fbpx

Všechno, co potřebujete vědět o skoliosexualitě. Včetně toho, proč to slovo nemáte používat 1 fotografie
zdroj: Profimedi

Skoliosexualita znamená, že objektem vašeho sexuálního zájmu jsou nebinární a trans lidé. Je „další z hrůz“ rozkládající se západní civilizace, samozřejmě pohledem „velkého hetero náčelníka“

Zveřejněno: 1. 12. 2023

Pokud jste si nebyli po přečtení podtitulku jisti, tak to pro jistotu upřesním: byl myšlen v nadsázce. Skoliosexuálové se zaměřují na kohokoliv, kdo není cisgender. A na tom není nic, co by mohlo společnosti škodit.

 „Skoliosexuálové jsou lidé, které romanticky přitahují zejména osoby, u kterých se stírá hranice mezi mužem a ženou, tedy lidé, kteří se identifikují jako nebinární, transgender nebo kdokoliv, kdo není cisgender,“ říká Carmel Jonesová, sexuální a vztahová koučka ze společnosti The Big Fling. „Aby bylo jasno, tato sexuální orientace je jiná, než když cisgenderová osoba fetišizuje nebo objektivizuje trans a nebinární osoby, musí se jednat o romantický zájem o vztah, ne jenom že s podobnou cílovou skupinou vyhledáváte porno. Skoliosexuál je nejčastěji trans nebo nebinární sám,“ vysvětluje Marla Renee Stewart, sexpertka pro společnost Lovers.

Proč není výraz skoliosexualita v LGBTQ+ zrovna oblíbený termín

V komunitě LGBTQ+ se často diskutuje o tom, zda je skoliosexuál správným označením pro osobu s touto sexuální preferencí. Zdůvodňuje se to tím, že „skolio-“ znamená v latině „křivý“, vysvětluje Katherin Winnick, sexuální koučka na LetsTalkSex.net. Když se tento termín používá k popisu něčí sexuální orientace, může to znamenat, že je „pokřivený“, tedy špatný. Vypadá to, jako to, že jste přitahováni nebinární nebo transgenderovou osobou, byla nějaká deviace, což připomíná doby, kdy byla homosexualita zařazena na seznam duševních chorob. Katherin Winnick potvrzuje, že vhodnější termín pro lidi s touto preferencí je „ceterosexuální“. Další lidé mohou používat označení „ceteromantický“ nebo „alotroposexuální.“ (Poznámka redakce: Z úcty ke komunitě LGBTQ+ a jako prostředek osvěty jsme se rozhodli po zbytek článku používat preferovaný termín „ceterosexuální“.)

Jaký je rozdíl mezi heterosexuálem, pansexuálem a bisexuálem

Někoho, kdo se identifikuje jako ceterosexuál, bychom neměli zaměňovat s tím, kdo se považuje za pansexuála. Pansexuál si vybírá své partnery na základě jejich osobnosti a celkového dojmu – když cítí, že ho daná osoba přitahuje, nezaměřuje se na její pohlavní identitu, bere ho jako člověka. Pansexuála může přitahovat jakákoli pohlavní identita, včetně nebinárních a trans osob. 

Podpora někoho, kdo se identifikuje jinak než heterosexuál, spočívá v přijetí. Pokud to nechápete, nevadí. To, že něco nechápete, neznamená, že to nemusíte respektovat.

Dalším pojmem, který by mohl být zaměňován s pojmem ceterosexuál, je bisexuál. Hlavně proto, že termín bi- znamená dva, takže by si člověk mohl myslet, že když ceterosexuála přitahují nebinární a trans lidé, je to totéž. Bisexuální lidé obvykle hledají partnery, kteří mají cisgenderovou identitu jako oni. A u někoho, kdo je ceterosexuál, to tak být nemusí.

Jak to vypadá, když se identifikujete jako ceterosexuál

Podle Carmel Jones neexistuje žádný fyzický způsob, jak poznat osobu, která je ceterosexuální. „Abyste poznali ceterosexuála, musíte hlavně toho člověka vnímat.“ Katherin Winnick však upozorňuje, že „převážná většina ceterosexuálů jsou transgenderové osoby.“ Přesto se ale může stát, že lidé s cisgenderovou identitou se identifikují jako ceterosexuálové. Trans lidé si obvykle přejí, aby ostatní přitahovali tím, kým nejsou, a ne proto, že jsou „trans,“ připadají si pak fetišizovaní. Jediný způsob, jak skutečně zjistit, zda je někdo ceterosexuál, je tedy ten, že vám to sám řekne. Může používat jiná zájmena, tak buďte slušně vychovaní a zeptejte se na ně.

Jak podpořit přátele nebo partnery, kteří se označují za ceterosexuální?

Podpora někoho, kdo se identifikuje jinak než heterosexuál, spočívá v přijetí. Pokud to nechápete, nevadí. To, že něco nechápete, neznamená, že to nemusíte respektovat. Carmel Jonesová vysvětluje, že pokud vás opravdu zajímá, jak být oporou, zeptejte se jich, co pro ně můžete udělat a jestli jim vyhovuje, jak se k nim chováte. A radši se ještě dotažte, jestli jsou vůbec ochotní mluvit, protože obzvlášť mladí lidé nemusí být se svojí sexualitou vyrovnaní. Další zásada „moderní západní, rozkládající se civilizace“ je to, že byste neměli prozrazovat něčí sexualitu bez jeho souhlasu, takzvaně ho „vyoutovat“. Katherine Winnick doporučuje, že byste to s nimi měli „oslavovat, naslouchat jim a podporovat je jako každého jiného přítele“.

Související…

Jak zamést s patriarchátem? Vysmíváním za malé pindíky určitě ne
Olivie Doleželová

foto: Profimedia, zdroj: Cosmopolitan

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...