fbpx

Typologie náboženství: jste nedělníci, laxní věřící nebo duchovně probuzení? Dalších 3 fotografií v galerii
Náboženství je jako zadek - každý má nějaké.

Nový americký výzkum definuje sedm úrovní vztahu k náboženství.

Zveřejněno: 30. 9. 2018

Typologie náboženství nikdy nebyla úplně jednoznačná. Někdo se denně modlí, chodí poctivě každou neděli do kostela a měsíčně ke zpovědi, druhý si na Boha vzpomene jen v den těžké zkoušky nebo při čekání v zácpě. Oba dva vám ale budou tvrdit, že jsou křesťané.

Související…

Neuroteologie - náboženství pro digitální dobu
Luboš Heger

Výraz „křesťan“ má ve skutečnosti spoustu podob, to samé platí o judaismu, islámu či buddhismu. Záleží na tom, jak moc je kdo dané víře oddaný. Věřící buddhisté mohou být stejně hardcore jako evangelíci, stejně tak mohou svou víru pojímat trochu s nadhledem, lehce se zajímat, případně můžou své duchovní směřování libovolně střídat.

Jak je to doopravdy

Agentura Pew Research Center chtěla zjistit, jak to vlastně s americkou vírou v Boha doopravdy je. Místo toho, aby se zeptali, „jaké je vaše náboženství“, vytvořila soubor šestnácti otázek, kde se ptala, jak to vlastně daní respondenti se vztahem k náboženství mají. Výzkumníkům bylo jedno, jestli jsou dotazovaní katolíci, baptisté, metodisté, židé, mormoni nebo muslimové – zajímalo je spíš, do jaké míry svou víru praktikují. Z dotazování pěti tisíců lidí vyplynula nová typologie náboženství. 

usa zide

Někdo se denně modlí, druhý si na Boha vzpomene jen v den těžké zkoušky nebo při čekání v zácpě.


Drtivá většina průzkumů se totiž ptá právě jen na to, v jakého boha vlastně člověk věří, a způsob, jakým svou víru praktikuje, jakoby nikoho moc nezajímal. Přitom je to velmi často důležitější než víra samotná – usměvavý a přátelský muslim může být daleko lepší soused než bigotní vzteklý katolík a svědek Jehovův, který vám neklepe každé ráno na dveře, je rozhodně příjemnější člověk než krišnovec, co vám do zblbnutí celé dny vyřvává „hare krišna hare krišna“. 

  
Typologie vztahu k náboženství

Nedělníci

Pro aktivní nedělníky je ráno posledního dne týdne jasné: mše. Míra oddanosti základní myšlence je absolutně neotřesitelná. 30 % z nich věří ve vědmy a energetická pole krystalů a stromů. Identitu mají úzce spjatou s vírou, je to ten typ lidí, u kterých si můžete být jisti, že vám o svém náboženství začnou vyprávět nejpozději během druhé věty rozhovoru. Je to nejstarší ze všech skupin, třetina členů má více než 65 let. V Americe jsou to převážně protestanti, ale také hinduisté, muslimové, židé a další.

Za boha a vlast!

Bůh a náboženství je pro ně také všechno, na rozdíl od první skupiny jsou ale mnohem více politicky zaměření. Sem patří všichni nacionalisté a populisté, kteří věří, že Amerika je vyvolená země s předurčeným osudem. Samozřejmě, nesnáší přistěhovalce a jejich politické preference podle toho vypadají, volí populisty nebo republikány. Největší zastoupení zde mají evangelíci a protestanti, patří sem ale také pár katolíků a mormonů.

usa amishove

I odmítání výdobytků civilizace může být průvodním jevem vaší víry.


Oddanost mnoha tváří

Do téhle kategorie se řadí imigranti a etnické minority. Jsou stejně zbožní jako předchozí skupiny, ale je jich výrazně míň. Velká část členů jsou takzvaní texturální literaristé – své náboženské spisy, své alternativní bible berou jako axiom a slepě věří každému slovu. Spousta z nich věří v krystaly a reinkarnaci. New Age víra a tradiční náboženská ideologie jsou však ve spoustě latinskoamerických a afrických komunitách propojeny. Být dobrým člověkem znamená, stejně jako u dvou předchozích skupin, především věřit v Boha. Část této skupiny tvrdí, že jejich víra není „nic určitého“. Asi něco jako když v Čechách tvrdíme, že nevěříme v Boha, ale že „něco“ nad námi určitě je.

Přesvědčení sekularisté

Členové skupiny „bezvěrců“ jsou především bílí, movití a vzdělaní muži  – 45 % z nich má univerzitní diplom, což je v rámci této typologie úplně nejvíc. 46 % z nich vydělává 75 000 dolarů ročně, což je průměrná mzda vysokoškolsky vzdělaných Američanů. Patří sem především ateisté a agnostici, spoléhající více na vědu a fakta než na spekulaci a slepou víru. Přesvědčení sekularisté jsou největší americkou ateistickou skupinou.

Bezvěrci

Předchozí skupina sice v nic moc nevěří, proti víře ale v zásadě nic nemá. To je naopak premisou skupiny bezvěrců: úspěšně odolávají tradičním náboženským přesvědčením a místo toho kladou důraz na energie a duchovno. Tito lidé jsou „spirituální, ne pobožní“. Je u nich také více pravděpodobné, že budou liberálové a budou volit demokratickou stranu. Mají nejnižší věkový průměr: 38 let. Ze všech skupin nejméně souhlasí s politikou Donalda Trumpa.  

Laxní věřící

Velmi zajímavé uskupení. Asi 70 % z nich věří v biblického Boha a 40 % se denně modlí, na mše však chodí jen výjimečně. Navíc si nemyslí, že by byla vyšší síla nezbytná k tomu být dobrým člověkem. Jejich představy o víře jsou více nejednoznačné a víru praktikují spíše, když jim na to vyjde čas. Smyslem jejich života bývá trávení času s rodinou a s přáteli.  

Duchovně probuzení

Pod tímto označením se skrývají stoupenci New Age, i když část z nich si myslí, že na té Bibli „přece jen něco bude“. Jsou přesvědčeni, že existuje určitá forma vyšší síly. V téhle skupině je také nejvyšší procento žen – asi 62 procent.

foto: shutterstock, zdroj: Big Think

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...