fbpx

Guttenberg se směje, elektronická kniha skomírá 2 fotografie
Johannes Gutenberg (vlevo), vynálezce technologie mechanického knihtisku.

Smrt knihy zažehnána, největší trhy s e-booky přiznávají několikaletý propad

Zveřejněno: 27. 3. 2018

Zní to skoro neuvěřitelně, ale ještě před osmi lety skoro žádný Američan neměl kindl (nebo jinou čtečku). Číst elektronicky bylo skoro neslýchané. Ale už čtyři roky nato měla elektronickou čtečku polovina Američanů. A jak jsou na tom e-booky dnes?

Pamatuji si, jak rostl počet elektronických titulů, byla jsem jednou z oplakávaček na pomyslném pohřbu klasické tištěné knihy. Snažila jsem se upozorňovat na to, že pro budoucí vzdělávání dětí, rozvoj jejich paměti i objevování světa je prachobyčejná knížka nenahraditelně důležitá. Dnes to už dokládá řada výzkumů.

 Není nic strastiplnějšího než číst elektronická písmenka na slunci, nic horšího než přijít na to, že jste tablet zapomněl na pláži nebo že umřel ve chvíli, kdy potomci v bezprostřední blízkosti skočili do bazénu „bombu“.

V těchto dnech přiznaly porážku dva světově největší trhy v elektronických titulech: americký a anglický. Prodej elektronických knih se už několik roků (nezadržitelně) propadá. Podle deníku The Guardian elektronické knihy v Británii dosáhly vrcholu prodejů v roce 2014. Jen v roce 2016 klesl prodej elektronických knih o 17 %, zatímco klasické knihy vzrostly o 8 % a tento trend pokračoval i v roce loňském. Ještě před pár lety si cestovatel přitom stáhl na dovolenou tolik bichlí, na které by mu kdysi nestačil celý kufr. A nelámal si hlavu počtem stránek a jejich váhou.

Související…

Předčítání prospívá už kojencům. Které knihy je nejlépe rozmluví?
Monika Kovačková

Časem ale přišel na to, že není nic strastiplnějšího než číst elektronická písmenka na slunci, nic horšího než přijít na to, že svůj tablet zapomněl na pláži nebo že mu umřel ve chvíli, kdy jeho potomci v bezprostřední blízkosti skočili do bazénu „bombu“. Kniha je praktická, levná, postradatelná, dá se do ní založit neobvyklé kvítí. Kniha je jako starobylý sen a lidi zjistili, že se jí nehodlají vzdát.

Ani nebudu raději příliš nahlas říkat, že vinu na tom mají hlavně sami vydavatelé. Jsou tak zvyklí vydávat ploché černobílé stránky, že s elektronickými knihami úplně selhali. Udělali jednoduše elektronickou verzi prachobyčejné staré knihy. Žádné vyskakující obrázky, žádná magie, žádné elektronické kouzlo. A přitom by to bylo relativně tak snadné. A krásné, a zábavné. Tak snad někdy příště…

foto: Shutterstock, Profimedia

Galerie

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...