fbpx

Šustění papíru, nebo audiokniha? Z knížky na vás T-Rex nezařve, ale ušetříte na brýlích 1 fotografie
Zdroj: Profimedia

Baví vás stále ještě tištěné knihy, anebo jste už podlehli kouzlu čteček a displejů? Obojí má své výhody a nevýhody – a také zastánce a nepřátele.

Zveřejněno: 6. 1. 2024

Jak to máte vy? Přijde vám pořád ještě daleko tajemnější držet v ruce knihu a listovat jejími stránkami tak jako stovky lidí před vámi, anebo už jste si zvykli a i díla světové klasiky čtete raději na čtečce nebo v mobilu? Svět se rozdělil na dva tábory.

Soupeření mezi tištěnými a elektronickými médii je charakteristickým znakem digitálního věku a do značné míry definuje způsob šíření a konzumace určitého druhu informací. Přestože se většina z nás jistě čtení knih v elektronické podobě dlouho vzpírala, stejně jako třeba digitálním foťákům, existují určité nesporné výhody, které čtečky a jiná zařízení mají. Oceňují je zejména cestovatelé, studenti nebo ti, kteří chtějí mít svou knihovnu vždy a všude při ruce. Jenže kniha je prostě kniha…

S pokračujícím technologickým pokrokem vedla volba mezi tradičním tiskem a pohodlím elektronických médií k rozdělení populace, přičemž každý tábor horlivě obhajuje přednosti svého zvoleného média. Do které kategorie patříte vy?

Přední mediální vědci a odborníci nabízejí různé pohledy na debatu o tištěných a elektronických médiích. Například filosof, spisovatel a literární kritik Marshall McLuhan proslul tvrzením, že "médium je poselství", a zdůraznil tak hluboký vliv, který mají různá média na utváření lidského vnímání a společnosti. McLuhanovy postřehy zdůrazňují, že při hodnocení předností tištěných a elektronických médií je třeba brát v úvahu nejen obsah, ale i samotné médium.

Síla zvyku

To, jestli ráno vezmete do ruky raději noviny nebo tablet, záleží do značné míry na vašem věku. Starší generace, které vyrostly s tiskem jako dominantním médiem, často projevují silnou náklonnost k fyzickým novinám a knihám. Oceňují známost a nostalgii spojenou s tradičním tiskem. Je to jasné, k nedělnímu obědu patří prostě šustění novin, stejně jako vůně čerstvé kávy či čerstvě zakoupené knihy. Naopak mladší generace, zejména digitální nomádi, tíhnou k elektronickým médiím díky jejich přirozené interaktivitě a dostupnosti. Pohodlí nosit celou knihovnu v kapesním zařízení odpovídá rychlému a mobilnímu životnímu stylu mnoha mladých lidí, influencerů, cestovatelů.

Jednou z trvalých výhod tištěných médií je fakt, že si na ně můžeme sáhnout. Fyzické noviny, časopisy a knihy poskytují smyslová potěšení, která elektronická média nedokážou napodobit. Obracení stránek a pocit textury papíru mohou vytvořit hlubší čtenářský zážitek, stejně jako vůně každé knihy, radost z ilustrací a vlastně i občasné naštvání, když knihu zavřeme, aniž bychom si ji založili. Prostě klasická kniha v nás evokuje klid. Konečně jsme se zastavili a našli si čas na knížku, díky níž se přeneseme do jiného světa a mimo realitu. A mnoho lidí stále vnímá tištěná média jako důvěryhodnější než elektronické zdroje. Tradiční vydavatelský proces zahrnující redakční dohled a ověřování faktů přispívá k pocitu spolehlivosti a posiluje důvěru čtenářů.

„Mám tištěné knížky radši. Unavuje mě všechna fakta ověřovat. Pracuji s umělou inteligencí i v práci v reklamní agentuře a vím, kolik dokáže udělat faktických chyb. Což je ale normální! U knihy, která vyšla tiskem, spoléhám na proces kontroly korektora, editora. A pak ta vůně! Knížky mě baví. Čtu ale tak i tak – mám samozřejmě čtečku, protože hodně cestuji,“ řekl pro Flowee herec Marek Němec. Dalším z nesporných benefitů tištěných médií je pak i zdravotní fakt – méně namáhají oči. Čtení z papíru je často považováno za méně namáhavé pro oči ve srovnání s dlouhodobým zíráním na elektronické obrazovky. To činí tištěná média atraktivní volbou pro osoby, které trpí digitální únavou očí.

Z knížky dinosaurus nevyleze

Je fakt, že tisková média postrádají interaktivní funkce, které poskytují ta elektronická a na které si už naše děti naprosto zvykly. Nikdo z nás v dětství neočekával, že při četbě Malého Bobše na nás vyskočí z knížky rozverný klučina, jenže pro dnešní děti je to vítaná samozřejmost. Tradiční knihy proto dnes mnohdy nudí. Zvykli jsme si na multimediální prvky, hypertextové odkazy a aktualizace v reálném čase, což snižuje celkové zapojení publika. Bohužel, v širší souvislosti jsou to také právě tištěná média, která mají škodlivější vliv na životní prostředí. Jejich výroba a likvidace má negativní dopad na životní prostředí, včetně odlesňování, spotřeby energie a odpadu. Elektronická média jsou v tomto případě alternativou šetrnější. A lépe jsou na tom i s distribucí. Tištěná média se často potýkají s logistickými problémy, což vede ke zpoždění a omezení včasného šíření informací. Elektronika tedy vítězí z hlediska dostupnosti i pohodlí.

Zvykli jsme si na multimediální prvky, hypertextové odkazy a aktualizace v reálném čase, což snižuje celkové zapojení publika. 

Už je toho moc!

Elektronická média ovšem nemají jen klady. Spolu s přesyceností vším i zde totiž hrozí přetížení informacemi. Obrovské množství informací dostupných online (a ještě k tomu kdoví v jaké kvalitě) může vést k informačnímu zahlcení, takže pro uživatele je obtížné procházet a rozlišovat důvěryhodné zdroje od dezinformací. Tištěná média se svým kurátorovaným obsahem mohou nabídnout cílenější a filtrovanější přístup. Dlouhodobé používání elektronických zařízení může vést k digitální únavě, která ovlivňuje pozornost a celkovou pohodu. Tištěná média poskytují vítaný odpočinek, protože umožňují jednotlivcům odpojit se od obrazovek a věnovat se obsahu uvolněnějším způsobem.

A pak jsou zde obavy o bezpečnost a soukromí. Elektronická média vystavují uživatele potenciálním rizikům v oblasti bezpečnosti a ochrany soukromí, včetně úniků dat a sledování online. Někteří jednotlivci mohou dávat přednost fyzickému zabezpečení tištěných médií, kde informace nejsou náchylné k digitálním zranitelnostem. Například mediální odborník Neil Postman ve svém zásadním díle Pojďme se ubavit k smrti varoval před přílišným spoléháním se na elektronická média a tvrdil, že některé formy informací nejsou pro elektronický přenos vhodné. Soustředil se na možnou trivializaci zpráv a seriózních diskusí v honbě za prostou zábavou.

V probíhajícím střetu tištěných a elektronických médii je zřejmé, že oba přístupy mají své jedinečné výhody i nevýhody. Volba mezi nimi často závisí na osobních preferencích, věku a konkrétním kontextu, v němž jsou informace konzumovány. A je docela dobře možné, že budoucnost oba přístupy spojí do jakéhosi hybridního přístupu, kdy se využijí silné stránky tištěných i elektronických médií k vytvoření obohacujícího a rozmanitějšího informačního prostředí. 

Související…

Nezatracujme tištěné knihy: Vylepšují slovní zásobu i schopnost empatie
Kateřina Hájková

foto: Profimedia, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...