fbpx

Šéf největšího internetového tržiště Jack Ma má jasno: Mužskou inteligenci časem předčí stroje. Ženskou vytrvalost ale ničím nenahradíš.

Zveřejněno: 20. 6. 2018

Zakladatel Amazonu Jeff Bezos je podle březnového vydání časopisu Forbes nejbohatším člověkem na světě. Na paty mu však stále více začíná šlapat Jack Ma. Jeho společnost Alibaba je nejúspěšnější firmou v oboru e-commerce. A každý den roste ještě do větších rozměrů.

Související…

Jak milionový nápad z Japonska změnil svět hraček
Ondřej Bíba, Zonky.cz

Portál Alibaba původně začínal jako obří tržiště, které vzájemně propojovalo jednotlivé obchodníky. Nejčastěji to byli výrobci konkrétních produktů, kteří zde pro své zboží nacházeli velkoodběratele. Posléze se tuto službu naučili stále více využívat i drobní maloobchodníci z celého světa, kterým se zde otevíraly dveře k levné asijské produkci.

Nakupuje celý svět

Odtud byl už jen krok k tomu, aby Alibaba dala vzniknout největšímu online prodejnímu domu v celé Číně, portálu Tmall.com. Na něj pak navázala obří aukční síň Taobao.com. Dnes už však Alibaba dávno nehledí jen na asijský trh, ale snaží se stát (a mnozí tvrdí, že jím již dnes je) centrem mezinárodního online obchodu vůbec.

Měli bychom se učit o tom, proč lidé ve svých projektech selhali. Doslova studovat jejich chyby a snažit se jim v budoucnu vyhnout.

Když byl Ma při přednášce ve vietnamském National Convention Center dotázán, zda by mohl s posluchači sdílet svůj recept k úspěchu, hbitě na to reagoval: „Mnoho lidí se dnes učí z úspěchů – ať už svých, či ostatních. K úspěchu však vede mnoho cest, zatímco k selhání jich vede jen pár. Měli bychom se učit o tom, proč lidé ve svých projektech selhali. Doslova studovat jejich chyby a snažit se jim v budoucnu vyhnout. Myslím, že se učíme z vlastních chyb. Ovšem nejen proto, že se jim naučíme vyhýbat, ale také kvůli tomu, že nám ukážou, co se s námi při zakoušení chyb vlastně děje.“ Podle Jacka Ma je to totiž až selhání, co nás skutečně formuje a činí odolnějšími nejen v podnikání.

Následně Ma doplnil, že nikdy nečte příručky, které prozrazují zázračná tajemství úspěchu. Spíš chce napsat svoji vlastní knihu, ke které už dnes zná titul. Bude se jmenovat „1000 a jedna chyba Jacka Ma, zakladatele Alibaby“.

Ženu nenahradíš

Jednu – pro mnohé možná nečekanou – radu ale Ma budoucím či současným podnikatelům skutečně nabízí. Při krátkém vystoupení na konferenci ve svém mateřském městě Chang-čou na východě Číny pronesl, že úspěch firmy je velice prostý. Dokonce tak jednoduchý, že záleží na jediném elementu: na ženách.

Muži umějí dobře expandovat a rozvíjet společnosti ve větší a ještě větší, ženy je pak činí lepšími a ještě lepšími.

„Tajemství našeho úspěchu jsou ženy, které v naší společnosti zaměstnáváme. Jsou to právě ženy, které mě podpořily a nenechaly, abych se vzdal, když Alibaba prožívala nejtěžší časy.“ Své tvrzení dále rozvinul tím, že muži umějí dobře expandovat a rozvíjet společnosti ve větší a ještě větší, ženy je pak činí lepšími a ještě lepšími.

Svůj projev nakonec zakončil tím, že v době, kdy pozorujeme rapidní rozvoj umělé inteligence, může být mužské racionální uvažování za nějakých 30 až 50 let snadno nahrazeno umělou inteligencí. Ale vytrvalost žen je právě tím, co může robotiku stále překonávat.

foto: Profimedia, zdroj: Zonky.cz

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...