fbpx

Pokud zjistíte, že na vás některé ze znamení sedí, zkuste si s někým o problému promluvit. Nejste v něm sami

Zveřejněno: 17. 3. 2023

Peníze bychom měli vnímat jako nástroj. Na jednu stranu s sebou přináší pocit bezpečí, a když je správně používáme, můžeme si užít věci, které jsou pro nás v životě důležité. Bohužel se ale tento nástroj může rychle transformovat i do zdroje nekonečného stresu a strachu z budoucnosti.

Toxický a duši nezdravý může být nejen vztah s dalším člověkem. Stejně toxická situace může nastat i v případě, že přestaneme zvládat svoje finance. Do této „šlamastyky“ se můžeme dostat velmi rychle a mnohdy si toho ani nevšimneme. Tady je pět varovných znamení, že jsme v nezdravém vztahu s naší peněženkou, a taky pár rad, jak se z tohoto vztahu vymanit.

1. Utrácím pod vlivem emocí

Každý ať si doplní emoce podle svého, já vyrážím do obchodů pokaždé, když žárlím, nejde mi to v práci nebo mám strach, že se něco v mém životě vydá jiným směrem, než to plánuji. Jasně, koupit si jednou za čas něco, jak se říká „za odměnu“, je v pořádku. Ovšem nesmí se to přehánět. Pokud si jako odměnu za dobře vykonanou práci dá někdo každý večer stachan vodky, stane se z něj dříve či později alkoholik. Jakmile se utrácení stane zvykem, může to mít destruktivní následky. Pojem shopaholismus je ostatně už docela známý.

Sdílení sice neodčaruje dluhy ani nezvýší stav peněz na účtu, ale zbaví vás pocitu studu, strachu o stav účtu.

Podle americké finanční expertky Andrey Worochové je první a velmi důležitý krok najít onen spouštěč, který v nás vyvolává chuť koupit si první hloupost, kterou potkáme. Druhým krokem je najít cestu ven. Třeba příště, až se pohádám s přítelem, nepůjdu utrácet do svého oblíbeného obchodu, ale zkusím se zastavit a přemýšlet racionálně nad tím, jak svoje peníze utratit líp než za neřízené nákupy.

2. Neužívám si žití

Kalifornský klinický psycholog Ryan Howes pracoval během své kariéry s lidmi, kteří byli penězi pohlceni natolik, že každé ráno a večer před spaním nutkavě kontrolovali stav svého konta. Podle Howese se tak v životě připravovali o veškerou radost a jen si vytvářeli přebytečný stres.

Bilance jejich účtu se stala jejich identitou stejně jako výše dluhu na jejich kreditní kartě. Pokud vám to zní povědomě, měli byste si podle psychologa najít někoho, s kým si o problému můžete promluvit. Může to být člen rodiny, kamarád nebo odborník. Sdílení sice neodčaruje dluhy ani nezvýší stav peněz na účtu, ale zbaví vás pocitu studu, strachu o stav účtu a dá vám sílu či inspiraci k plánům, jak z bludného kruhu ven.

3. Tajím útratu 

Možná jste si taky už někdy koupili něco, po čem jste dlouho toužili. A pak jste raději vyhodili účtenku a doma svůj nákup zamlčeli. Zatímco malé lži se ve vztahu běžně ztratí a jsou vcelku normální, když jde o peníze, je situace vážnější. Jakmile totiž lžete o svých útratách, tak je to důkaz, že vaše utrácení není v pořádku.

Pro cestu ven se nabízejí stejné nástroje, jaké využívají experti k léčení jiných stresových situací: hluboké dýchání, vědomá přeměna negativních myšlenek na pozitivní či relaxační cvičení.

Takové lhaní o útratách před partnerem je vlastně jakási forma finanční nevěry. Finanční expertka Andrea Worochová tvrdí, že takové chování nejenže zhorší utrácení, ale také povede k vážným problémům ve vztahu. Řešení je ve společném plánování úspor a finančních cílů, jako je třeba letní dovolená. Každý z partnerů by měl mít svůj finanční rozvrh a vědět, jaký je jeho limit. A pravidlo navrch je stanovit si společný limit na platby vyšší než třeba 1000 korun s tím, že o takových nákupech je vždy nutné se poradit s druhou polovičkou.

4. Kupí se mi složenky

Víme, že tam jsou, víme, že je musíme zaplatit, a i přesto doufáme, že se jednoho dne probudíme a ty neotevřené obálky budou pryč. Ale ony jen tak samy od sebe nezmizí. A pokud budete řešení odkládat, povede to ke klasickému bludnému kruhu, v němž se problémy budou jen zhoršovat.

Prvním krokem, jak z tohoto bludného kruhu ven, by mělo být přiznání, že existuje problém. Pak bychom si podle odborníků měli udělat jasno v tom, kolik vlastně mám kreditních karet, debetních karet, jaké mám úroky a tak dále. Třetím krokem je plán. Jasný a motivující finanční plán, jak splatit dluhy krok za krokem.

5. Řídí mě ostatní

Oficiální název bodu pět je „strach ze zameškání“. Lidé, kteří jím trpí, těžko říkají ne. Neodmítnout jet na drahou dovolenou, i když na ni nemají, absolvují nákladné mejdany, ale nakupují také drahá auta či bytové zařízení, jako mají známí. Do všeho se vrhají s pocitem, že jinak o něco přijdou. Ovšem to, co většinou začíná jako docela pochopitelná a jednoduchá touha zapadnout mezi ostatní a být jimi „přijatý do party“, se může – nedostaneme-li ji pod kontrolu – roztočit do velkých finančních problémů. Zvlášť pokud je nám trapné přiznat okolí, že na něco prostě nemáme. 

Pokud je právě tohle váš případ, už citovaný psycholog Howes má pro vás radu. Podle něj je řešením, když ze své slabiny uděláme spíše výhodu a nástroj k posílení vůle. Například než přiznávat, že nemám peníze na večerní schůzku přátel spojenou s drahou večeří (což mi přivodí pocit vyřazenosti a strachu, že jsem „něco promeškal“), můžu říct, že se snažím šetřit a učím se pořádně hospodařit. A místo večeře přijít třeba až na pozdní drink. Tak zůstáváme pány situace my a ne peníze, tedy spíš jejich nedostatek... 

Proč neztrácet hlavu

Jestli máte i vy nezdravý vztah se svými penězi, nezapomínejte na to, že zrovna to vás nedefinuje. Vaše slabost nesouvisí s hodnotou vaší bytosti. Strach a stres z toho, že čelíte nepříjemné situaci, je ovšem pochopitelný a může být vysilující. Pro cestu ven se nabízejí stejné nástroje, jaké využívají experti k léčení jiných stresových situací: hluboké dýchání, vědomá přeměna negativních myšlenek na pozitivní, relaxační cvičení a tak dále.

V kombinaci s tradičními finančními nástroji, jako je základní rozpočet, plán na splacení dluhů a podobně, by tyto techniky měly vést k tomu, že se váš finanční stres začne postupně zmenšovat. A také je dobré vědět, že ve finančních obavách a zoufalstvích nejste sami. Jak říká psycholog Howes: jakmile se člověk zmíní někomu o svých potížích s penězi, zjistí, že všichni plaveme na stejné lodi.

Související…

Finanční gramotnost Čechů je stále žalostná
Lucie Telievová, Zonky.cz

foto: Profimedia, zdroj: Huffington Post

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...