fbpx

Kdyby byla Carrie Bradshaw na TikToku… Delulu girls a jejich zbožná přání 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Původně se používal výhradně v souvislosti se vztahy, postupně se ale výraz „delulu“ rozšířil v myšlenkový koncept uplatnitelný ve všech oblastech života. Co tento tiktokový výplod spojuje s jógovou technikou zbožného přání a proč nemusí být úplně hloupý?

Zveřejněno: 13. 10. 2023

Pod zkratkou „delulu“ se ukrývá výraz „delusional“, což lze volně přeložit jako život v klamu. Na sociální síti TikTok označuje člověka, nejčastěji ženského pohlaví, který si vztahovou realitu překrucuje tak, aby to vypadalo, že má o něj protějšek, jenž jej nejspíš ve skutečnosti ignoruje, vlastně zájem.

Typickou delulu girl, jak se takovým na TikToku říká, je třeba Carrie Bradshaw, která věčně omlouvá negativní signály svého Pana Božského a sama sebe přesvědčuje o tom, že o vážný vztah zájem má. Nebo Kate Winslet coby londýnská novinářka Iris, která se valnou část snímku Prázdniny snaží samu sebe přesvědčit, že její záletný bývalý přítel ji pořád miluje.

V podstatě jde o to, že delulu girls možná ve skrytu duše chápou signály svého protějšku dobře, avšak bojí se přiznat si, že po nich jejich vysněný netouží jako ony po něm, tudíž se živí marnou nadějí na dobrý konec a jeho chování interpretují tak, aby se zdálo, že k němu vše spěje. Například že se neozývá ne proto, že nechce, ale proto, že nemůže.

Proč může mít delulu šanci na úspěch

Americký psycholog Mark Travers, vedoucí psycholog společnosti Awake Therapy, poskytující konzultace a terapie na dálku ve více než 40 zemích po celém světě, si ovšem nemyslí, že je trend delulu úplně hloupý. Na stránkách populárního magazínu Forbes popisuje jeho potenciál dodat člověku sebedůvěru a společně s ní i odvahu stát si za svým a vzít vlastní štěstí do svých rukou.

Jogíni věří, že víra má sama o sobě takovou sílu, že pomáhá utvářet pozitivní realitu. A podle Traverse může v podstatě stejně fungovat i koncept delulu myšlení. Zkrátka uvěříme svým scénářům, chováme se tak, jako kdyby bylo to, co si přejeme, skutečné, a ono se to podaří. 

Což je myšlenka známá z jógy. Jogíni věří, že strůjcem vlastního štěstí jsme jen my sami, protože jeho zdroj nacházíme uvnitř sebe. Odtud také pramení technika sankalpy, zbožného přání, které vnášíme do vyčištěné a klidné mysli (například po dobrém spánku, po meditaci, po činnosti, která nás dokáže uvolnit), a opakujeme jej tak dlouho, dokud mu neuvěříme a neztotožníme se s ním. Jakmile se tak stane, sankalpa se promění v realitu.

Sankalpa pomáhá tvořit vlastní pozitivní realitu

Platí přitom, že sankalpu do mysli vnášíme bez záporu a v přítomném čase, tedy tak, jako by se už stala, jako by byla realitou, jako by skutečně existovala.

Aplikujeme-li techniku sankalpy na příklad Carrie Bradshaw, bude to vypadat nějak takto: Carrie si večer u psaní článku zapálí cigaretu, uvolní se a do zklidněné mysli vnese myšlenku: Božský a já jsme pár, milujeme se. Toto přání bude do své mysli vnášet každý večer, vytvoří si z toho rituál a bude tak činit tak dlouho, dokud tomu skutečně neuvěří. Přání se potom stane skutečností.

Jogíni věří, že víra má sama o sobě takovou sílu, že pomáhá utvářet pozitivní realitu. A podle Traverse může v podstatě stejně fungovat i koncept delulu myšlení. Zkrátka uvěříme svým scénářům, chováme se tak, jako kdyby bylo to, co si přejeme, skutečné, a ono se to podaří. Každý, kdo sledoval seriál Sex ve městě, ví, že Božský Carrie nakonec doopravdy o ruku požádal…

Klam je řešení?

Znamená to, že život ve lži přináší ovoce? Rozhodně ne. Nejde o to podlehnout síle vlastní iluze a rezignovat na to, co se kolem nás doopravdy děje. To, co nám předává sankalpa, a podle Traverse také myšlení delulu, je zdravá sebedůvěra, která sama o sobě dokáže zázraky. Travers doslova mluví o tom, že sebevědomí dláždí cestu k úspěchu, že víra v sebe a své schopnosti může být mocným psychologickým nástrojem k překonání výzev, o jejichž pokoření bychom se jinak třeba ani nepokusili.

To je jeden pozitivní aspekt delulu myšlení, tím druhým je potom fakt, že sebedůvěra podporuje pozitivní myšlení a dává mu sílu konat. Travers mluví o pozitivním myšlení jako o kompasu, který nás vede k dosahování našich cílů. Jde o skvělou náhradu za negativní samomluvu, tedy o nahrazení hlasu vnitřního kritika za podporující hlas dobrého přítele, který nám věří a věří, že dokážeme, co si zamaneme. V tom tkví síla delulu myšlení a v tom je jeho podobnost s jógovou technikou sankalpy.

Související…

Obličejová jóga zbaví vrásek i akné. A funguje také na psychiku, říká lektorka
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...