fbpx

Ambasadoři #denoffline podávají report o tom, jak strávili den bez mobilů, internetu a technologií vůbec

Zveřejněno: 5. 10. 2018

Minulou sobotu jsme si dali první oficiální #denoffline. Svátky tohoto typu nám pomáhají nahlédnout náš život ze správné perspektivy. Moderní technologie nám měly původně komunikaci usnadnit – což se jim sice povedlo, ale daň, kterou si za to vybírají, je krutá: ztrácíme díky nim schopnost prožívat a vnímat svět, ve kterém reálně existujeme. Uvědomili jsme si, že naše neustálé koukání na libovolný displej nám více bere, než dává, a proto jsme se na den dobrovolně odstřihli od webu nebo i od technologií vůbec. Naši ambasadoři podávají report o tom, jak vlastně #denoffline prožili.

1. Co jste dělali během Dne offline? A užili jste si ho?
2. Co vám nejvíc chybělo a co naopak vůbec?
3. Změnil se v něčem váš vztah k mobilnímu světu? Dokážete si představit, že si dáte #denoffline častěji?
4. Co pro vás osobně #denoffline symbolizuje? Co má podle vás říct?
5. Mělo by být u nás tak jako ve Francii zakázané používání mobilních telefonů ve školách?

 

leos drasnar

Leoš Drašnar, grafik, Magichole.cz

1. Byl jsem po dlouhý době na baráku na venkově, takže pro mě nebylo těžký být offline, jelikož jsem neustále něco dělal na zahradě a kolem domu a nechal odpočívat hlavu i telefon. A počasí bylo jak od starého Moneta. Takže ano, užil jsem si ho :)
2. Pokud je tím myšlen pouze styk s telefonem či kompem, tak upřímně, vůbec nic mi nechybělo.
3. Po jednom dni určitě ne, to jsem od toho ostatně ani neočekával. Je to spíš dlouhodobější vnímání toho, jak jsme na tomhle mobilomodelu všichni, ať chceme či ne, závislí a jak to svým způsoben je i není dobrý.
Určitě dokážu, bohužel v dnešní době to hraničí i s určitou nezodpovědností. Jsem, zejména pracovně, navázanej na online komunikaci s klienty, takže je dost těžký se na všechno vykašlat, i když bych někdy stokrát chtěl. Víkend je tedy na tuto kratochvíli ideál :)
4. Snahu přimět lidi, aby si uvědomili, že den může bejt krasnej i bez „nezbytnejch“ informací. Den může bejt krasnej i bez nich :)
5. Já jsem myslím docela liberál, takže slovo „zakázané“ je pro mě obzvlášť v tomhle kontextu těžce zkousnutelný, určitě by ale měly platit nějaký pravidla. Ovšem nevím, jak a zda by se dalo kontrolovat jejich dodržování, a jestli to teda není opravdu buď a nebo. Pokud by tedy byla otázka jen ano – ne, tak bych spíš řekl ne – nezakazovat.


ales surma

Aleš Surma, divadelní a filmový herec, Alessurma.cz

1. Jsem týden v nové zemi – v Anglii, tak je pro mě všechno nové a tím začala moje cesta objevování. Odjel jsem na břeh Anglie k Severnímu moři a spolu s přáteli jsme si udělali hezký den.
2. Tak maximálně více toho sluníčka.
3. Nezměnil, mobil se stal součástí všeho, tak jak lidé používají auta, nebo kouří – je to vnímáno naprosto přirozeně. Je to pokrok a je v tom celé spousta peněz… to se nedá zastavit. To by byl zbytečný boj proti hrozně silný energii. Spíš to chce se s tím naučit nějak pracovat. A představit častěji si ho dokážu –  vyrůstal jsem ještě v době, kdy jsme si hrávali v lesích a v kukuřici, nebo v deseti letech vymýšleli, jak a na čem zbohatnou – offline.
4. Přemýšlet víc sám za sebe a míň za druhé. Asi to, že by se lidstvo mělo koukat víc kolem sebe a ne se skrčenou hlavou shlížet/vzhlížet ke kusu plastu a kovu.
5. Jak jsem říkal, pokrok nezastavíme. A je zbytečné se mu vyhýbat i ve školách. Pak akorát všichni nadáváme, že jsou školy rigidní, zastaralé organizace. Pak ji zbytečně oddělujeme od dění ve společnosti, pro kterou ale děti učíme a vychováváme… a to přece nedává smysl.


lenny

Lenny Trčková, moderátorka

1. Užila jsem si ho jízdou vláčkem do přírody, s foťákem v batohu, příjemnou společností po boku, povídáním a prožíváním krásně obyčejné přítomnosti.
2. Nechybělo mi vůbec nic. Jen si člověk uvědomí, že například díky aplikacím máme jednodušší životy, ale méně překvapení. Když nemáte appku na jízdní řády, jste nuceni se zapovídat s kolemjdoucími a tam vzniká prostor pro něco nečekaného a třeba i příjemného:).
3. Den offline přesně pro tyto věci vyhledávám častěji a tuším, že jich bude i v budoucnu ještě víc;)
4. Určitě neplní úlohu toho, že budeme mít řízený den, ale že nás spíš upozorní, že jsme všichni dost závislí na technologiích, a může nám pomoci prozřít a třeba i inspirovat další lidi k zamyšlení nad svým životem.
5. A používání telefonů ve školách mi přijde jako nesmysl. Taky jsme je neměli a přežili jsme;).


foto: Shutterstock a Michaela Cásková

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...