fbpx

Co se stane, když vzdálení příbuzní dají na genealogický web DNA člověka, který vraždil

Zveřejněno: 8. 5. 2018

Komerční genealogické služby se dostaly do světel reflektorů právem. A to i v souvislosti s právem. Pokud provozovatele těchto služeb policie požádá o povolení, může jejich databázi prohledat a srovnat třeba s DNA člověka, který spáchal zločin. Proti tomu se nedá říci ani slovo. Je ovšem třeba uznat, že pokud vás tohle bude stát u soudu mnoho let ve vězení, je to vlastně pech. Pokud se tedy chystáte páchat zločiny, je dobré říct příbuzným, aby na weby, které genealogické služby provozují, raději žádné vzorky (nejlépe ničeho) neposílali.

Policisté v Kalifornii použili takzvaný GEDmatch, aby pomohli identifikovat podezřelého, o němž se domnívají, že je tzv. „zabiják z Golden State“. Tento sériový vrah se v 70. a 80. letech v Kalifornii dopustil více než padesáti znásilnění a dvanácti vražd. Vyšetřovatelé nato zatkli dvaasedmdesátiletého bývalého policistu Josepha Jamese DeAngela, který byl obviněn z osmi vražd.

GEDmatch je prostor, kde se shromažďují údaje o DNA. V něm provozovatelé genealogických služeb zjednodušeně řečeno hledají příbuzné svého klienta. Zákazníci tak mohou rozšířit vyhledávání svého rodokmenu na dávno ztracené větve.

Fakt díky, příbuzní...

Vyšetřovatelé v Sacramentu DeAngela identifikovali srovnáním vzorků odebraných před desetiletími s genetickými profily ze zmíněné  databáze GEDmatch. Veřejnosti sice neposkytli podrobnosti o tom, jak přesně vyšetřování probíhalo, je ale možné, že jakmile našli částečnou shodu v databázi, použili veřejné záznamy k identifikaci příbuzných. Pak už pachatele nebylo těžké najít. DeAngelo byl v odpovídajícím věku a žil na některých místech, kde útoky proběhly. Než ho zatkli, nejprve tajně vzali nový vzorek DNA z předmětu, který DeAngelo používal, aby potvrdili shodu DNA.

Někteří lidé se obávají, že policie může tento nástroj a podobné služby využívat i k vyšetřování dalších, méně závažných zločinů.

Prohlášení, které bylo nedávno zveřejněno na webových stránkách GEDmatch, uvádí, že lidé, které znepokojuje negenealogické použití jejich DNA, by ji neměli do databáze ukládat a měli by odstranit jakoukoli již nahranou DNA.

Říct policii "ne"?

Zatímco většina lidí by ráda pomohla vystopovat sériového vraha, někteří se obávají, že policie může tento nástroj a podobné služby využívat i k vyšetřování dalších, méně závažných zločinů. Významné společnosti pracující s DNA tvrdí, že obecně odolávají policejním žádostem, pokud nedostanou soudní příkaz. 

Stejně si ale dejte pozor na příbuzné, kteří se začali nějak podezřele zajímat o své příbuzné. Natož o vás.

foto: New Scientist (getty images), zdroj: New Scientist

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...