fbpx

Nevěsty v barvě vlčího máku cupitají na hřbitov 1 fotografie
Svatební pár v Číně se tradičně odívá do červené barvy, která nosí štěstí.

Čínští novomanželé jsou ponoukáni k pokládání květin k hrobům revolucionářů

Zveřejněno: 13. 3. 2018

Jak lákavé. Čínský prezident spustil novou ideologickou vlnu, chce, aby mladí uctívali památku čínských soudruhů, kteří padli v boji za vítězství komunistické strany. Nevěsty, které s velkou vážností pojednávají předsvatební nákupy a které za vysněnými proprietami doteď vyjížděly do všech stran (ty nejmajetnější i do západoevropských luxusních butiků), teď musejí do svého obřadu zařadit nový rituál. Novomanželé jsou ponoukáni projevit svou solidaritu pokládáním květin u hrobů padlých revolucionářů.

Pamatuji se, jak jsem coby nezletilá družička v mrazu pokládala karafiáty k věčnému ohni za padlého vojína u kremelské zdi. Většina svatebčanů se nemínila veselit ani o minutu dřív, než splnili svůj dluh. Všichni, bez přemýšlení jako každá jiná svatba jsme nejdřív v taxících vyrazili na legendární místo. Zastávka neměla ideologický náboj, každá ruská rodina přišla o několik příbuzných (když ne většinu) v druhé světové válce. Šlo sice o zvyk skoro automatický, nikdo tam moc dlouho nerozjímal, ale do návštěvy se nikdo nemusel nutit.

Naproti tomu v Číně v roce 2018 jde o novinku a reakce Číňanů na pokládání chryzantém jsou rozporné. Lid sice uznává, že prezident Xi má vždycky pravdu, ostatně čínští komunisté právě v těchto dnech přepisují ústavu, aby prezident nemusel končit po druhém volebním období, ale mohl jako císař vládnout až do svého skonu, na druhou stranu, jeho občané jsou legendárně pověrčiví. Svatební rituály jsou staré mnoho staletí. 

Čínské nevěsty se pořád ještě nejraději vdávají v červených vyšívaných šatech, protože tradičně se věří, že ohnivá barva přináší novomanželům štěstí. Ani bílá, ani černá, které jsou spojovány se smrtí a se zármutkem, z pověrčivosti nejsou v tento den vítané. Stejně tak se netrpí jakákoliv zmínka spojená s mrtvými. Nejeden čínský blogger protestoval, že i tak jsou počty oddaných Číňanů povážlivě nízké: Proč je ještě víc odrazovat?

foto: Profimedia

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...