fbpx

Chlupatá koule a duševní zdraví: Zvíře vám pomůže nezbláznit se 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Chodí vám to po klávesnici, máte od toho chlupy úplně všude, permanentně luxujete, nemůžete odejít z bytu na déle než 48 hodin a musíte denně uklízet hovínka. Přesto mohou kočky zlepšit vaše duševní zdraví, stejně jako terapie nebo antidepresiva.

Zveřejněno: 24. 5. 2024

Potkala jsem ji kdesi v Sudetech. Bloudila kolem chalupy našich přátel, ke kterým jezdíme na pivo z jejich domácího pivovaru. Byla drobná, bílá s černými fleky a těhotná. „Ve vsi se objevila asi před měsícem, prý ji někdo vyhodil z auta,“ vyprávěl kamarád o tom, odkud se kočka asi vzala.

Lidé z vesnice ji občas krmili, stejně jako ostatní místní komunitu polodivokých koček, ale nikdo si ji k sobě nemohl vzít, i když byla evidentně domácí. Byla na tom dost bledě – vyhublá, plná nacucaných klíšťat, měla strach z ostatních zvířat a u lidí zoufale hledala pomoc. Od ostatních koček se lišila svojí povahou – chovala se spíš jako milý, přítulný a důvěřivý pes. Byla dobře vychovaná a extrémně přátelská, možná proto, že předtím sdílela domácnost s člověkem, který ji měl moc rád, ale jeho rodiče nebo partner se rozhodli zbavit se jí za jeho zády, a tak ji zavezli někam do lesa. 

Související…

Pouštět nebo nepouštět kočku ven? Chovejte se k nim jako k dětem
Pavel Králík

Hora kočičího žrádla z plechovky, které jí kamarád dal do misky, v ní zmizela jako v černé díře. „Já bych si ji domů vzal, kdybych už kočky neměl čtyři,“ řekl kamarád, který je jinak celkem normální a pracuje jako známý novinář. Kočka ve mně probudila nekontrolované záchvaty empatie a to jsem toho jeho piva ani moc nevypila. Ráno po večírku jsme kočku naložili do přepravky a odvezli ji do Prahy. Veterinářka řekla, že je zdravá, a je v podstatě sama ještě kotě a v břiše má nejmíň pět dalších. Bylo to špatné rozhodnutí vzít si domů zbouchnutou kočičí teenagerku? Zatím to vypadá, že ne.

  • Je prokázáno, že kočka, která je v dobré náladě, zvyšuje hladinu hormonu štěstí oxytocinu. S naštvanou kočkou to ale nefunguje, proto je u nich hodně důležitý jejich charakter – některé jsou i přes všechnu svoji roztomilost permanentně protivné.
  • Přítomnost kočky uklidňuje, obzvlášť když spokojeně přede. Tento efekt se dá dokonce změřit – kočky snižují krevní tlak, z čehož benefitují hlavně starší lidé se srdečními problémy. Kočky totiž snižují riziko infarktu až o třetinu.
  • Kočky vám pomohou praktikovat mindfullness – schopnost ovládnout mysl natolik, aby zůstala v okamžiku a negenerovala katastrofické scénáře nebo si nepřehrávala minulá traumata.  
  • Hra s kočkou zvyšuje hladiny serotoninu a dopaminu, hormonů, kvůli jejichž nedostatku do sebe lidé sypou tuny antidepresiv.
  • Experiment prokázal, že majitelé koček jsou v jejich přítomnosti klidnější, dokážou se lépe soustředit a také, že kočka je velkým benefitem pro lidi, kteří pracují z home office.
  • Podle jedné studie ze Skotska kočka pomůže i vašim dětem – dokážou se snáze samy zabavit, budou se lépe soustředit ve škole a jedináčci se budou cítit méně osaměle.
  • Kočky jsou empatické a poznají, kdy je jejich člověk smutný nebo prožívá bolest, a jdou ho pak potěšit tím, že se přitulí.
  • Kočky snižují hladinu kortizolu. Například subjektům této studie, kteří alespoň 10 minut denně hladili kočku, byla naměřena nižší hladina tohoto stresového hormonu v porovnání s původním stavem.
  • Podle další studie zkrátka budete celkově psychicky zdravější, než kdybyste žádnou kočku neměli. A to i přesto, že všechno černé oblečení musíte denně odchlupovat speciálním lepivým válečkem, jinak budete v práci vypadat jako šílenci.

Kastrace je humánní

Lidé s mnoha kočkami bývají často škatulkováni do stereotypu šílené kočičí mámy. Šílenství hrozí tehdy, když se vám doma kočky nekontrolovaně množí. Nevykastrovaná kočka může otěhotnět už ve věku 4 měsíců, a to až třikrát do roka, přičemž jeden vrh má 4 až 8 koťat – proto se v některých vesnicích kočky množí exponenciální řadou. Pro tolik zvířat se pak těžko hledá místo. Kdyby si někdo přál kotě, které má v genech povahu laskavého psa, napište na mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

Před deseti lety mi nadšení pejskaři a kočičí lidé připadali nudní – byli schopní o svých zvířatech vykládat hodiny a hodiny. Svoje psy a kočky (jiná zvířata je nezajímala, protože jedli řízky) měli radši než většinu svých přátel. Změnila jsem na pejskaře a kočičí lidi názor, protože jsem si na vlastní kůži vyzkoušela, jak kohabitace s bytostí, která vás bezpodmínečně miluje, tulí se a kromě žrádla po vás jinak nic nechce, je naprosto skvělý pocit.

 

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...