fbpx

Jste mileniál? Nebo vaše děti? Nebo jste generace X? Nebo snad generace Z?

Zveřejněno: 11. 4. 2021

Millenial, česky mileniál, v pražštině se vyslovující „milenááál“, je zvláštní živočišný druh. Personální manažeři úpí, že si mileniálové nárokují volnou pracovní dobu, jako by to bylo ústavní právo. Marketéři si lámou hlavu, jak přitáhnout do obchodu někoho, kdo nakupuje jen online.

O mileniálech se mluví s despektem jako o generaci zhýčkanců a zároveň v posvátné bázni jako o někom, kdo umí kšeftovat s bitcoiny a ví, co je synchronicita. Pravda je, jako obvykle, mnohem zábavnější. Přečetla jsem toho tunu, než jsem byla schopná sestavit zcela jednoduchou definici mileniálů a ostatních generací.

1. Mileniál

Podle sociologického slovníku je to osoba, která počátkem jedenadvacátého století dosáhla prahu dospělosti. Ale podle jakési širší všeobecné shody (jestli se v elektronickém věku vůbec dá mluvit o něčem tak staromódním) se mileniálovou generací rozumí lidé narození od osmdesátých let minulého století do roku 2000.

Zmatky a nejasnosti ohledně toho, kdo jsou vlastně mileniálové, vznikají hlavně proto, že kromě generačního rozdělení se občas jedná o kulturní, sociální nebo finanční srovnávání.

Tedy o lidi, kterým je dnes 18 až 38 let. Občas se jim také říká generace Y (protože předcházející generace dostala označení X). A jelikož jsou často dětmi generace babyboomers, přezdívá se mileniálům také „echo babyboomers“.

2. Staromileniál a mladomileniál

Mezi 18letým a skoro 40letým člověkem se jistě najde pár rozdílů. Takže je třeba mileniály rozdělit. Říkejme jim třeba staromileniálové a mladomileniálové. Ti druzí jsou narozeni až v devadesátých letech, je jim tedy mezi 18 a 28 lety. Ostatně v Česku se mileniály nazývají ve většině případů právě mladomileniálové. Tedy ti, kteří jsou narození po listopadové revoluci.

Zmatky a nejasnosti ohledně toho, kdo jsou vlastně mileniálové, vznikají hlavně proto, že kromě generačního rozdělení se občas jedná o kulturní, sociální nebo finanční srovnávání. Můžete mít pětatřicátníka, který nosí superslim džíny a na zádech cool baťůžek, půl roku pracuje z pláže a místo piva pije prosecco. Takový člověk je mileniálovější než usedlá pětadvacátnice, která pracuje na poště a večer kouká na Ordinaci.

Nicméně lze říci zhruba toto: Mladomileniálové jsou přelétavější, roztěkanější a nestálejší – jak v postoji ke společnosti, tak ke komerci. Naproti tomu staromileniálové mají větší příjmy a jsou o poznání konzervativnější, začínají se usazovat.

3. Babyboomers

Babyboomers je generace, která se narodila vesměs po druhé světové válce. Její příslušníci nejsou přesně vymezení, řadí se mezi ně všichni od začátku čtyřicátých let do roku 1964. Díky poválečnému nárůstu v porodnosti dětí se jedná o jednu z největších demografických skupin.

Už mohou být v důchodovém věku, ale odmítají šeď stárnutí předcházejících seniorů.

A taky o tu nejbohatší. Babyboomers – alespoň na Západě – už mohou být v důchodovém věku, ale odmítají šeď stárnutí předcházejících seniorů. Víc než pohodlné trepky je zajímá vyrazit na Rolling Stones (na pódiu křepčící sedmdesátník Mick Jagger je ostatně babyboomer jak vyšitý).

4. Generace X

Ještě je tu z pohledu sociologů nezáživná generace X. Do ní se počítají všichni narození od roku 1965 do let osmdesátých. Sociologicky jsou přechodem mezi pokornému stáří vzdorujícími babyboomers a dosavadní svět bořícími mileniály. Ale nepodceňujme generaci X (ostatně většina redakce Flowee sem spadá). Je to generace, která ještě ví, kdo byl Hemingway nebo Matisse, a umí rozdělat oheň nejenom bez instrukcí z YouTube, ale i bez zápalek. Nikdo ani sociologové by je tedy neměl podceňovat.

5. Generace Z

To jsou naši nejmladší. Jsou to všichni narození po roce 2000. Takže, pokud máte doma teenagera, nenazývejte ho milleniálem. On už je totiž novější vývojové stádium. Jsou to ti, co měli v ruce mobil dřív než dudlík.

Míchání generací

Vraťme se ale zpátky ke generaci, která se zásadně liší od všech ostatních hlavně díky tomu, že poprvé v dějinách lidstva je internet nezbytnou součástí jejího životního stylu. Mileniálové jsou teď teoreticky hlavní generací. Tou, na jejíchž počinech závisí osud naší civilizace (pro některé vysvětlení toho, proč se hroutí, pro jiné příslib naší záchrany).

Pravda ale je, že v tuto chvíli se mění úplně všechno. Nejmladší babyboomers si často nemůžou dovolit odejít do důchodu a drží se svých rozhodujících pozic ve společnosti a navíc i coby majitelé drahých nemovitostí mají finančně nad mladší generací navrch. Ve společnosti nedochází k obvyklému střídání generací. Spíše budou muset najít způsob, jak co nejlépe existovat vedle sebe a hlavně společně čelit takovým maličkostem, jako je ekologická a klimatická katastrofa planety.

Související…

Mileniálové automobily nezavrhují, na jejich pořízení jim ale většinou chybí úspory
Komerční článek

foto: Profimedia, Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...