fbpx

Technologii zahřívání využívá kdejaký vaporizér. Glo na to jde ale vědecky.

Zveřejněno: 24. 10. 2018

Málokterý zákaz vzbudil tak ohnivé veřejné diskuze jako právě zákaz kouření v restauracích. Dnes, rok a něco po uvedení zákona v platnost, se ukazuje, že kuřáci nijak zvlášť netrpí: nekuřáci tleskají, rebelové založili kuřácké kluby, většina kuřáků chodí kouřit před hospodu, a část lidí přešla na alternativní kouření. Nově mají k dispozici sympatický designový Glo.

Vaporizování není české veřejnosti nijak neznámé. Technologie zahřívání tabáku (třebaže se někdy tabákové společnosti označení "vaporizér" brání) je založena na stejném principu: zahříváte tabák na teplotu nižší, než vzniká při klasickém kouření, takže do sebe nevpravujete hromadu škodlivých látek. Zůstává pouze tabák. 

Už dříve byl na trh uveden Iqos, nyní přichází konkurenční Glo. Na stránkách samotných pak společnost deklaruje, že "při zahřívání tabáku se generuje nikotinový aerosol s příchutí tabáku, který uživatel inhaluje". Nic překvapivého, ale také nic sexy, co by uživatele zaujalo. Ale na druhý dojem už je to lepší.

Design do kapsy

Glo zaujme už designem - vypadá jako elegantní malý zapalovač. Vyzkoušel jsem také čtyři různé náplně - sahají od klasické tabákové chuti přes oblíbený mentolový odér až po sladký ovocný citrus. Náplně se prodávají v krabičkách, připomínající klasické cigarety. Cena odpovídá tomu, co jsou u nás kuřáci zvyklí platit - za náplně zaplatíte okolo 1000 Kč za karton 200 kusů (10 krabiček po 20). Samotné Glo pak stojí 2700,- Kč, ovšem starterpack (Glo + karton libovolných náplní) pořídíte už za 1700,- Kč. 

glo ssa drk 1x12 rbk v4 device all zare without stick small

Aby byl "unboxing" zážitek co nejlepší, po vybalení z krabičky je přístroj nabitý. Glo se zde evidentně nechalo inspirovat Applem, který na maximální zážitek už prvního setkání zákazníka s výrobkem klade ultimátní důraz. Otevřete, co jste si koupili - a rovnou kouříte. Tedy - inhalujete. U konkurenčního výrobku jsem musel nejdříve zdlouhavě nabíjet prostřednictvím dockovací stanice, Glo jsem mohl vyzkoušet okamžitě. A dobíjí se přes standardní micro USB port, nemusíte sebou tahat žádnou dock station.

Jedno tlačítko 

Na jakýkoliv "zahřívač" tabáku si musíte zvyknout. Glo se od Applu poučilo ještě v jedné věci, a to je intuitivní ovládání. Stejně jako první iPhony si vystačíte s jedním tlačítkem. Nejvíc jsem se obával absence krátkého "rauše", který dobře zná každý kuřák cigaret. Ten opravdu neschází, a inhalátory vám jej dopřejí v dostatečné míře. Samozřejmě, není to klasická cigareta, ovšem pokud vám jde o to, abyste si vychutnali také chuť, pak pro vás Glo bude lepší než klasická cigareta. 

Glo se nemusí čistit tak často.

Jednu základní výhodu má oproti konkurenci: náplně do Glo jsou zahřívány rovnoměrně po celém obvodu, nemusíte napichovat náplň na "trn" uvnitř přístroje. Tohle oceníte zvláště při čištění, i když Glo se nemusí čistit tak často jako konkurenční výrobky, a čištění je navíc jednodušší. Jedinou nevýhodou pak na začátku bylo, že jsem se nemohl do otvoru pro vkládání náplní dostat - oválnou plošku lze ale jednoduše posunout prstem.

Méně toxicity 

Z více než dvou milionů kuřáku v České republice už třetina z nich vyzkoušela nové nikotinové produkty, ať už jim budeme říkat vaporizéry, zahřívače tabáku nebo elektronické cigarety. "To potvrzuje, že spotřebitelé se velmi zajímají o možnou změnu a že na trhu existuje poptávka po výrobcích s potenciálně sníženým rizikem,“ uvedl Steven Donaldson, generální ředitel British American Tobacco v Česku. Firma si je vědoma toho, že na trh vstoupili jako druhí a musejí dohánět náskok konkurence. 

glo maly

Zahřívací technologie vznikla ve Velké Británii, pro BAT pracoval stočlenný tým na pěti kontinentech. Do vývoje firma investovala přes 2,5 miliardy dolarů, cílem má být zdravější alternativa kouření. Většina škodlivých a zdraví nebezpečných látek je při klasickém kouření totiž obsažena právě v cigaretovém kouři, vaporizéry pak produkují daleko méně toxických látek. 

Dobré načasování 

Zdali alternativní metody nahradí někdy klasické kouření, si nedovoluju odhadnout - vzhledem ke kampaním a protikuřáckým náladám ve společnosti se dá ovšem s jistotou tvrdit, že počet těch, kteří používají zahřívače tabáku, bude stoupat. Glo si dobře načasovalo vstup na trh - přichází zima, a lidé budou zase chtít při restauračních seancích zalézt dovnitř, přitom velké množství hospod i barů dnes elektronické kouření toleruje. Glo je solidní produkt, jehož uživatelská příjemnost překvapuje, a v souvislosti s vynikajícím designem a dobrým výběrem chutí se před koncem roku jedná o důstojnou vlajkovou loď BAT.

Celková známka: 8/10

 

 

 

 

 

 

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...