něj vyloučit.

exekuce 0181629847

Jak se zaopatřit, aby vám exekutor nepřišel oblepit televizi a pračku? Dobrá je třeba předmanželská smlouva


Smlouvy upravující majetkový režim musí být uzavřeny u notáře. Ani tak ale nemusí být stoprocentní ochranou před exekucemi. Problémem je rozdílný právní výklad zákona. Česká justice se už sice jeho nejednoznačností zabývá, konečné slovo ale bude mít až Nejvyšší soud v Brně. Ovšem než zazní, může se stát, že právě vaše předmanželská smlouva v očích soudů neobstojí a za dluhy partnera budete navzdory dokumentu zodpovídat i vy.

Podnikatel na úřadě

Nejúčinnější cestou, jak se bránit nečekaným problémům s exekutory, tak zůstává prevence. Partnerovu finanční situaci si podle výše zmíněného průzkumu předem ověřila asi jen desetina lidí.

Zatímco láska může skončit, dluhy často zůstávají.

Důvěra mezi partnery je základním kamenem jejich vztahu. Jenže zatímco láska může skončit, dluhy často zůstávají.

foto: Shutterstock, zdroj: Zonky.cz

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...