fbpx

Nakloníte se a vaše nohy jdou. Změní to život celé rodiny Dalších 8 fotografií v galerii
Yishai Potack, inženýr z izraelského start-upu ReWalk Technologies na Týdnu inovací v Praze

Yishai Potack přivezl do Prahy exoskeleton, robota, díky kterému mohou lidé s poraněním míchy znovu začít chodit

Zveřejněno: 17. 5. 2018

Nejprve se projížděla na invalidním vozíku mezi stánky výstavy Týdne inovací. O chvíli později ale volným krokem o berlích prošla kolem mě. Na nohou měla postroj, který chodil s ní. Byla to úžasná podívaná, za mě na téhle výstavě ta emocionálně nejsilnější. Nádherné propojení schopností člověka a robota. Jak mi v rozhovoru vysvětlil Yishai Potack, v Izraeli to považují za splněný sci-fi sen, který navíc léčí. 

Související…

Robotka Sophia a dirigent Yumi: Co ještě odhalí Týden inovací
Martin Zika

Za postrojem, který se nazývá exoskeleton, stojí izraelský start-up ReWalk Technologies a Yishai Potack je jeho inženýr, který exoskeleton přijel představit. Důvodem, proč vůbec exoskeleton spatřil světlo světa, přitom byla nešťastná nehoda zakladatele Argo Medical Technologies a podnikatele Amita Goffera v roce 1998, když při automobilové nehodě vrazil do stromu a vyvázl z ní jako kvadruplegik.

Exoskeleton je oblek na nohy, který propojením s lehkým ovladačem na zápěstí uživatele, ovládacím počítačem a senzory pohybu vrací lidi do života. Výpovědi o tom, jak změnil exoskeleton lidem na invalidních vozících život, si můžete prohlédnout ZDE.

„Nejde jen o toho člověka, který začne chodit. Viděla byste, jak se změní život celé rodiny, jak se všem zvedne nálada, člověk se díky exoskeletonu opravdu vrací do společnosti,“ vypráví mi cestou na kávu Yishai Potack.

 

Jak to tedy bylo s doktorem Gofferem?

Vyjel si s dětmi, narazil do stromu a skončil na invalidním vozíku jako kvadruplegik. Je to vynálezce, vynikající inženýr a pořád si opakoval, jak je možné, že se blíží nové tisíciletí a medicína mu nemá moc co nabídnout. Tak začal vynalézat a založil ReWalk.

Hlavním produktem je exoskeleton, který lidem s poraněním míchy umožňuje chodit, dokonce i po schodech. Goffer se nořil dále do technologie a vyvíjel pořád lepší a lepší motory exoskeletonu, které napojoval na počítače.

Jak exoskeleton ví, že má udělat krok?

Po stranách jsou senzory náklonu. Je to stejné jako to, co máme v našich mobilech, reagují na naklánění do stran. Cítí, když se tělem nakloníte dopředu.

A on udělá krok dopředu.

Přesně tak. Na zápěstí máte kontrolku, kterou si modifikujete krok, můžete si díky ní sednout, postavit se, stoupat do schodů i z nich scházet.

rewalk robotics personal marcela pier

Exoskeleton v chůzi

Pozorovala jsem vaši blonďatou kolegyni, která povstala v exoskeletonu z vozíku a začala tu chodit po prostoru. Kdo vlastně ovládá koho, nebo co ovládá co?

Trefila jste hřebík na hlavičku. Víte, je to dokonalé propojení člověka a robota. Je jasné, že ona sama nevstane a nezačne chodit. Robot sám o sobě také nechodí. Ona ho ovládá, není to ale jen automatické ovládání, jako při sedání a vstávání. Když chce chodit, musí naklonit své tělo dopředu. Když se nenakloní, exoskeleton krok neudělá.

To si musí být jistá, že při náklonu dopředu nespadne.

Jasně. Nakláníte se jen malinko, nějakých pět stupňů. Literatura popisuje lidskou chůzi jako řetězec vědomých kontrolovaných pádů. Exoskeleton reaguje stejně. Je úžasné sledovat, jak robot zapojuje všechny její klouby, je to pro její tělo nesmírně zdravé.

Literatura popisuje lidskou chůzi jako řetězec vědomých kontrolovaných pádů. Exoskeleton reaguje stejně.

Jak se otočí?

Uživatelé se otočit umí. Používají k tomu berle, protože při exoskeletonu stejně berle používáte. Nejde jen o to se otočit, je to jako na kole, taky jen neotočíte řídítky, ale nakloníte se celým tělem, tak i tady pohnete těžištěm do strany.

Je to na prodej?

Ano. Prodáváme už v 18 zemích. Centrálu a produkci máme v Izraeli, kanceláře máme také v Berlíně, odkud spravujeme evropské zakázky, a z Bostonu zase USA. Máme hodně distribučních partnerů po světě, letos možná budeme mít i jednoho v České republice.

Kolik exoskeleton stojí?

V Evropě se prodává za 85 tisíc eur. Navíc se na tom podílejí pojišťovny.

Jaké jsou tedy zdravotní dopady kromě toho, že je člověk šťastný, že znovu chodí? 

Lidé, kteří používají exoskeleton, berou méně léků a jsou méně často hospitalizováni. Takže za zhruba dva a půl roku se vám peníze vrátí. Zabijákem číslo jedna pro lidi s poraněním míchy jsou proleženiny. Když se postavíte, tak je mít nebudete. Protože zkrátka jen nesedíte.

Dalším problémem pro lidi na vozíku jsou infekce močových cest, to je druhý nejrizikovější problém, někdy lidé musejí používat katetry, také to se s exoskeletonem řeší. Lidské tělo je uzpůsobeno k tomu, aby pracovalo s gravitací. Takže i náš močový měchýř potřebuje gravitaci.

Chození s exoskeletonem řeší lidem i zpomalenou činnost střev. Lidé, kteří někdy tři a půl hodiny musí pracovat na tom, aby se vyprázdnili, a někdy tomu musí i mechanicky pomáhat, protože jen sedí, to s exoskeletonem zvládnou i za půl hodiny.

Dá se tedy s exoskeletonem chodit na toaletu?

Není to k tomu určené, ale někteří z našich klientů to tak používají. Další výhodou je vyřešení neuropatické bolesti. Někteří lidé nehledě na to, kolik léků berou, přesto mají silné bolesti. Nejjednodušší je tedy vstát a chodit. Stačí, když v exoskeletonu budou chodit tři hodiny jen kvůli tomu.

Někteří naši tzv. Rewalkers říkají, že po letech užívaní mají dojem, že se jim do nohou vrací i cit. Není to na to vstát a chodit, ale dokážou třeba nohu natáhnout nebo si ji přehodit přes druhou.

Na vědecké objevy, jak znovu rozchodit tělo s poraněnou míchou, si musíme ještě počkat. Ale když se mezitím nebudou lidé o svá těla starat, tak už nikdy chodit nebudou. Chození udržuje zdravé kosti, je to důležité.

Kolik lidí osobně znáte, kteří chodí pomocí exoskeletonu?

Neznám je osobně všechny, ale prodali jsme pět set jednotek exoskeletonu. Víte, je to naše práce, ale můžu říct, že to všichni děláme s vášní, hrozně nás to baví.

Jeden z klientů, který díky exoskeletonu už šest let znovu chodí, se nedávno oženil. Byl jsem přitom, když ho jeho nastávající poprvé spatřila vstát. 

Exoskeleton totiž nemění život jen onoho člověka, který může začít znovu chodit. Mění to život celé rodiny, dynamiku vztahů. Jeden z klientů, který díky exoskeletonu už šest let znovu chodí, se nedávno oženil. Byl jsem přitom, když ho jeho nastávající poprvé spatřila vstát. Jak ho objala jako stojícího člověka... Pořád se k němu ohýbala a najednou vedle ní stál, vyšší než ona.

Setkali jsme se s Barackem Obamou v Izraeli, byla tam také válečná veteránka. Vyprávěla nám, jak se jí s exoskeletonem změnil život. Jak skvělé to je, když ji lidé objímají vestoje. Když ji objal i Barack Obama, měl jsem z toho úžasný pocit.

 

 

 

 

foto: ReWalk a autorka

Galerie

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...