fbpx

Festival nových technologií a umělé inteligence láká na unikátní přehlídku technologií a snový lineup přednášejících

Zveřejněno: 5. 9. 2018

To, co budou mít ve čtvrtek a pátek možnost zhlédnout návštěvníci a hosté festivalu Future Port Prague, je svým způsobem malý zázrak. Přednášek o umělé inteligenci nebo robotizaci najdeme u nás spoustu, ani jedna z nich však nemá takové aspirace, dosah ani obsazení programu, který nabídne areál holešovické tržnice.

fp prednaska2

Přednášky na festivalu jsou hodně žádané. Především kvůli zajímavým vystupujícím, které u nás jen tak nepotkáte


Koncept festivalu v sobě spojuje klasickou konferenci, výstavu a vzdělávací program – to všechno s předními řečníky a ukázkami posledních trendů, které jsme byli prozatím zvyklí vídat pouze na světových konferencích, jako je CEBIT, CES nebo třeba Gartner Digital

Související…

Proč umělá inteligence není tak inteligentní jako my
Hana de Goeij

Posuďte sami. Anita Sengupta – viceprezidentka Virgin Hyperloop One, společnosti vyvíjející vlaky, které budou dosahovat rychlosti 1300 km/h. Charlie Fink, americký futurolog a konzultant v oblasti virtuální reality, který pracoval u společností AOL nebo Disney (je mimo jiné autorem námětu k filmu Lví král), Larry Sanger, zakladatel Wikipedie, která navždy odkázala klasické encyklopedie do historických archivů, profesor Wendell Wallach z univerzity v Yale, který se zabývá etikou robotů, Martin Ruubel z Estonska, jeden z autorů tamního realizovaného konceptu digitalizace státní správy, a desítky dalších... Kompletní seznam přednášejících najdete na stránkách festivalu.

Digitální občanství planety Země je důležitější než příslušnost k libovolně malému národu a skvělé projekty vznikají v Česku stejně jako kdekoliv jinde na světě.

A lineup festivalu také potvrzuje klasickou pravdu: digitální občanství planety Země je důležitější než příslušnost k libovolně malému národu a skvělé projekty vznikají v Česku stejně jako kdekoliv jinde na světě. O tom bude hovořit třeba Josef Průša, zakladatel firmy Prusa, výrobce nejpoužívanější 3D tiskárny na světě, David Pavlík z kiwi.com, jeden z mála Čechů se zkušenostmi ze Silicon Valley, který má za sebou praxi v Netflixu nebo Microsoftu, nebo inženýr Jan Lukačevič, který pracuje na vývoji hardwaru pro vesmírnou misi k Marsu v roce 2020. 

Kyborg, hry a práce

Ale Future Port není klasická konference. Je to festival, summit, svátek moderních technologií a všech, kteří si uvědomují důležitost budoucnosti. Na veletrhu budou k dispozici ukázky nejmodernější robotiky a virtuální reality, například nejlepší brýle pro virtuální realitu XTAL, na open-air festivalu vystoupí například Kevin Warwick, první kyborg – člověk s technologicky modifikovaným organismem (nechal sobě i své manželce voperovat čip na ovládání chytré domácnosti), nebo Dolfi Müller, starosta švýcarského města Zug, označovaného za evropské Silicon Valley.

fp vr3

Program je rozdělen do několika sekcí, které jsou všechny uvedeny slovem budoucnost. Jen namátkou: Budoucnost hraní, kde se představí nejnovější trendy z oblasti hraček a zábavy, Budoucnost měst, kde se bude mluvit samozřejmě o smart cities, Future jobs, veletrh pracovních příležitostí v oblasti IT, nebo koncept Future of You, který zkoumá vliv technologií na člověka z pohledu vzdělávání, pracovního trhu, rodiny a společnosti (tohle téma budeme ve Flowee zcela určitě probírat podrobně). 

 

fp robot

A ještě jednu důležitou část programu je potřeba vypíchnout: Machine Etics Symposium, které se zabývá otázkou etiky v technologiích a oblasti umělé inteligence. Do jaké míry můžeme nechat rozhodování na umělé inteligenci, pokud se jedná o eticky citlivé oblasti, například o medicínu? Mají roboti získat svůj vlastní právní status? Jak ovlivní nástup umělé inteligence zaměstnanost a běžný život člověka? Je singularita odpovědí na touhu lidstva po nesmrtelnosti? Na všechny tyto otázky neznáme odpověď, ale musíme si je klást stále dokola – což je přesně důvod, proč je „umělá inteligence a etika“ jedním z hlavních témat festivalu. 

Future Port začíná už zítra, tedy ve čtvrtek 6. září, v Pražské tržnici. Veškeré informace naleznete na webu festivalu

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...