fbpx

V roce 2027 se prodá hardwaru v tomto odvětví za 19 miliard dolarů

Zveřejněno: 11. 3. 2018

Studie společnosti Juniper Research poukazuje na nové hardwarové odvětví, které pomalu ale jistě nabývá na důležitosti. Konkrétně jde o BMI (Body Machine Interfaces), tedy zařízení, jež spojuje lidský mozek a přístroj. Letos se podle výzkumníků v tomto oboru prodá zboží za 2,4 miliardy dolarů, v roce 2027 to ale bude už 19 miliard. Technologie pomohou především ve zdravotnictví, například v podobě robotických protéz.

Signály a povely z mozku je možné sledovat, číst a řídit jimi různé přístroje. Ve zmíněném roce 2027 bude podle studie 78 % těchto zařízení směřovat právě do zdravotnictví, které je pro toto odvětví jednoznačně nejlepším odbytištěm. Odborníci vidí využití například v projektech zabývajících se řešením problémů se zrakem či ovládáním protéz. Juniper Research ale vidí v novém BMI průmyslu další tři základní oblasti využití s největším potenciálem. Jde o monitoring koncentrace, kochleární implantáty pro sluchově postižené, ale také účinné ovlivňování spánku. 

Ohlídá koncentraci a únavu

Největší dopad má mít BMI právě při monitorování koncentrace, kde může být využívána technologie EEG (elektroencefalografie) pro sledování únavy. To je klíčový problém například u průmyslových podniků, které se snaží zlepšit bezpečnost a produktivitu práce. EEG prý může nahradit stávající dražší monitorovací technologie, které využívají optické senzory. A navíc je přesnější.

Čtěte také:

Singularita: Až budou stroje chytřejší než my
Největší objev v dějinách? Technologie umí vymazat nemoci z buněk
Exponencionální technologie. Jste připraveni vstoupit do budoucnosti?

Výzkum také odhalil, že zařízení BMI se zatím moc nevyužívá pro spotřebitelské účely, jako je například řízená meditace. Letos se takových přístrojů má prodat pod 1 %, tento podíl ovšem v roce 2027 stoupne už na víc než 6 %. Juniper také předpovídá, že průměrná prodejní cena spotřebitelského BMI zařízení se bude v roce 2027 pohybovat okolo 270 dolarů oproti ceně 11 570 dolarů za profesionální zařízení pro oblast zdravotnictví.

foto: Profimedia, zdroj: JuniperResearch

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...