fbpx

Nesnestitelná lehkost posouvání hranice demokratické Evropy 1 fotografie
Investigativní novinářka Pavla Holcová

Slovenská policie zabavila telefon české investigativní novinářce Pavle Holcové

Zveřejněno: 20. 5. 2018

Západní Evropané si přeposílají v těchto dnech neobvykle dlouhý tweet. Bez ohledu na jeho délku ho čtou od začátku do konce a jsou oprávněně šokováni. V dlouhém vzkazu popisuje výkonný ředitel Českého centra pro investigativní žurnalistiku, jak v pondělí slovenská Národní kriminální agentura pod hrozbou zabavila telefon Pavly Holcové, která předtím pomáhala policii vyšetřit vraždu slovenského kolegy Jána Kuciaka.

 

Slovenská police tentokrát zjevně neměla zájem o informace týkající se zavražděného kolegy, ale o interní fungování investigativní organizace.

Pod záminkou, že jde jen o přátelské setkání, příslušníci agentury vylákali Pavlu k další schůzce. Jejich otázky se ale netýkaly případu zavražděného novináře. Policisté v průběhu tohoto setkání řekli, že Pavla byla „vždycky proti systému“. Slovenská police zjevně tentokrát neměla zájem o informace týkající se zavražděného kolegy, ale o interní fungování investigativní organizace a o cíle těch, kteří se snaží objevit pravdu ohledně vraždy mladého slovenského kolegy.

Když Pavla Holcová odmítla zodpovědět otázky irelevantní z pohledu Janovy vraždy, slovenští policisté si vyžádali její telefon a pohrozili jí pokutou 1650 euro, pokud nebude spolupracovat. Dobrovolně jim ukázala několik vzkazů od Jana a nabídla přeposlat všechny, které si s Kuciakem vyměnila. Policisté prohlásili, že ty je nezajímají, že chtějí úplně všechny vzkazy, které napsala poté, co došlo k vraždě. Do místnosti v tu chvíli vstoupili tři důstojníci s mobilní výzkumnou jednotkou (mobile forensic unit) a pokusili se přehrát veškeré údaje na jejím mobilu.

  

Takové chování je normou v Putinově Rusku, je ale šokující v zemi, která patří do Evropské unie.

Když se jim to nepovedlo, dotlačili Pavlu, aby jim telefon vydala. Nebyly v něm žádné další informace k vyšetřování vraždy novináře, které by Holcová policii předtím už sama nenabídla. Slovenská policie tímto nevyšetřuje vraždu, vyšetřuje novináře. Takové chování je normou v Putinově Rusku, je ale šokující v zemi, která patří do Evropské unie. Slovenská policie se chová nepřístojně, nepřípustně k české novinářce. Chování slovenských policistů není jenom skandální. Způsobilo šok, protože s nesnesitelnou lehkostí posouvá hranice demokratické Evropy zpátky na Západ.

Zde vyjádření Pavly Holcové ke slovenskému výslechu a odebrání telefonu.

foto: Tomáš Železný

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...