fbpx

Deset minut ticha, prosím. Poznejte nejlepší medicínu proti stresu 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Představte si úplné ticho. Naprosté nic, které znamená tak mnoho. Ticho je v našich životech vzácné, ale jeho síla je obrovská. Stačí přitom pouhých deset minut

Zveřejněno: 6. 10. 2023

Ve světě zaplaveném hlukem a neustálou aktivitou působí ticho jako vzácný a drahocenný klenot. Prožívat ticho je moment, kdy se nepřítomnost zvuku stává přítomností, nastupuje klid a smíření a chaos každodenního života ustupuje šepotu vnitřního klidu.

Ráno otevřete oči a hned víte, jestli jste ve vašem bytě poblíž hlavní cesty, anebo na chalupě v Českém ráji. Když už nic jiného, prozradí vám to to, co slyšíte. Buď zvuk aut a rušeného města, anebo zpívající ptáci a šumění lesa. Zvuky jsou všudypřítomné, a i proto je ticho něčím, za co možná už brzy budeme muset platit, budeme-li chtít si ho dopřát.

Pokud ale patříte k hledačům vnitřního klidu a vyrovnanosti, ticho si prostě dokážete sami najít a „vybudovat“. Ponořme se společně do magické říše ticha, abychom zjistili, jak může pouhých deset minut ticha změnit náš každodenní život.

Ticho jako most k sebepoznání

Známý učitel meditace a autor Jon Kabat-Zinn zdůrazňuje jeho význam a tvrdí, že „ticho není nepřítomnost, ale přítomnost“. Právě v tichu můžeme prozkoumávat hlubiny svého nitra, nezatíženi neustálým tlacháním a podněty vnějšího světa.

Pozorujte každý nádech a výdech, soustřeďte se jen na dýchání a nechte se dechem vést. Soustřeďte se i na vaše myšlenky, berte je na vědomí, ale nepřikládejte jim zbytečný význam. Když se objeví starosti, přijměte je, přistupujte k nim s vědomím a odpoutejte se od nich.

Nemusíte se však vydávat na delší pobyt v ústraní nebo na meditační kurz, abyste mohli ticho prožívat. I pouhých deset minut tichého rozjímání denně může být branou k vnitřnímu klidu a moudrosti, jak odhaluje mistryně dechové práce Ashley Neeseová ve své knize Povolení k odpočinku či v článku na portálu goop.com.
Představte si to: Místo obvyklé extravagantní oslavy nebo rušné party v den vašich narozenin se ocitnete na tichém meditačním ústraní kdesi uprostřed českých luhů a hájů. Ano, čtete správně. Ticho na vaše narozeniny. Zpočátku ta myšlenka může znít děsivěji než povídka Franze Kafky, ale jen proto, že ještě nevíte, jak si takovou cestu do hlubin vlastní duše zamilujete. Na jejím konci vás totiž čeká něco úžasného – odhalení sebe sama.

Ticho je účinná medicína proti stresu

Když sedíte o samotě se svými myšlenkami a čelíte zdánlivě bouřlivým vlnám své mysli, můžete pochybovat o moudrosti svých rozhodnutí. Možná pocítíte, že vám volně tečou slzy, bolí vás srdce a vaše tělo se snaží tichu vzdorovat. Ale uprostřed tohoto nepohodlí vlny emocionálního zmatku nakonec náhle ustoupí a zanechají za sebou místa hlubokého klidu, který prožíváte právě v momentech ticha.

Ticho nám poskytuje oddech od každodenního shonu a nabízí účinný lék proti stresu, jak uvádí článek na webu zoomtventertainment.com. Poskytuje prostor pro zbystření našich smyslů, naslouchání emocím a vnímání světa s nezastřeným zrakem.

Praktický průvodce přijetím ticha

Když vám hlavou proudí myšlenky, nemůžete myslet jasně. Ticho může pomoci – jeho začlenění do každodenního života je možné, ale chce to praxi. Začněte malými kroky. Zvolte si jakoukoli činnost, ať už je to klidná procházka, jídlo o samotě, nebo chvíle rozjímání vsedě, a věnujte se jí bez obvyklého rozptylování knihami nebo přístroji. Začněte se skromnými pěti až deseti minutami a postupně rozšiřujte území ticha tak, jak poroste vaše kapacita a jak vám bude příjemné.

V moderním světě nám deset minut klidu a ticha umožňuje načerpat síly a znovu získat nadhled a čistou hlavu. Je to příležitost stisknout tlačítko reset a přistoupit ke zbytku dne s osvěženou myslí.

Během chvil ticha se ukotvěte v rytmu svého dechu. Pozorujte každý nádech a výdech, soustřeďte se jen na dýchání a nechte se dechem vést. Soustřeďte se i na vaše myšlenky, berte je na vědomí, ale nepřikládejte jim zbytečný význam. Když se objeví starosti, přijměte je, přistupujte k nim s vědomím a odpoutejte se od nich.

Hluboký vliv ticha

Přínos ticha našemu životu je neoddiskutovatelný. Nabízí nám únik z neustálého hluku moderního světa a umožňuje nám znovu se spojit s naším autentickým já. V tichu pozorujeme své myšlenky, emoce a tělesné pocity bez posuzování, což podporuje sebeuvědomění a emoční rovnováhu.

Ticho nabízí útočiště, v němž můžeme přijímat inspiraci, nalézat řešení problémů a pěstovat pocit vnitřního klidu. Je to praxe, která rozvíjí všímavost, vede k větší empatii, lepšímu soustředění a lepšímu rozhodování.

Pouhých 10 minut stačí

Zdá se vám deset minut málo? Známý duchovní vůdce Thich Nhat Hanh jednou řekl: „Ticho je nezbytné. Ticho potřebujeme stejně jako vzduch, stejně jako rostliny potřebují světlo.“ Proto i pouhých deset minut ticha denně může být záchranným lanem uprostřed chaosu našeho rušného života. V moderním světě nám těchto deset minut klidu a ticha umožňuje načerpat síly a znovu získat nadhled a čistou hlavu. Je to příležitost stisknout tlačítko reset a přistoupit ke zbytku dne s osvěženou myslí.

Psycholožka a odbornice na meditaci Tara Brachová k tomu poznamenává: „Ticho je pauza, kdy jsem otevřená přijmout vše, vnímat vše, co je zde v daném okamžiku.“ V těchto krátkých okamžicích ticha každý den vytváříme prostor pro vznik inspirace a vhledu. Je to čas, kdy se mohou objevit řešení problémů, rozkvést tvůrčí nápady a objevit pocit vnitřního klidu.

Takže ano, deset minut denně stačí. Je to jednoduchá praxe, která může vést k větší jasnosti, emoční pohodě a hlubšímu spojení s naším vnitřním já.

Související…

Najděte si své ticho. Regeneruje mozek a rozvíjí kreativitu
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...