fbpx

Děti nechtějí zkoušet "dospělácké věci". Sex a alkohol je nezajímá. A komunikovat s přáteli se dá přece z domova po sítích

Zveřejněno: 16. 7. 2021

Dnešní osmnáctiletí se chovají, jako kdyby jim bylo teprve patnáct let. Tímto zjištěním ukončili vědci svůj rozsáhlý mnohaměsíční výzkum. Podle CBS News a dalších médií tak vyvrátili všeobecné přesvědčení, že děti dnes dospívají příliš rychle. Vývoj je v tomto ohledu prý nejpomalejší v dějinách.

Podle studie zveřejněné v americkém časopise Child Development probíhá dětský vývoj dokonce pomaleji než kdykoli předtím. Výzkumníci analyzovali odpovědi 8,3 milionu adolescentů ve věku 13 až 19 let posledních 40 let (mezi lety 1976 a 2016). Zjistili, že dnešní omladina se ve srovnání se starší generací mnohem méně zapojuje do aktivit spojených s dospíváním. Tím mají na mysli zejména konzumaci alkoholu, sex, řízení auta a hledání práce.

Nezralí a líní?

Vědci srovnávají dnešní osmnáctileté s dřívějšími patnáctiletými. To platí ve všech demografických skupinách studie. „Někteří teenageři uvedli, že sex a alkohol je nezajímají. To znamená, že si část teenagerů nedopřává ani jednoho. Nebo alespoň ne tolik, kolik by mohli,“ seznamuje s výsledky výzkumu hlavní autorka Jean Twengeová, profesorka psychologie na státní univerzitě v San Diegu.

„Jiní teenageři napsali, že nepovažují za pravděpodobné, že v dohledné době budou pracovat. Což značí buď lenost, nebo nezralost,“ dodává psycholožka. „Pokud se na celou věc podíváme z globálního hlediska, určitě je dobře, že mládež dělá více dobrých věcí než těch špatných,“ uvažuje Twengeová. „Prakticky jde pouze o to, že nemají tendence zkoušet všechno, co dělají dospělí.“ Mládež tak vlastně činí určitý kompromis mezi dětským světem a světem dospělých.

Ani sex, ani alkohol

Pokud nejsou dospívající připravení přijmout zodpovědnost, která z dovršení určitého věku plyne, mohou mít potíže se začleněním do života, který jejich věk vyžaduje. S tím souvisí odpoutání se od rodičů, studium na vysoké škole, první práce a celkově ochota dělat věci po svém.

Zároveň s sebou pomalejší vývoj nese ale i četné výhody. „Když děti nevyrostou dřív, než budou připravené, jsou chráněny před věcmi, které je mohou v příliš raném věku zkazit – jako je alkohol a sex,“ vysvětluje Twengeová.

Nízká porodnost

Další dobrou zprávou je, že teenageři jsou dnes zdravější a více v bezpečí, než tomu bylo kdykoliv předtím. To je v konečném důsledku příčinou výrazně snížené porodnosti u mladistvých. Tato tvrzení pochází ze statistik, které doktorka Twengeová sestavila v rámci příprav pro novou knihu iGen: Why Today’s Super-Connected Kids Are Growing Up Less Rebellious, More Tolerant, Less Happy - and Completely Unprepared for Adulthood (Proč jsou dnešní online děti méně vzpurné, více tolerantní, méně šťastné a naprosto nepřipravené na dospělost).

Technologie umožňují dětem komunikovat s přáteli, aniž by přitom musely opouštět pohodlí domova.

Čím se nová studie nezabývala, je příčina zpomaleného vývoje dnešní mládeže. Jean Twengeová a další spoluautoři studie v tomto ohledu citují „teorii životních dějin“. Podle té bude v budoucnu lidský vývoj pomalejší, rodiny menší, věk dožití vyšší, děti budou zdravé, v bezpečí a budou se déle vzdělávat. Podle Twengeové se jedná o poměrně přesný popis současné kultury.

Pořád na síti

Jedním z diskutovaných důvodů opožděného dospívání moderních teenagerů je vysoká obliba smartphonů a snadný přístup k internetu. Tyto technologie umožňují dětem komunikovat s přáteli, aniž by přitom musely opouštět pohodlí domova.

Díky tomu mají méně příležitostí dostat se do kontaktu s lákadly, které přináší dospělácký život. „Je ale jasné, že moderní technologie nejsou jedinou příčinou těchto trendů,“ říká k tomu Twengeová a vysvětluje, že tendence k nim se začaly projevovat dlouho předtím, než se do popředí dostaly chytré telefony a internet.

Související…

Mladí si místo pivka dají jointa. Je to výhra?
Lukáš Hurt

foto: Shutterstock, zdroj: CBS News

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...