fbpx

Včely jsou jedním z nejdůležitějších živočišných druhů, život bez nich není kvůli opylování možný

Zveřejněno: 5. 8. 2018

Je tomu zhruba 10 let, co včelařům v USA začala alarmující rychlostí vymírat včelstva. Fenomén zvaný syndrom zhroucení včelstev (colony collapse disorder - CCD) se objevil náhle a neočekávaně a představuje obrovský problém jak pro Ameriku, tak pro zbytek světa. Za poslední rok zmizela téměř třetina včelstev v USA a nikdo neví vlastně proč. Ke vzniku CCD přispívá více než 60 faktorů a masové vymírání, jehož jsme svědky, je způsobeno jejich různými kombinacemi.

 Albert Einstein řekl, že kdyby všechny včely vymřely, do 4 let by to znamenalo zánik lidstva

Včely žijí na světě miliony let. Opylují 90 % divokých rostlin a téměř třetinu potravin, které spotřebujeme. Včely jsou natolik důležité, že si je zemědělci na jaře "půjčují", aby opylovaly jejich pole. Ale včely umí daleko víc než jen opylovat potraviny, díky nim se například opyluje více než 16 % krásných zahradních rostlin – a potom je zde samozřejmě med. Ročně se ho na světě vyrobí téměř 2 miliony tun.

Související…

Zakáže evropský úřad kromě tuzemáku i maliny a včely?
Klára Kutilová

Včely jsou prostě vystresované, což je pro náš jídelníček velice špatná zpráva. V našem ekosystému hrají základní roli – lidstvo by bez nich nebylo schopno přežít. I to je jeden z důvodů, proč byly zařazeny na seznam ohrožených druhů. I vy můžete pomoci vyřešit včelí krizi, nabízíme pár tipů, jak být součástí řešení (a ne prohlubování problému).

Kupujte domácí potraviny

Máme další důvod, proč kupovat domácí produkci! Když kupujete od malých zemědělců, snižujete tím globální spotřebu pesticidů. I v miniaturních dávkách na ně včely reagují velice negativně. I když je nemusejí přímo zabít, ovlivňují jejich paměť a schopnost učení.

Včelí zóna u vás doma

Máte zahrádku? Vylepšete ji tak, aby se na ní včelám opravdu líbilo. Pěstujte ovoce, zeleninu i bylinky, to všechno je pro včely chutným zdrojem výživy. Sázejte květiny, kde to jen jde, ale pozor, včely neumí rozeznat červenou barvu, takže vybírejte spíše bílé, žluté, fialové, purpurové nebo modré.

I obyčejné pampelišky nebo polní květiny jsou pro včely hotovým požehnáním.

I obyčejné pampelišky nebo polní květiny jsou pro včely hotovým požehnáním. Žíznivé opylující tvorstvo také rozhodně nepohrdne zahradním jezírkem.

vcely uly

Med si vybírejte

Až budete kupovat med, podívejte se hlavně na složení. Cena není všechno, proto se ujistěte, že se jedná o kvalitní výrobek bez chemických příměsí. Hledejte značky od známých včelařů, v Česku se můžete orientovat také podle značky Med jak má být, kterou zavedl Výzkumný ústav včelařský. U takového medu víte, kdo ho vyrobil, že včely nebyly nadbytečně krmeny, že med nebyl přibarvován ani vytáčen nezralý.

Elektronika odhání včely

Před 10 lety spatřila světlo světa studie německé univerzity v Landau, která zjistila, že včely se nevracejí do úlu, pokud je poblíž stožár mobilního vysílače. Výsledky byly sice neprůkazné, nicméně hlas to nebyl jediný.

Včely se nevracejí do úlu, pokud je poblíž stožár mobilního vysílače

Indičtí vědci Prakash Sharma a Neelima Kumar zjistili, že nadměrné užívání elektroniky včelám škodí: „Včely mají v těle magnetické sloučeniny, které jim umožňují orientovat se v prostoru, a právě tuto jejich schopnost elektrosmog zásadně ovlivňuje.“

Nebuďte lhostejní

Zvláště v městských oblastech mají lidé tendenci problémy podceňovat. Vy tu chybu ale dělat nemusíte, zajímejte se o včely, řiďte se zdravým rozumem (a našimi radami) a bavte se o problémech se svými přáteli. Včely jsou pro lidstvo životadárným druhem a zaslouží si žít šťastně a zdravě. Pokud by totiž vyhynuly, žádné peníze světa by je nedokázaly vrátit zpět.

foto: Shutterstock, zdroj: BeeSmartTechnologies

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...