fbpx

Klacek z kořene stromu salvadora je ekologická varianta, která prospívá nejen zubům, ale i zažívání

Zveřejněno: 29. 10. 2018

I malé předměty mohou mít velký dopad na životní prostředí. A kartáčky na zuby jsou klasickým příkladem. Jen v USA se jich ročně vyhodí více než 850 milionů a následně vytvoří asi 23 000 tun odpadu, který není biologicky odbouratelný. Zůstává tedy v půdě, nebo končí v oceánech a dostává se do těl mořských živočichů. Naštěstí už dnes máme možnosti, jak tyto neekologické předměty vyměnit za jiné, k přírodě přátelštější.

Související…

Sedm tipů, jak zabrzdit plastovou lavinu
Milada Kadeřábková

„Nadupaný klacek,“ tak se také přezdívá nejstaršímu a zcela přírodnímu kartáčku na zuby na světě, který u nás v současnosti zažívá velký boom. A přezdívka je to opravdu příhodná, neboť se ve skutečnosti jedná o kořen stromu Salvadora perská, který roste v polopouštních oblastech od Pákistánu po Maroko.

Blahodárný klacek

K čištění zubů se využívá vlastně odnepaměti. Tam, kde strom roste, využívá jeho výhod denně odhadem 1,5 miliardy lidí v každém věku a dnes si můžeme jeho zdravotní výhody užívat i my. Maminky dávají dětem kartáček k televizi místo sladkostí a nemusí je každý den honit do koupelny, někdo přestal díky cucání kořene kouřit nebo si okusovat nehty. Reference na stránkách zmiňují, že jim kartáček pomohl se záněty v ústech a krvácením dásní.

Když výtažky z kořene spolknete, dezinfikují navíc celý trávicí systém.

Kartáček k nám pod názvem Siwak začal v roce 2014 dovážet Jiří Bartyzal a podle něj má v péči o zubní dutinu hodně co nabídnout. „Siwak obsahuje alespoň deset minerálních látek a vitaminů, které jsou prospěšné pro zdravý chrup a zdravá ústa. Díky němu tedy nebudete potřebovat zubní pastu a zuby si můžete čistit pohodlně kdekoli,“ říká Bartyzal o kartáčku, který je vlastně i žvýkačkou a ústní vodou.

Pravěký Tic Tac

Drť z kořenů Salvadory perské se díky svému složení přidává do klasických zubních past, ale například i do psích jídel. „Tyto látky dezinfikují, zbavují mikrobů a bakterií, posilují dásně a bělí zuby. Když výtažky z kořene spolknete, dezinfikují navíc celý trávicí systém,“ vyjmenovává Bartyzal největší výhody kartáčku, jehož účinky jsou prý podle zahraničních studií až dvacetkrát silnější než ústní vody. A pokud vás přírodní příchuť omrzí, můžete vyzkoušet například hřebíčkovou, mátovou či citronovou.

S partnery již pracujeme na vytvoření pouzdra z bioplastu, abychom mohli nabízet 100% přírodní kartáček.

Díky uzavíratelnému pouzdru udrží kartáček vlhkost po celé tři až čtyři týdny, co ho používáte. Je to jednoduché. Odkousnete horní vrstvu kůry asi jeden centimetr od užšího konce a následně už jen žvýkáte, dokud se z vláken nestane štěteček. Nežvýkejte moc silně, abyste vlákna nezlámali. Pak můžete začít čistit, přičemž další vrstvu odřezáváte podle potřeby každých pár dní.

siwak

Kartáček má podle výrobců řadu výhod. A navíc neskončí jako ten plastový v mořích

Co se pouzdra týká, máte ho samozřejmě napořád a dokupujete jen dřevěné náplně. Pouzdro na kartáček je sice zatím z plastu, ale na rozdíl od skleněného pouzdra není nebezpečné a můžete ho mít v kapse nebo kabelce stejně jako bonbóny. „S partnery již pracujeme na vytvoření pouzdra z bioplastu, abychom mohli nabízet 100% přírodní kartáček. To je důvod, proč jsme otevřeli projekt pro investory. Tím se může stát každý, kdo zakoupí investiční minibond na našich stránkách,“ dodává Bartyzal.

Lucie i Ben

Používání přírodního kartáčku opakovaně doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO). Přestože jsou někteří zubaři a dentisté ke staro-novému kartáčku pořád trochu skeptičtí, je o něj stále větší zájem, a dokonce si ho oblíbily i některé celebrity. Jednou z hlavních VIP fanynek je například Lucie Bílá. A Ben Cristovao ho prý dostal od přátel k Vánocům.

Pokud chcete účinky přírodního kartáčku vyzkoušet na vlastní zuby a zároveň odlehčit přírodě od zbytečných plastů, najdete Siwak na e-shopu, ale i v mnoha bioobchodech a lékárnách po celé republice.

foto: Siwak, zdroj: Siwak

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...