fbpx

Tak trochu zábavnější bludy. Tajemství úspěchu je prý „delulu“. Funguje to? 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Říká se, že když si něco opravdu přejeme, může se to vyplnit. Je ale něco takového skutečně možné? Podle tiktokerů je delulu sebevědomým a vtipným způsobem boje proti nejistotě a společenskému tlaku

Zveřejněno: 17. 11. 2023

Norman Vincent Peale to v 50. letech minulého století nazýval „pozitivní myšlení“. V devadesátých letech to Oprah ve své talkshow propagovala jako „manifestování“. Víra, že když na něco myslíte, tak to přijde, je populární už dlouho. Teď na sebe bere novou podobu i jméno – delulu. Název konceptu pochází z anglického delusional, tedy klamný. Jde o to, stanovit si téměř nerealistická očekávání a upřímně věřit, že jich dosáhnete. To platí pro vaši kariéru, vztahy, duševní pohodu – delulu má pomoci realizovat cokoliv, pokud to skutečně chcete. Je to atraktivní, i když nevyzpytatelná premisa, píše ve svém článku pro The Guardian autorka Alaina Demopoulosová.

Slovo delulu má kořeny v k-popové komunitě, která ho poprvé použila k označení parazitického, posedlého fanouška. Ačkoliv slovo bylo zkráceno, princip zůstává stejný – až na to, že teď se místo posedlého fanouška idolu stáváte posedlým fanouškem sebe sama. „Být delulu pro mě znamená mít tolik sebedůvěry, že naprosto odmítáte věřit čemukoli jinému. Znamená to přistupovat k životu s radikálním optimismem a radostí,“ popisuje pro The Guadian 28letá tvůrkyně obsahu z texaského Austinu Courtney Johnsonová.

To, že by někdo chtěl sledovat její videa na TikToku, kde rozdává kariérní rady publiku nyní čítajícímu přes 130 tisíc sledujících, původně Johnsonové připadalo samo o sobě trochu delulu. „Místo toho, abych předpokládala, že to nikoho nebude zajímat, jsem do toho šla s delulu předpokladem, že moje práce je důležitá a že se všem bude líbit,“ vypráví Johnsonová. Ignorovala proto negativní komentáře a své méně povedené příspěvky – a místo toho se soustředila na pozitivní komentáře. „To nahrávalo pozitivnímu, sebenaplňujícímu se proroctví. Klamavé? Možná. Efektivní? Rozhodně,“ říká.

Zábavnější a pestřejší“

Sedmadvacetiletá newyorská tiktokerka Bianca Bellová se o delulu dozvěděla od své jednadvacetileté stážistky Cassie Fu Renové. „Delulu je trochu zábavnější, pestřejší, trochu bláznivější než blud,“ vysvětluje Renová ve videu. „Je to myšlenka manifestace, ale zjednodušená tak, aby ji pochopil každý. Znamená to žít nepředvídatelně s úmyslem vytvořit svět, kde jste postavou vyprávějící svůj vlastní příběh,“ dodává Bellová v rozhovoru pro The Guardian.

Delulu dlouhodobě znamená rozvíjet odolnost, zvednout se a zkusit to znovu, být znovu odvážný.

Podle tiktokerů je delulu sebevědomým a vtipným způsobem boje proti nejistotě a společenskému tlaku. Bellová například minulý týden navštívila město Forks ve státě Washington, které bylo dějištěm série Stmívání. „Plně jsem věřila, že ztělesňuji Bellu Swanovou,“ říká s odkazem na hlavní hrdinku upírské ságy, kterou ve filmech hraje Kristen Stewartová. „Opravdu jsem si představovala Jacoba Blacka, jak vyleze zpoza auta nebo stromu, a já se do něj na první pohled zamiluji. Bylo to zdravé a léčivé,“ popisuje Bellová. Delulu pro ni v tu chvíli znamenalo romantizovat život, oddat se fantazii a bláznivým touhám.

Co na to odborníci?

Neexistuje žádný výzkum, který by potvrzoval účinnost delulu. Psychoterapeutka Alison McKleroyová nicméně tvrdí, že přijetí delulu může vést k vyšší sebedůvěře. „Delulu je téměř jako nástroj sebevědomí. Být schopen stát si za svými rozhodnutími, jednat a být spokojený,“ popisuje pro server Today.

Podle McKleroyové může být debata o delulu také způsobem, jak řešit nejistotu, a zároveň ji rozptýlit. „Jeho duch, humor a hravost v něm – to je tak trochu to, co právě teď potřebujeme. Hravost je způsob, jakým se nejlépe učíme, a přináší trochu lehkosti do temného období posledních let, do nejistot, které možná prožíváme,“ věří psychoterapeutka. Říká také, že koncept delulu je spojen s budováním odolnosti a „vyrovnáváním se se zklamáním, které přichází, když nedostaneme to, co jsme chtěli“. „To je to, co delulu dlouhodobě znamená – rozvíjet tuto odolnost, zvednout se a zkusit to znovu, být znovu odvážný,“ dodává.

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...