fbpx

Boty přinášejí do domácnosti mikroorganismy. Ale je to opravdu takový problém?

Zveřejněno: 6. 6. 2018

„Pokud vstupujete do české domácnosti, pokaždé si zouvejte boty,“ píše se v zahraničních průvodcích, například na Wikitravel.org. Některé klasické průvodce radily hostům, aby si boty bezpodmínečně zouvali i v případě, že je hostitel vyzývá, aby se nezouvali – je to takový malý test, zda je dotyčný dobře vychován, anebo zda je to buran, který nedbá na hygienu.

Související…

Nepřehánějte to s posilováním imunitního systému. Můžete si způsobit alergie
Vojtěch Žák

Asi ve většině z nás, kteří procházíme (nejen) pražskými ulicemi, existuje silné přesvědčení, že podrážky bot jsou přímo zásobárnou bakterií, virů, mikrobů, virů, toxinů, jako je Escherichia coli a různé stafylokoky. Průzkumy dokazují, že se v tom lidé nemýlí. Podle nedávné studie Univerzity v Arizoně se na průměrné podrážce nachází 421 tisíc bakterií, z nichž se jich asi 90 procent přenese na čistou kachlíkovou podlahu již po prvním kontaktu.

Za velmi specifických okolností mohou bakterie z podrážek poškodit zdraví, ale u zdravých lidí přinášejí více užitku než škod.

Podle jiné studie Univerzity v Houstonu má každá čtvrtá podrážka ve svém portfoliu také Clostridium difficile, která způsobuje těžké průjmy. Počet bakterií na podrážkách třikrát až čtyřikrát převyšuje jejich průměrnou koncentraci na kuchyňských a koupelnových podlahách. Takže bít na poplach? Zouvat se už na chodbě a naplnit příbytek dezinfekcí, antibakteriálními mýdly a čističi vzduchu?

Sterilita prostředí škodí

Právě naopak. „Každý by se měl uklidnit a zase se obout,“ cituje server Vice.com Ameshe Adalju ze Střediska pro zdraví a bezpečnost Johna Hopkinse v Baltimoru. Přední expert na infekční nemoci tvrdí, že 99 procent těchto mikroorganismů nezpůsobuje člověku s normální imunitou žádné potíže. Doma jich má totiž suma sumárum ještě mnohem více. Hlavně ve dřezu, v mycích houbičkách, v prkénkách na krájení, ale třeba i v obyčejném držáku na zubní kartáčky, kde si bakterie budují obzvláště bohatou infrastrukturu.

Existují důkazy, že děti vyrůstající ve sterilním prostředí si vybudují slabší imunitu, takže dezinfekcí jim vlastně škodíme.

Za velmi specifických okolností (třeba u nemocných AIDS) mohou bakterie z podrážek poškodit zdraví, ale u běžně zdravých lidí přinášejí více užitku než škod. „Posilují imunitu a pomáhají trávení. Jistá studie z roku 2014 si vyprojektovala svět, jak by vypadal bez mikroorganismů – sice bychom jako druh přežili, ale byl by to temný svět plný virů; skoro každý by měl zácpu.“ Příliš sterilní prostředí podle něj škodí, a to dokonce i batolatům, které si ohmatávají svět z podlahy a někdy ji doslova olizují.

„Existují důkazy, že děti vyrůstající ve sterilním prostředí si vybudují slabší imunitu, takže dezinfekcí jim vlastně škodíme.“ Sám pro sebe si Adalja prodloužil tzv. „pravidlo pěti vteřin“ (potravu z podlahy můžeme dát zpět na talíř, když ji stihneme sebrat v tomto časovém limitu) na „pravidlo patnácti minut“. „Lidské tělo je vůči patogenům nesmírně odolné. Jediným racionálním důvodem, proč si zouvat boty, je estetika. Totiž nenosit bláto na bílý koberec – jestliže někdo tuto staromódní barvu pořád ještě používá.“

foto: Shutterstock, zdroj: Vice

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...