fbpx

Stepfordské paničky, jenom trochu jinak. Další baby boom je v nedohlednu 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Američané upřednostňují zakládání velkých rodin, preference mírně rostou i v Česku. Porodnost ale v obou zemích klesá. Že by nastal baby boom, není úplně pravděpodobné

Zveřejněno: 16. 12. 2023

Zeptejte se Američanů, jaká je podle nich ideální velikost rodiny, a celkem 45 % řekne, že nejlepší je mít tři a více dětí. Alespoň tak to vyšlo najevo dle průzkumu agentury Gallup v září letošního roku. Jde o nejvyšší podíl lidí, kteří podporují velké rodiny od roku 1971, a také o velký skok oproti 38 % v roce 2013 a 33 % z roku 2003.

Přestože u Američanů jsou stále nejoblíbenější odpovědí dvě děti (44 %), v poměrně vysokém procentu následují tři děti (29 %). Čtyři děti pak upřednostňuje 12 % dotázaných. Pouhá 3 % Američanů si myslí, že ideální je mít jedno dítě, zatímco 2 % respondentů upřednostňuje pět, šest a více dětí. Gallup dále uvedl, že každý dvanáctý Američan říká, že nechce mít žádné děti.

V České republice jsou k nahlédnutí data z roku 2020, kdy se tematice věnovalo Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu Akademie věd České republiky (CVVM SOÚ AV ČR). Z výzkumu vyšlo najevo, že přibližně dvě třetiny Čechů (66 %) vidí ideál v modelu dvoudětné rodiny. Nicméně stejně jako v USA i v Česku tento názor oslabil. V porovnání s předchozím výzkumem z roku 2016 naopak o 5 procentních bodů přibylo dotázaných, kteří preferují rodinu se třemi dětmi (21 %). Pouze 2 % oslovených vyslovila názor, že je ideální mít 4 a více dětí. Nemít žádné děti je v České republice o dost více ojedinělé. Pouze jeden Čech ze sta si totiž myslí, že toto je ideální varianta.

Američané sice považují za ideální větší rodiny, ale porodnost v USA neustále klesá. To naznačuje, že lidé větší rodiny chtějí, ale z různých důvodů je mít nemohou.

Nenaplněné touhy

Společnost Gallup začala zjišťovat preference velikosti rodiny v roce 1936. V té době za ideální tři děti považovaly téměř dvě třetiny amerických rodin. Preference větší rodiny pak dle agentury dosáhly vrcholu 77 % na konci druhé světové války v roce 1945. Poté toto číslo začalo klesat a v roce 1973 se normou stala preference jednoho nebo dvou dětí.

Zpráva také naznačuje, že prudký pokles touhy po velkých rodinách lze přičíst nástupu antikoncepčních pilulek, vlně žen vstupujících na trh práce a populární knize Paula Erlicha „Populační bomba“. Autor se v knize věnoval stavu přelidnění planety, kdy je lidská populace příliš velká na to, aby byla dlouhodobě udržitelná. Světu předpovídal masivní hladomory, které nás měly již dávno dostihnout.

Výzkumy tedy naznačují, že v oblasti zakládání rodiny a počtu dětí existují jisté opakující se tendence. Nedávno jsme navíc psali také o trendu tradwives, kdy americké či britské ženy mění kariéru za péči o domácnost po vzoru hospodyněk ze 60. let.

Americká agentura ale nicméně podotýká, že ne vždy existuje shoda mezi tím, co lidem připadá jako ideální velikost rodiny, a jak nakonec dopadne realita. Američané sice považují za ideální větší rodiny, ale porodnost v USA neustále klesá. To naznačuje, že lidé větší rodiny chtějí, ale z různých důvodů je mít nemohou.

Související…

Mileniál, staromileniál nebo babyboomer? Jak se vyznat v různých generacích
Anastázie Harris

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...