Hubnutí po čtyřicítce může být pro mnoho lidí velkou výzvou. „Celý život se snažím dělat, co mě baví a naplňuje. To je podle mě zásadní cesta k spokojenosti ve všech oblastech,“ říká Petra, žena, jejíž kreativita, vášeň pro vaření a touha pomáhat lidem dala vzniknout projektu, který vrací sebevědomí i ženám, které na něj leckdy už rezignovaly.
Co bylo klíčové ve vaší cestě ke zdravému životnímu stylu? Kdy jste si sama řekla dost, je potřeba se sebou něco udělat, a jaké byly první kroky, které jste učinila?
Já jsem vlastně se svou váhou nikdy neměla problém. Vždycky jsem byla kus a zakládala si na tom, že je to v pořádku. V těhotenství jsem hodně přibrala, ale vždycky do roka po porodu všechno shodila. Horší to bylo, když mi onemocněl a umíral táta. Složitosti života a podnikání mě na dva roky doslova paralyzovaly. Mezi 44. a 45. rokem jsem přibrala sedmnáct kilo. Stres a žal jsem zajídala. V jídle jsem nacházela útěchu i uklidnění.
Brzy mě ale začaly dohánět zdravotní problémy s koleny a kyčlemi. Tehdy jsem se zdravě naštvala a ze dne na den nasadila tvrdý režim. Nestačilo jen významně omezit kalorie, musela jsem přenastavit i svůj mindset. A pořádně jsem zabrala, i co se týče sportu. Hodně pohybu s pevným režimem v jídle a odpočinku přineslo výsledky a změna byla patrná už za pár týdnů!

Celý život se snažím dělat, co mě baví a naplňuje. To je podle mě zásadní cesta k spokojenosti ve všech oblastech. (foto: se svolením Petry Krajčinovič)
Protože jsem hodně vidět na sítích, začaly si mé proměny všímat ženy kolem mě. Psaly mi a ptaly se, co a jak dělám. Nestíhala jsem odpovídat, a tak jsem založila FIT a FRESH.
Jakou roli sehrála účast v soutěži MasterChef ve vašem životě – co vám přinesla, a co vám naopak vzala?
V roce 2022 jsem si vyzkoušela média z „druhého břehu“ a udělala zásadní otočku. Na nátlak kamarádů jsem se přihlásila do soutěže MasterChef, kde jsem skončila těsně před velkým finále. I tak to stálo za to. Zdokonalila jsem se ve vaření, posunula podnikání v gastronomii a rozšířila svou nabídku o týdenní FIT a FRESH menu pro klientky, které potřebují zhubnout a změnit své stravovací návyky.
Sama jsem gurmánka a všechna jídla testuji nejdříve na sobě. Je pravda, že právě během natáčení MasterChefa pro mě začalo další složité životní období – onemocněla mi maminka, udeřila menopauza a zároveň jsem se stala babičkou. Kila začala pomalu přibývat a energie ubývat. Potřebovala jsem znovu „nahodit řemen“, a tak jsem si začala vařit právě FIT a FRESH skleničky. Opět jsem splaskla a začala se cítit skvěle.
Historie se opakovala. Ženy mě znaly z televize, viděly, že hubnu, a chtěly taky. Tak vzniklo FIT a FRESH menu. Dnes týdně vaříme pro desítky žen, které chtějí dobře jíst i vypadat. Některá z jídel dokonce konzumuje i můj osmnáctiměsíční vnouček Vašík, který při tom nadšeně pokřikuje „mňam mňam!“
Jak se změnily vaše stravovací návyky a pohled na jídlo po čtyřicítce?
Přesně jak píšu výše – začala jsem o jídle přemýšlet jinak. Vnímám ho jako výživu a lék. Vím, že díky optimálně nastavenému stravování nejen zhubnete a váhu udržíte, ale také můžete tělo omladit a získat díky jídlu dobrou náladu. Mega důležitý je i pitný režim a dostatečný příjem vlákniny. Nebojte se najíst a nezanedbávejte prosím pití vody po celý den.
V některých životních obdobích není snadné ani zhubnout, natož si stabilní váhu udržet.
Vlákninou nabitá jsou právě jídla, která vařím do skleniček podle receptů, o kterých jsem se tady už zmínila. Kouzlo je také v bylinkách a jejich kombinacích – nejen chuťových, ale i výživových. Nikdo nechce nudu na talíři. Dobře vystavěná delikátní jídla budete chtít konzumovat trvale. Vystoupíte tak z bludného kruhu diet a následného přejídání.
Často se mluví o hormonálních změnách ve středním věku. Jaké konkrétní kroky v oblasti výživy doporučujete ženám, které se s těmito změnami potýkají?
Načasování jídla je důležitým faktorem v každém období dospělosti a po čtyřicítce, kdy se zpomaluje metabolismus, zejména. Není důležité jen, co jíte a kolik, ale také kdy. Určitě jste už slyšeli o přerušovaném půstu. Tento způsob stravování umožňuje slinivce a dalším orgánům regenerovat.
Je nesmírně důležité tělu ulevit a po vytrávení mu nechat prostor na „opravy jednotlivých orgánů“, což se děje hlavně v noci během spánku. Proto bychom měli chodit spát ideálně ve stejnou dobu a dopřát si dvanáctihodinovou a delší pauzu od jídla.
Je podle vás pravda, že zhubnout není tak těžké jako si váhu udržet? Stalo se vám někdy, že jste nejprve shodila, a poté znovu přibrala?
Pár let jsem tvrdila, že není tak těžké shodit, ale složitější je váhu si udržet. A to samozřejmě platí, když jste milovník jídla, emoční jedlík nebo neukázněný element, bojující s nadváhou. Dnes bych to ale upravila: v některých životních obdobích není snadné ani zhubnout, natož si stabilní váhu udržet.
V období, kdy vás „hormony vláčí zleva doprava“ a nemůžete se spolehnout na dříve fungující metabolismus, může snadno dojít ke krizi víry. To přesně potkalo i mě. Během několikaměsíčního natáčení MasterChefa jsem si sáhla na energetické dno. Rytmus natáčení, málo odpočinku a téměř žádný pohyb kromě stání se podepsaly na mé váze i fyzičce. Navíc mě uprostřed toho všeho zaskočila menopauza, což přineslo chaos na entou.
Osobně si nejprve dávám sklenici vody, poté kávu, a teprve dvě hodiny po probuzení snídám.
Trvalo mi dva roky, než jsem se vrátila zpět k pohybu a stravě, které mi dělají dobře. Když se návaly a s nimi spojené výkyvy krevního tlaku trochu zklidnily, začala jsem opatrně cvičit. Všechno šlo pomalu a postupně. Teď jsem ve věku, kdy chci v životě méně úsilí a více radosti. Zkuste to taky. A hlavně po sobě nechtějte nemožné – dejte si čas.
Jakou roli podle vás hraje pohyb v kombinaci se správným stravováním pro dosažení a udržení zdravé hmotnosti? Vím, že se ráda a hodně hýbete. Jak se vám podařilo naučit se pravidelně hýbat tak, aby to bylo efektivní a bavilo vás?
Stoprocentní! Pohyb je podstatnou součástí úspěchu. Je to denní rutina a moje láska. Denně nachodím 10–12 tisíc kroků a cvičím třikrát až pětkrát týdně. Dělejte to samé, pokud a dokud můžete!
Vaše projekty pomáhají lidem na cestě k lepšímu zdraví. Můžete nám představit, čemu se aktuálně věnujete?
Je toho zdánlivě hodně, ale ve výsledku se všechno propojuje v jedno – jídlo. Ve FIT a FRESH se zaměřuji na stravování ke štíhlosti, především pro ženy 35+. Nabízím několik programů, kurzů a dva typy členství ve FIT a FRESH klubu, kde doprovázím ženy na cestě k rozumnému stravování. Poslední dva roky také vaříme FIT a FRESH skleničky, na kterých jsem „závislá“ nejen já, ale i desítky mých klientek a jejich rodiny.
Vedle toho vedu děti ke zdravému stravování. Lektoruji kurzy vaření pro děti – nejen zážitkové, ale také základní školu vaření. V létě pořádám příměstské tábory ve studiu Na cibuli na pražském Vyšehradě. Velmi oblíbené jsou také dětské oslavy narozenin s vařením a teambuildingy. Je to nádherná práce. A navíc děti miluji, a troufám si říct, že je to vzájemné. 😊
Jaký je váš přístup k edukaci klientů o zdravém stravování a životním stylu? Plánujete v budoucnu rozšířit své aktivity, například o knihy, kurzy nebo další workshopy?
Po odvysílání MasterChefa se mnoho věcí v mém pracovním životě začalo soustředit hlavně na vaření a lektorování, takže nemám prostor na psaní jako dříve. Poslední dekádu jsem připravovala edukační články, videa a eventy pro Českou spořitelnu, ale na to už mi teď nezbývá moc času.
Obsah do médií včetně rozhovorů jsem musela také zredukovat. Takže aktivity už dál rozšiřovat nemohu, není kam. Vlastně něco přece – letos se chystám založit neziskovku, což je můj dlouholetý sen.
Jak může správné jídlo podpořit naši mentální pohodu? Máte tipy na konkrétní potraviny, které pomáhají snížit stres?
Každý reaguje na různé potraviny odlišně, nelze tedy jednoznačně říct, která je ta „optimální“. Z vlastní zkušenosti mám skvělou náladu, když jím dostatek vlákniny (zelenina, ovoce) pravidelně a vydatně se hýbu, dobře spím a mám prostor pro kvalitní odpočinek – a ano, i sex.
Jaké stravovací návyky podle vás nejvíce ovlivňují naši energii a schopnost soustředit se?
Nejlepší návyk je chodit spát polosytý, ve stejnou hodinu každý večer a spát v úplné tmě minimálně sedm hodin. Po probuzení není vhodné hned jíst – osobně si nejprve dávám sklenici vody, poté kávu, a teprve dvě hodiny po probuzení snídám.
Mezitím většinou cvičím a před jídlem si ještě připravím koktejl z vlákniny, ječmene, kolagenu, citronu a vody, což mi skvěle funguje. Když necvičím, vyrážím ráno před snídaní na ostrou procházku se psem. Tento režim mi pomáhá udržet energii a soustředění po celý den.
Snažíte se vařit tak, aby to bylo nejen zdravé, ale i chutné. Jak jdou tyto dva požadavky skloubit dohromady? Poradíte čtenářům?
Stoprocentně! Jedině tak si člověk udrží optimální stravovací návyky. Chutě jdou ruku v ruce s kvalitními surovinami. Taková je i filozofie skleniček FIT a FRESH.
Jakou roli podle vás hraje emoční stravování? Máte nějaké osvědčené metody, jak se s tím vypořádat? Jsou podle vás stravovací vzorce otázkou spíše biologie, nebo spíš psychiky?
Upřímně, emoční stravování je složitý komplexní fenomén. Jako kouč jsem se mu věnovala mnoho let a pracovala zejména se ženami a dětmi. Vůbec si netroufám od stolu říci, jak se s ním vypořádat, protože je to ryze individuální.
Reklama
Každý, kdo si tím prochází, nejspíš zažil buď traumatizující událost, nebo dlouhodobý diskomfort a jídlem si dodává útěchu a uklidnění. Často jsou to silně zakořeněné emoční vzorce stravování, jejichž odstranění je běh na dlouhou trať, ne-li nemožné.
Máte osobní motto, které vás provází na cestě za zdravým a vyváženým životem?
Už roky stejné: „Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.“
Jaká je vaše oblíbená zdravá potravina, kterou by podle vás měl mít každý doma?
Jednoznačně voda!
Máte nějaké poselství pro čtenáře závěrem?
Vždycky jde o spokojenost. Vždycky. Takže dělejte všechno tak, abyste byli spokojení a cítili se dobře ve svém těle. A dopřávejte si velké kulinářské radosti často a s rozumem.