fbpx

Rozvíjej se, poupátko... Opravdu může hudba ovlivňovat růst rostlin? 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Někteří lidé věří, že mluvení nebo zpívání rostlinám pomáhá lépe růst a také lépe plodit. Třeba růže prý milují zvuk houslí. Představte si široké lány, do nichž zemědělci pumpují Vivaldiho Čtvero ročních dob… Už za ten pocit by to stálo, ne?

Zveřejněno: 24. 11. 2023

Hudba a růst rostlin jsou ve vědecké komunitě tématem již delší dobu. Podle magazínu New Scientist konzistentní vědecké důkazy o tom, že by mluvení nebo zpívání rostlinám pomáhalo lépe růst nebo přinášet více plodů, nejsou. Některé studie nicméně vliv hudby nebo jednotlivých tónů na rostliny prokázaly.

Víme, že na rozdíl od nás rostliny nemají uši, kterými by zvuk slyšely. Jak by na ně tedy hudba mohla působit? Není to tak, že by si třeba klepaly kořeny do rytmu bubnu. Zvukové vlny spíše stimulují jejich buňky. Když jsou buňky stimulovány zvukem, dochází k podpoře pohybu živin po celém těle rostliny, což podporuje růst a posiluje jejich imunitní systém.

Studie ale podle webu Pistils Nursery ukazují, že rostliny mají také specifický hudební vkus. Některé hudební žánry podporují růst, zatímco jiné mohou být naopak škodlivé. Růže například milují hru na housle. U většiny rostlin způsobilo přehrávání klasické nebo jazzové hudby zvýšení růstu, zatímco drsnější metalová hudba vyvolávala stres. Důvodem může být to, že vibrace metalové hudby jsou pro rostliny příliš intenzivní a stimulující.

Když jsou buňky stimulovány zvukem, dochází k podpoře pohybu živin po celém těle rostliny, což podporuje růst a posiluje jejich imunitní systém.

Představujeme si to, jako když rostlinu písničkou masírujete. Prostě dává přednost jemnějším dotekům.

Co na to botanici

Indický vědec Devendra Vanol zjistil, že hudba nejenže podporuje růst rostlin, ale zdá se, že rostliny skutečně dokážou rozlišovat mezi různými typy zvuků včetně různých žánrů hudby, zvuků přírody a hluku z dopravy. Vědec tvrdí, že pro rostliny by mohlo být výhodné rozlišovat zvuky, aby se dozvěděly o svém okolním prostředí. Je ale třeba provést další studie, abychom pochopili, jak to funguje a co by nás to mohlo o rostlinách naučit.

Podle Redy Hassaniena z Čínské zemědělské univerzity v Pekingu zvukové vlny výrazně zvýšily úrodu sladké papriky, okurek, rajčat, špenátu, bavlny, rýže a pšenice. Kromě toho se ve skleníkových podmínkách při ošetření zvukem snížil výskyt škůdců, jako jsou roztoči, mšice, plíseň a virové choroby rajčat.

Jak to využít v praxi?

„Nárůst světové populace představuje pro vědce a výzkumníky výzvu, aby prozkoumali možnosti využití nových a ekologických technologií pro zvýšení produkce potravin,“ říká Hassenien pro Pistils Nursery. „Použití technologie zvukových vln může posílit imunitní systém rostlin, čímž se lze vyhnout mnoha problémům spojeným se znečištěním životního prostředí a ekonomickými náklady na chemická hnojiva a herbicidy.“

Co kdybychom místo chemikálií mohli k podpoře růstu rostlin používat hudbu? Pouštění hudby našim zemědělským plodinám by mohlo být uklidňujícím zvukem pozitivní změny v našem potravinovém systému.

Možná je to celé jinak

Jiní vědci se domnívají, že je třeba provést další výzkum, aby bylo možné souhlasit s prokázáním souvislosti mezi hudbou a růstem rostlin. Tvrdí, že rostlinám je v těchto studiích věnováno zvláštní zacházení a další pokusy je třeba opakovat s přísnější kontrolou podmínek pěstování, jako je světlo, půda a voda.

Některé hudební žánry podporují růst, zatímco jiné mohou být naopak škodlivé. Růže například milují hru na housle.

„Když lidé mluví nebo zpívají svým rostlinám, pravděpodobně jim věnují více času a pozornosti než je běžné. To jim pomáhá všimnout si, když je něco v nepořádku, například když potřebují zalít nebo odplevelit. Jsem si jistý, že právě proto se rostlinám zřejmě daří lépe, když na ně lidé mluví nebo zpívají,“ navrhuje dle New Scientist kanadský vědec Markus Eymann. „Když rostlině zpíváte nebo na ni mluvíte, můžete jí teoreticky dodávat více oxidu uhličitého, který používá k fotosyntéze. Mělo by to však nějaký vliv na růst rostliny? To byste se museli zeptat přímo jí,“ přemýšlí jiný vědec, Brit Austin Davis.

Možná nevíme s jistotou, zda má hudba vliv na růst rostlin, ale jedno je jisté – pokud se k nim budeme chovat jako k úžasným živým tvorům, kterými jsou, dost možná jim pomůžeme k většímu zdraví. 

Související…

Rostliny mají paměť a dokážou se učit. Uvědomují si ale samy sebe?
Matouš Bárta

foto: Shutterstock, zdroj: Pistils Nursery

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...